2013. július 8., hétfő

A világ legnépszerűbb növénye.

Milyen fajtájú fekete kerül a csészénkbe,és egyáltalán miként készül ez az aromadús ital? Itt az ideje,hogy a kávé minden titkát megfejtsük!
Legendák nyomában:A kávé a világ egyik legismertebb növénye,ennek ellenére azt,hogy pontosan honnan ered,senki nem tudja,csupán legendák szólnak róla.Az egyik legvalószínűbb történet szerint egy etiópiai kecskepásztor,aki Káldinak hívtak,észrevette,hogy a kecskéi egy bogyós termés legelése után szokatlanul élénken viselkednek.
Egy közeli apátságba vitte a termést,ahol a szerzetesek rájöttek,ha megpörkölik és italt főznek belőle,akkor az élénkítő hatása még jobb.
A lényeg a tökéletesség:Mivel a kávécserjékről csupán az érett,piros magokat érdemes leszedni,ezért kézzel szüretelik.Éghajlattól függően változik a feldolgozási módja:például a napos területeken 4 hétig szárítják,és azután hántolják.Míg a csapadékosabb helyeken a kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel választják el egymástól,majd a babot egy különleges folyadékban áztatják,és ezután szárítják legalább 2 héten keresztül.Bármelyik feldolgozási módról is van szó,a szemeket ezek után még tovább válogatják,hogy csakis a megfelelő minőségű kávé kerüljön feldolgozásra.
Pörkölési útmutató:A feldolgozás lényeges fázisa a pörkölés,ami alatt a kávé fizikai és kémiai változásokon megy keresztül.Egyrészt a szemek körülbelül a másfélszeresükre duzzadnak,mert a hő hatására szénhidrátok bomlanak fel,és emiatt szén-dioxid képződik.Másrészt veszítenek a nedvességtartalmukból,őrölhetővé vállnak és megbarnulnak.A szín változása a pörkölés mértékétől függ,és eszerint sorolják különböző kategóriákba.A pörkölésnek köszönhetően végül a kávé megkapja markáns,gazdag aromáját.
Világos:-ezt a típust leginkább Amerikában használják,mert könnyed állagú kávé lesz belőle.
Középbarna/Bécsi pörkölés:-nálunk is ez az egyik legnépszerűbb kategória,amit főleg tejeskávéhoz ajánlanak.Viszonylag savas és enyhén keserű.
Sötétbarna/Francia pörkölés:-Enyhén savas és aromában nagyon gazdag kávé lesz belőle.
Mély sötétbarna/Olasz pörkölés:-Erősen keserűvé válnak tőle a kávészemek,a savasság eltűnik,ezért az eszpresszó kitűnő alapanyaga.
Spanyol pörkölés:-a szemek túlpörkölését nevezik így,ami égett,kesernyés ízű kávébabot eredményez.
Válogatott finomságok:Az örökzöld kávécserjék nemzettségébe rengeteg tag tartozik,de csupán kettő termésből készül kávé:az egyik az Arabica a másik Robuszta.A különböző ízhatás kedvéért a két faj variánsait keverik össze.


A világ termelésének legalább 75-80 százalékát ez a fajta adja.Alacsonyabb a savtartalma,mint a robusztáé,finomabb az aromája,és kevesebb koffeint tartalmaz.

Robuszta-alacsonyabb fekvésű területeken is megterem,és több termést hoz,mint az arabica. Viszont annál kesernyésebb az íze.

Zöld kávé:Egyre népszerűbb ez a típus,ami pörköletlen kávét jelent,és ami így őrzi meg annak természetességék.

Koffeinmentes kávé-aki csak az íze miatt szereti a kávét,nyugodtan válassza ezt a típust.A nyers kávéból először kivonják a koffeint és csak ezután pörkölik.
Instant kávé-a hiedelmekkel ellentétben semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz,mert 100 százalék kávéból készül.A valódi kávébabot lefőzik,és vízelvonással nyernek belőle granulátumot.

                                        Tudta-e?
A világ legdrágább kávéja a Kopi Luwak.A különlegessége,hogy az indonéz szigeteken élő cibetmacska kedvenc csemegéje,aki ugyan megeszi a kávécserje gyümölcsét,de nem emészti meg,csak fermentálódik a macskában a kávébab,amit aztán összegyűjtenek és feldolgoznak.

A kávét legalább ezer éve isszuk,az araboktól indult hódító útjára.A kávéivásnak azóta a világ minden táján külön módszertana és rituáléja is kialakult.

   Forrás:Meglepetés 2013. május 30.

              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése