2018. október 31., szerda

Miért zöldség,ha vörös?


                       Miért zöldség,ha vörös?


A zöldségek közé tartozik,és a sok zöld között az egyik leghasznosabb:a vérvörös színű cékla.


Ha eddig nem tudta,hogy mennyire egészséges,most megtudhatja!Ősz időben ez az egyik ,,legfrissebb"zöldség,ebben van a legtöbb friss vitamin,és ásványi anyagokban is gazdag.
Érdeklik a számok?100 gramm cékla mindössze 43 kalóriát,viszont 0 koleszterint tartalmaz!
Továbbá 13 g szénhidrátot,2 g fehérjét,4 g vasat,0,1 g sót.C-vitamin és folsav,valamint rengeteg ásványi anyag:vas,magnézium,foszfor,kálium,mangán is van benne.A mindent elszínező cékláról nem hiába mondják,hogy jót tesz a vérnek és az ereknek is.Ezt nemcsak színének,magas vastartalmának is köszönheti.Ha vérszegény,nagyon ajánlott!Nagyon magas a vastartalma,ezért fontos élelmiszer vashiány esetén.És egyebekben is...
1-Egészséges a kismamáknak.A folsav védi-erősíti az anyát,hasznos a magzat számára.
2-Cukorbetegeknek is jó!Szinten tartja a vércukrot,alacsony glikémiás indexe révén nyugodtan fogyaszthatják cukorbetegek is.
3-Csökkenti a koleszterint.Magas rost-,és antioxidáns tartalma miatt igen jótékony a koleszterin szintre.Tisztán tartja az ereket,akadályozza a koleszterin lerakódását.
4-Kisebb a csontritkulás kockázata.A szilícium segíti a kalcium hasznosulását,ezzel segít a csontritkulás megelőzésében.
5-Krónikus fáradság ellen is hatásos.Megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól,ami nagyon fontos.Erősíti az immunrendszert,energiával tölti fel a szervezetet.

https://www.nosalty.hu/alapanyag/cekla

Forrás:Kiskegyed 2018.Szeptember 25.  27.évfolyam 39.szám(1362.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése