2013. május 9., csütörtök

Kik azok a Magdolna Nővérek?

Írország fehér rabszolgái.
Túl szép volt,jegy nélkül utazott a vonaton,házasságon kívül született,megerőszakolták vagy teherbe esett-mindez elég volt ahhoz,hogy egy ír lány örökre eltűnjön az apácák vezette hírhedt Magdolna-házak falai mögött.
Bernadette szörnyű nagy bűnt követett el: szívesen flörtölt a fiúkkal.Margaret még nagyobbat: nem tudta megvédeni magát,amikor egy esküvőn megerőszakolta az unokabátyja.Rose vétke pedig végképp megbocsáthatatlan volt:házasságon kívül adott életet a gyerekének.Mindez a 60-as évek elejének Írországában történt,ahol a családjuk számára bármilyen módon kényelmetlenné vált"bukott nők"egykettőre ott találták magukat az apácák által vezetett,börtönnél is zártabb intézmények,a Magdolna-házak valamelyikében.Valódi bűncselekmény,vádemelés,tárgyalás,ítélet és a szabadulás esélye nélkül.
Bernadette és társnői egy 2002-ben nagy port felvert alkotás,Peter Mullon A Magdolna nővérek című filmjének fiktív főszereplői.Ez azonban nem azt jelenti,hogy a filmben ábrázoltak is a rendező képzeletének szüleményei lennének.Az egykori bentlakók egyike azt nyilatkozta,a valóság még a vásznon láthatónál is sokkal szörnyűbb volt.Pedig a történet nem szűkölködik megrázó,felháborító jelenetekben:a lányok méltatlan körülmények között,a külvilágtól elvágva élnek,ingyen végeznek gusztustalan és fárasztó munkát,rendszeresen megalázzák és megverik őket,gyakran esnek áldozatul szexuális erőszaknak,és kegyetlenül megbüntetik őket,ha szökni próbálnak.Még a nevüket is megváltoztatják,vagy egy számmal helyettesítik:egyszerűen megszűnnek létezni a külvilág számára.
"Megváltoztatták a nevem,levágták a hajam,mindenemet elvették.Három hétig nem ettem. Meg akartam halni. Borzalmas volt és embertelen,rosszabb mint akármelyik börtön. Tönkretette a lelkemet,soha nem fogok megszabadulni az emlékektől".-emlékszik vissza a Magdolna-mosodák egyik túlélője,Mary Smyth,akit azért kényszerítettek erre az életre,mert az édesanyja házasságon kívül szülte őt. A most 60 éves asszony úgy fogalmaz: rabszolgaként bántak vele,és megfosztották a méltóságától,a személyazonosságától és az életétől.
Egy másik érintett, Samantha Long azért vállalta a nyilvánosságot,hogy megossza édesanyja történetét az ügy kivizsgálására felállított ír parlamenti vizsgálóbizottsággal. Édesanyját, Margaret Bukkent 1967-ben helyezték el egy dublini mosodában,és 35 évvel később úgy halt meg,hogy soha nem kerülhetett vissza az enberek közé,a saját otthonába.Halálát vese-és májelégtelenség okozta,amelyek a mosodákban használt erős vegyszerek idéztek elő. Margaret élete eleve tragikusan indult:szellemi fogyatékos anyja hatodik gyerekeként egy elmeotthonban jött a világra,és mindössze hároméves volt,amikor a testvéreivel együtt elvették az apjuktól.A kislány különféle,apácák által vezetett intézményekben nevelkedett,majd 16 évesen áttették a dublini mosodába. Mialatt élt,elvben az apácák gondos felügyelete alatt,kétszer is teherbe esett. Először ikrekeket szült( Samanthát és a nővérét,Ettát,akik örökbefogadó szülőknél nőttek fel ),majd még egy kislányt A lánya szerint édesanyját többször is megerőszakolták."semmiféle oktatásban nem részesült,és őszintén hiszem,sokáig nem is tudta,hogyan esett teherbe.Csak annyit tudott,hogy valaki bántotta,és utána gyereke lett"-fogalmazott Samantha, aki 23 éves korában találkozott először vér szerinti anyjával.Az asszony akkor 42 éves volt,de sokkal öregebbnek látszott,tönkretette a kemény fizikai munka "Ezek a nők írország fehér rabszolgái voltak' jelentette ki a lány.
Az első Magdolna-menedékotthont 1765-ben alapították Dublinban,azzal a szándékkal,hogy a "megesett lányokat"visszasegítsés a társadalomba.A 20.századtól kezdődően azonban az intézmény mindinkább börtönjellegűvé váltak,ahol a nőket arra kényszerítették,hogy reggeltől estig mossák a hadsereg szennyesét,hideg levesen és kenyéren éljenek,és alig létező szabadidejüket imádkozással tőltség. Összességében 30 ezer nőt tartokkak fogva ezekben a házakban,amelyek közül a legutolsót,bármilyen hihetetlen,csak 1996.ban zártak be.A Magdolna-menedékotthonok témája sokáig tabu volt,bár mindenki tudott a létezésükről,senki nem beszélt róluk.Egészen 1993-ig,,amikor meredeken emelkedni kezdetek a telekárak,és a dublini Kegyelemosztó Miasszonyunk Nővérei rend apácák úgy döntöttek,a zárda területének egy részét eladják ingatlanfejlesztőknek.A szerződést nyélbe ütötték,a telken ásni kezdtek a munkagépek,és a földből a munkások legnagyobb megdöbbenésére 155 nő tömegsírba vetett maradványai kerültek elő.
Kitört a botrány,és színre léptek az első túlélők.Elsőként a brit Channel 4 tévécsatorna forgatott dokumentumfilmet négy megszólalóval Szex hideg éghajlat alatt címmel 1998-ban,majd következett Peter Mullen filmje.Joni Mitchell dalt írt róluk,Candida Crewe angol írónő regényt. A témáról egyetlen ír dokumentumfilm született,ezt Steven O' Riordan rendezte és 2011-ben mutatták be Az elfelejtett Maggie-k címmel.A fiatal filmes kiderítette,hogy a nők ingyenmunkájának köszönhetően igen nyomott áron dolgozó mosodák szolgáltatásait a hadseregen kívül igénybe vette például a Bank of  Ireland,a védelmi és a mezőgazdasági minisztérium,a Guinness sörgyár,az ír főváros egyik büszkeségének számított Gaiety színház és számos vezető hotel is. A film bemutatását követően a túlélők saját szervezetet alakítottak,olyan sok egykori érintett jelentkezett.Ezek után sokan nem értették,az ír kormány miért csak 1999-ben állított fel vizsgálóbizottságot az ügy feltárására,és miért tartott 9 évig,amíg megszületett a Martin McAleese vezette bizottság jelentése.De megszületett,és egyértelműen kiderült belőle,hogy minden negyedik nő hatósági intézkedésre került az apácák felügyelte házakba.Voltak közöttük árvák, házasságon kívül teherbe esett fiatal nők,gyerekek,akikről a szülei nem tudtak gondoskodni,és lányok,akikről a helyi pap úgy vélte,veszélyben forog a halhatatlan lelkük,mert szépek vagy kacérok.Volt,aki azért került az intézménybe,mert nem fizette ki a vonatjegyét,mások csavargás vagy jelentéktelen lopás miatt.
Az ír kormányfő,Enda Kenny az idén februárban bocsánatot kért az áldozatoktól"Miniszterelnökként teljes mértékben szégyellem és bocsánatot kérek az állam,a kormány és a polgárok nevében kivétel nélkül mindazon nőktől akiknek ily módon fájdalmat okoztak"-nyilatkozta.A túlélők egy része ezt elfogadta és kárpótlásra vár,mások viszont visszautasították a miniszterelnök szavait,és az állam,illetve az egyház teljes felelősségének megállapítását követelik.
Mörek Leonóra  írása.

Forrás:Nők Lapja 2013 április 30.


http://www.youtube.com/watch?v=vteWwORSCi0

3 megjegyzés:

  1. Üdvözöljük a Doktor Laxman Klinika. Szeretné eladni a vese vagy más szerv, ha igen, alkalmazni egy eladásra ma, és akkor meg kell adni a maximális elégedettség need.Contact nekem e-mailben: doctoramarlaxman@gmail.com

    VálaszTörlés
  2. Szeretné, hogy vesz egy Vese vagy szeretné eladni a vese? te
    keres egy lehetőség, hogy eladja a vese arány miatt
    Pénzügyi lebontják, és nem tudja, mit tegyen, akkor keressen meg minket
    Ma és Mi kell kínál jó adag a vese. A nevem
    Orvos Daniel vagyok Nefrológus a UBTH Medical Center. a
    Clinic szakosodott Vese Sebészet és mi is foglalkozik vásárlás
    és szervátültetés vese egy élő egy tometry megfelelő donor.
    Mi található az indiai, Törökország, Nigéria, USA, Malajzia. Ha
    eladásában érdekelt, vagy vásárol vese, ne habozzon, hogy
    fel velünk a kapcsolatot e-mailben.

    E-mail: Doctordaniel95@outlook.com vagy Doctordanielben@gmail.com

    Üdvözlettel.
    Dr. Daniel.

    VálaszTörlés
  3. Ennek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot a hím vagy nőstény, akik egészségesek, és 100% komoly értékesítési veséjét sürgősen forduljon Dr. irgalom Winston Kórház e-mail: dr.mercyhospital@gmail.com, mint ahogy azt sok betegek, akik jelenleg szorul veseátültetésre, keresel egy lehetőséget, hogy eladja a vese arány miatt a pénzügyi lebontják, és mi lesz az $ 80,000USD a veséjét. írjon nekünk most, e-mail: dr.mercyhospital@gmail.com és akkor is hozzá bennünket izé-app ez a szám +2348104857337 köszönöm.

    VálaszTörlés