2013. május 20., hétfő

Mi a Makula-Degeneráció?

Fókuszban a látás.Szemünket tartjuk a legfontosabb érzékszervünknek,hiszen a látás szolgáltatja a legtöbb információt a környezetünkről.A makula-degeneráció a leggyakoribb időskori szembetegség az iparilag fejlett országokban,amely súlyosan veszélyezteti a látást.
Magyarországon a látásveszteség egyik fő oka az időskori makula-degeneráció,röviden AMD( az angol nyelvű elnevezésből származik: Age-related Macular Degeneration ).Az 50 év felettiek körében minden hetedik embert érint,és minél idősebb korosztályt vizsgálnak,annál gyakoribb ez a megbetegedés.
Az éleslátás helyén,a makulán keletkeznek olyan elváltozások,amely miatt a látómező közepén egy sötét folt jelenik meg:a beteg pont azt nem látja,amire néz,így lehetetlenné válik az olvasás,az arcfelismerés,a tájékozódás.
A makula-degenerációnak két alapvető formája ismert.Gyakoribb az úgynevezett száraz forma,amely a látóhártya sorvadásos jeleit mutatja,a betegek 90% lékát ez érinti.A látásromlás folyamata lassabb,mint az úgynevezett nedves forma esetén,amelynél kóros érburjánzás jelenik meg a látóhártya alatt,vizenyő és vérzések alakulnak ki.Általában hegesedést és gyors látásromlást okoz.
-A látásélesség csökkenése jelentkezik először.Nedves típusú makula-degenerációnál a beteg azt veszi észre,hogy a betűket torznak látja,az egyenes vonal hullámossá válik abban a pontban,ahová néz.Később ez fokozódik,majd egyáltalán nem látja azt a területet,amire fixál.Általában egyik szemen alakul ki,a látásromlás gyors és súlyos-sorolja a tüneteket dr.Barna Ildikó szemész főorvos,egy szemészeti szalon szakorvosa.-Száraz degenerációnál lassan,fokozatosan alakulnak ki a tünetek,a homályos centrális( központi )terület nagysága egyre növekszik.Az esetek többségében mindkét szemen megjelenik,bár nem egyforma mértékben.
Amíg a makula-degeneráció csak az egyik szemet érinti,nehezen észrevehető a látásromlás,pedig fontos lenne a korai felismerés.Aki azt észleli,hogy egy sötét folt jelenik meg ott,ahová néz,a nyomtatott betűsorok hullámzanak,vagy a csempék négyzetrácsa eltorzul,forduljon szemorvoshoz,mert kezelés nélkül 6 hónap alatt drámaian megromolhat a látása.
-Szemészeti szűrés alkalmával,illetve a látásélesség vizsgálatokon szemfenékvizsgálat is történik-mondja a szemész főorvos-ilyenkor a beteg még nem is érzékel változást a látásában,ugyanakkor az elváltozás objektív jelei már láthatóak.Az életkor előrehaladtával a betegség valószínűsége nő,ezért 50 év felett évente érdemes szemészeti ellenőrzést végezni.
A vizsgálat során látásélességet,törőközegeket,látóteret vizsgál a szemész szakorvos.A centrális látás vizsgálatára szolgál az Amsler-rács,ezt a tesztet helyettesítheti a kockás papír,a keresztrejtvény vagy a csempék négyzethálója.Nedves elfajulásnál az egyeneseket görbének,a rácsszerkezet széleit hullámosnak látja a beteg,vagy kieséseket jelez.Ezt otthon is lehet ellenőrizni,mindkét szemen külön-külön.
-Az ideghártya kompútertomográfiás( OCT) vizsgálatával a makula finom keresztmetszetéről,az elváltozás méretéről,típusáról kapunk képet.Érfestéses(FLAG)vizsgálattal pedig a kóros érterületek is kimutathatók.Ezek a kezelés tervezése szempontjából fontosak-hangsúlyozza dr.Bana Ildikó.
A száraz AMD kezelése nem megoldott,de a betegség csak fokozatosan alakul ki,a látás nem hirtelen vész el.Klinikai tanulmányok születtek bizonyos táplálék-kiegészítők alkalmazásáról,amelyek ugyan nem gyógyítják a makula-degenerációt,de csökkentik kialakulásának esélyét,tehát megelőző hatásúak.Ezért javasolható a C-és E-vitamint,karotinoidokat(luteint,zeaxantint),cinket,rezet,szelént,omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítők szedése.Ajánlott a dohányzás mellőzése és a megfelelő összeállított étrend,érdemes sok zöldséget,gyümölcsöt,tengeri halat fogyasztani.Naponta egy-két pohár vörösbor is jó hatású lehet.Fontos az UV-sugárzás elleni védelem megfelelő szemüveggel,a rendszeres testmozgás és a megfelelő testsúly.
-A nedves formánál minél korábban kezdődik a kezelés,annál nagyobb esély van a látás megtartására-mondja a szemorvos.-A kóros erek lézeres elzárásával késleltethető az állapot romlása.Napjainkban leghatékonyabb eljárás az üvegtestbe juttatott,az ér-ujdonképződést akadályozó injekció,bár ezt havonta-három havonta ismételni kell,az esetek jelentős részében látásjavulás érhető el.

A hajlam a betegségre örökölhető,AMD esetén kimutatható a családi halmozódás.Kockázati tényezők:
-fehér bőrszín,világos szem
-a folyamatosan elszenvedett erős UV sugárzás,amely a szem mélyebb szöveteiben is elnyelődik
-súlyos rizikót jelent a dohányzás,a szenvedélyes füstölők körében kétszer-háromszor gyakrabban alakul ki makula-degeneráció
-egyes szív-és érrendszeri betegségek,keringési zavarok,a magasabb vérzsírszint.  Kolimár Éva  Írása.

Forrás:Nők Lapja 2013 április 24.

2 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm Szilvia vagyok ès van egy párom aki 41 èves ès 6èves kora óta szenved a makula degenerációs betegsègben, neki száraz igaz èdesanyjától örökölte, aki hirtelen 26 èvesen lett ilyen beteg. Azt szeretnèm kèrdezni hogy mivel a páromnak van kèt gyermeke egy lány 15 èves ès egy fiú 7 èves ők örökölhetik e ezt a betegsèget vagy csak anyáról lehetsèges. Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Szilvia.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Szilvia.Nem vagyok orvos,de valószínű,hogy nem olvasta el végig a cikket,vagy el siklott felette.A cikkben ugyan is választ talál a kérdésre.Egy rövid részletet megismételnék a cikkből-,A hajlam a betegségre örökölhető lehet,AMD esetén kimutatható a családi halmozódás,kockázati tényezők.-Javaslom,hogy olvassa el újból a cikket.De addig is egy másik cikk erről a betegségről amit a neten találtam.

    https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20141003/tudnivalok-a-makuladegeneraciorol-teszteld-a-szemed/

    Ennyit tudok válaszolni kérdésére.
    Üdvözlettel Ica.

    VálaszTörlés