2023. október 11., szerda

Articsóka,a zöldségek királynője.

 

A mediterrán konyha népszerű zöldsége valaha a gazdagság,s a jólét jelének számított.Az ünnepségeken,lakomákon különleges kulináris ínyencségként szolgálták fel.

Az articsókát-kedves külseje íze mellett-emésztést elősegítő hatása okán is régóta nagy becsben tartják.Utóbbi tudományos magyarázatára a XX.század elején jöttek rá,amikor azonosították a fő hatóanyagok egyikét a cynarint,mely elejét veheti az epekőnek,javíthatja a májfunkciókat és segíti a májat a méregtelenítésben is.

Az articsóka úgy hat,mint egy aperitif:javítja az emésztést,csökkenti a felfúvódást.Elősegíti az epeváladék kiválasztását,ezálltal a nehéz,zsíros ételek könnyebben emészthetők.De a cynarin segíti a májsejtek regenerálódását is.A magas koleszterinszinttel küzdőknek,mert segíti a zsírok emésztését,gátolja a koleszterinszintézist és ezálltal csökkenti koleszterinszintet.

Vannak olyan megfigyelések,melyek szerint az articsóka elfogyasztása után összkoleszterin mennyisége 10-15 % - kal is csökkent.

Az articsóka másik hatóanyaga,az inulin isnagy jelentőségű.Az inulinakeményítővel ellentétben fruktózmolekulákból épül fel,ezálltal nem emeli a vércukorszintet,így segíthet az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-ingadozás megelőzésében.A régi mondást-miszerint ami egészséges,az nem ízletes-cáfolja az articsóka:a hatóanyagok a levelek aljában és a vacokban vannak.A legízletesebb rész a legegészségesebb is.A zöldségek királynőjét levélről levélre kell elfogyasztani,sűrű szósz kíséretében.


Forrás: Jó tanács 2013.Nyár XVII. évfolyam 2.szám.



https://vitalitas-magazin.hu/gyogynovenyek/articsoka/?fbclid=IwAR1DXpqiEvN8dSDIdbxUAuzDuws6EltL1Y4xJwiS72mEGBBPHLkpheEY1RE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése