2019. április 18., csütörtök

A lebegő mély farmok évenkénti élelmiszer-termesztést ígérnek

A lebegő mély farmok évenkénti élelmiszer-termesztést ígérnek


Mivel a világ népessége 2050-re várhatóan meghaladja a kilenc milliárdot, az élelmiszer-termelésnek majdnem 70 százalékkal kell növekednie a növekvő kereslet kielégítése érdekében.

Lebegő mély gazdaságok
Lebegő mély gazdaságok a megapaszti tengerparti területen (Prof. Saffa Riffat / WSSET)
Az éghajlatváltozás által okozott emelkedő tengeri szintek azonban valószínűleg a sós víz eróziójához és elárasztásához vezetnek, csökkentve a gazdálkodásra rendelkezésre álló földterületet, különösen a kis szigeteken és az alacsony fekvésű part menti régiókban.
Most a Nottingham Egyetem kutatói kifejlesztették a lebegő mély gazdaságok fogalmát, amelyek nagy függőleges tengelyekből vagy konténerekből állnak, amelyek a part menti vizek közelében merítettek.
A különböző növények termesztésére használható konténerek szintén a helyi környezetből származó szén-dioxid mosogatóként működhetnek.
A projekt a Saffa Riffat professzor, a Nottingham mérnöki karának fenntartható energiájú székhelye , valamint Yijun Yuan professzor, a bányászat és a fenntartható energia szakembere.
2018 októberében a pár bemutatta azon terveket, hogy földalatti gazdaságokatépítsenek ki a kimerült szén-, só- és aranybányák kihasználatlan alagútjaiban, például az Egyesült Királyságban és Kínában. Azóta az USA és Dél-Afrika iránt érdeklődtek az ötlet iránt.
Az ötlet továbbfejlesztése érdekében a kutatók most hat szabadalmat állítottak össze a mély gazdaságok földön, tengervízben és folyókban való használatáról.
A növények egész évben termeszthetők
„A tenger közelében fekvő területek, amelyek az éghajlatváltozás által okozott meredek emelkedésnek vannak kitéve, az egyik lehetőség a vízbe való bejutás, így továbbra is elő tudják állítani az élelmiszereket” - mondta Riffat.
A lebegő tartályok alján lezárnának, és tetején egy kupolával fednék. A növényeket vagy hidroponikával termesztjük, ahol a növényi gyökerek tápanyagban gazdag vizekkel, vagy aeroponikával táplálkoznak, amelyben a köd környezetben vannak elhelyezve.
A tartályokat a megfelelő hullámhosszúságú LED-ek világítják meg a fotoszintézis maximalizálása érdekében, miközben a lehető legkevesebb energiát fogyasztják.
A LED-ekből származó hulladékhőt napenergiával is kombinálhatjuk, és a tengervíz sótalanítással édesvízré alakíthatjuk. A napenergia és a LED-ek melegíthetik a sós vizet, így elpárolognak, és ez a gőz a csövek belsejében kondenzálódik, hogy friss vizet állítson elő a növények számára.
A hagyományos gazdálkodástól eltérően, amelyet az éves szezonális változások korlátoznak, a konténereken belüli ellenőrzött környezet azt jelenti, hogy a növények egész évben termeszthetők. A zárt gazdaságok lehetővé teszik a növénybetegségek és a kártevők könnyebb ellenőrzését is.

Lebegő mély gazdaságok
Lebegő mélytorony a tengervíz partvidékén (Prof. Saffa Riffat / WSSET)
Ráadásul a gazdaságok tengervízbe merülése egész évben stabil hőmérsékletet biztosít, szemben a hagyományos üvegházakkal és függőleges gazdaságokkal, amelyek nagyban támaszkodnak a környezetet szabályozó, drága és energiaigényes fűtési és hűtési rendszerekre.
A LED-ek és más rendszerek szükséges teljesítményének biztosítása érdekében a függőleges tengelyek közvetlenül csatlakoztathatók a tengeri szélturbinákhoz, vagy hullám- vagy árapály-erőművekhez, hogy helyben elérhető megújuló energiát használjanak.
Az úszó gazdaságok magukban foglalhatják a halakra és a kagylókra vonatkozó akvakultúrát is, a közvetlenül a tengeri lényekhez táplált növények által termelt oxigént.
Riffat szerint védelmet is nyújthatnak a part menti közösségek számára az eróziótól.
„Számos ilyen gazdaság lehetett a part menti területeken, és akadályként is működhetnek, védelmi rendszerként a part menti térségben” - mondta.
A kutatók szabadalmat nyújtottak be a sivatagi területeken a mély gazdaságok használatáról. A függőleges tengelyeket a homokba lehetett süllyeszteni, a napelemek pedig a sós vagy sós víz sótalanítására szolgáltak a föld alatti vízgyűjtőből.

Lebegő mély gazdaságok
Lebegő Deep Farm koncepció (Prof. Saffa Riffat / WSSET)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése