2013. május 7., kedd

Mennyit és hányszor?

A kávézás világszerte az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk.Sokféleképpen termesztik és  rengeteg változatban fogyasztják.Az emberi szervezetre gyakorolt számos káros hatása mellett napjainkban újabban egyre több pozitívumról is beszámolnak a kutatások.A kérdés az,vajon mennyi az egészséges,és mennyi a túl sok?
A kávé a kávécserje növény termésének magja.Bár a Coffea-cserjék nemzetségébe több faj tartozik,a kávébabok ezek közül alapvetően abból a kettőből nyerik,amelyek haszonnövényként termesztenek.Az egyik a Coffea arabica-vagyis az arab kávé-,a másik pedig a Coffea robusta. Előbbi jobb kávéalapanyagot ad,de sokkal igényesebb növény mint az utóbbi,amely jóval könnyebben tartható.
A világ legnagyobb kávétermelő országai Brazília,Indonézia,Kolumbia és Vietnam.A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein,amely a teacserjében,a kólanövényben és a kakaóbabban is megtalálható összetevő.
Egy csésze kávé serkentő hatással van a központi idegrendszerre és a szívre-megemeli a pulzusszámot-,és vizelethajtó tulajdonsága miatt a veséket is megdolgoztatja.A benne található koffein gyorsítja a vérkeringést,növeli a vérnyomást,és fokozza az anyagcserét.Ennek köszönhetően a kávé elfogyasztása után néhány perccel már a test minden szövetében kimutatható a koffeinmolekula.Hatásának maximumát azonban csak 25-30 perc elteltével éri el,ezt követően indul meg a kiürülés.
A napi koffeinbevitel nagyban befolyásolják az adott kulturális szokások.Bizonyos helyeken a kávét,máshol a teát részesítik előnyben,egyes társadalmi rétegekben pedig inkább az üdítőitalokat fogyasztják nagyobb mennyiségben.Sportolók körében a különböző energiaitalok is népszerűek.
Egy csésze-150 ml-őrölt kávé kb: 80-85 mg koffeint tartalmaz.Ugyanennyi instant kávéban 55-60 mg,teában pedig mindössze 25-30 mg található.
2 dl üdítőitalban pedig általában 20-60 mg közötti mennyiségű van belőle.A koffeintartalom nagymértékben függ az alapanyagul szolgáló növény fajtájától is.Érdemes tudni,hogy a legtöbb koffeinmentes kávé is tartalmaz valamennyit.Egy felnőtt ember egy nap alatt átlagosan 200 mg koffeint visz be a szervezetébe,amely magában foglalja a kávékat és az üdítőket is.Ez le is fedi az ajánlott napi mennyiséget,amelyet a szakemberek 150-300 mg között határoznak meg.
A gyakorlatban ez kb: 2-3 csésze kávét jelent.Természetesen vannak,akik már egy elfogyasztás után is élénkebbnek érzik magukat,vannak azonban olyanok is akik ennél jóval többet isznak meg ebből az italból.
Tehát a kávéfogyasztási igény egyénenként változó lehet,azt azonban érdemes szem előtt tartani,hogy jóból is megárt a sok.600-700 mg feletti koffeinbevitelnek már komoly következményei lehetnek a szervezetre.
A mértékletes kávéfogyasztás növeli a teljesítőképességet és az éberséget,illetve segíti a koncentrációt.Befolyásolja a hangulatot és az állóképességet is .
A túlzott kávézás azonban sok problémát okozhat.Természetesen ezt az ajánlott napi koffeinadag túllépése mellett az egyéni érzékenység-mindenkinek megvan a saját toleranciaküszöbe,amely meghatározza,hogy a szervezete számára mennyi az elfogadott és a túl sok koffein-,az életkor,testsúly,a máj állapota,terhesség,rendszeresen szedett gyógyszerek,különböző külső körülmények és a pszichés állapot is befolyásolják.Az is lehetséges,hogy a kávé okozta panaszok csak később,a hosszabb ideig tartó fokozott kávéfogyasztás nyomán jelentkeznek.Természetesen az egyéb élelmiszerekkel bevitt koffeint is figyelembe kell venni,hiszen annál is lehet szó túladagolásról,aki kávé helyett energiaitalt iszik.
A koffein túladagolásról a napi 600 mg vagy az azt meghaladó mennyiség bevitele esetén beszélhetünk.Először hasi és gyomorpanaszok jelentkeznek,például émelygés,hányinger és hasmenés.Mindezt szédülés,fejfájás,fokozott ingerlékenység és gyakori vizelési inger is kísérheti.Ezek a tünetek azonban az enyhébb problémák közé sorolhatóak,bizonyos esetekben komolyabbra fordulhat a helyzet.Kialakulhat koffeinmérgezés,amelynek jelei az emésztőszervi tünetek mellett idegrendszeri-nyugtalanság,idegesség,összefüggéstelen gondolatok,beszéd-,keringési-gyors szívverés,szívritmuszavar és légzőszervi ártalmak is.Mindezek legvégső esetben akár halálhoz is vezethetnek.
Túlzott bevitelnél a máj nem tudja feldolgozni a nagy mennyiségű koffeint,így alakulhatnak ki a mérgezési tünetek,ilyen esetben a kávéfogyasztás nem serkenti,hanem megterheli a szervezetet.
Mivel a koffein serkenti a vizelet kiválasztását,amellyel kalcium távozik a szervezetből,így a mértéktelen kávéfogyasztás hosszú távon csontritkuláshoz vezethet.Emellett a bőrre sincs jó hatással,hiszen a fokozott vizeletkiválasztás kiszorítja azt.
A tünetek és a betegségek kialakulása egyénenként változó lehet,mivel a szervezet a koffeinhez hozzá is szokik,így bizonyos mértékben tolerálja azt.Mindez azzal jár,hogy az ugyanolyan mennyiségű kávé gyengébben hat,ezért egyre többre van szükség a megfelelő hatás eléréséhez.
Mindenképpen érdemes szem előtt tartani,hogy a várandósoknak,a magas vérnyomásban szenvedőknek,a szív-és érrendszeri problémákkal küzdőknek,illetve az aktívan sportolóknak komoly figyelmet kell szentelniük a napi kávéfogyasztásra,ezáltal pedig a koffeinbevitelre.
Egy csészével frissít,sokkal pedig komoly egészségügyi problámát okozhat.



                                               Forrás:

Pingvin Magazin 2013 április 20.( 6.szám )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése