2016. november 21., hétfő

Divatos lett hazánkban is az édesburgonya.


                      Divatos lett hazánkban is az édesburgonya.




Valamikor a nyár végén kérdezték egy  dél-alföldi gazdakörben,hogy lehet-e nálunk termeszteni a batátát.Magyarul találóan édesburgonyának nevezzük,tudományos neve pedig Ipomena batatas.Sütve,főve egyaránt kellemes az íze.Kevésbé lisztes,mint a burgonya.Olajban sütve az íze a sült tökére vagy a grillezett sárgarépára emlékeztet,hasonlít a kissé fagyos krumpliéra is.Püréjét kevés vajon,sóval érdemes feldobni,de tejet ne öntsünk hozzá,mert felhígul tőle.
Szóval divatos,burgonyát helyettesítő,ám attól ötször drágább csemegéről van szó.A levelében levő vérnyomást csökkentő vegyületek és vitaminok miatt is érdemes termeszteni a kiskertben.Akik hívei a vegyszermentes gazdálkodásnak,bátran palántázhatják,hiszen termesztése egyszerű,permetezés nélkül is megoldható,mivel Magyarországon egyelőre nem ismertek kár-és kórokozói.
Lássuk hát a termesztés fortélyait:Mivel nagyméretű gumókat növeszt,és kiterjedt gyökérzetet fejleszt,ültetés előtt alaposan és mélyen fel kell lazítani a talajt.Május végén érdemes kiültetni palántát,mert a növényt csak 10 fokos melegben lehet hajtatni.Tápanyagigénye nem nagy.Öntözni rendszeresen kell.Fél kilónál nagyobb narancs vagy lila színű gumókat szedhetünk majd fel.Ha magunk szeretnénk palántát nevelni,akkor még az első őszi fagyok beállta előtt,vegyünk a piacon 4-5 gumót.Tároljuk 20 fokos meleg szobában.Április elején 25-30 fokos langyos,nedves homokban hajtassuk virágládában úgy,hogy a gumókat legalább 10 centi homok lepje.Három hét múlva bújnak elő a hajtások,amelyek 7-8 leveles állapotig gyökeret is hajtanak.Ezeket a növénypalántákat válasszuk le,és 1-2 hétig vízzel teli befőttes üvegben langyos,napos helyen hajtassuk.

Forrás: TVR Úság 2016.november 14-20.    46. Hét.



http://bionom.hu/batata-vagyis-edesburgonya.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése