2016. november 2., szerda

Gyömbér-gyógynövény és fűszer.


                                            Gyömbér-gyógynövény és fűszer.






Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémák orvoslására használták.Vallásos ünnepek előtt,hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket,gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát.Az ókori görögök,az emésztést elősegítő tulajdonságát kihasználva lakomák után kenyérrel fogyasztották.Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe.Afrikában a férfiak körében mint afrodizákum terjedt el,de egy régi indiai recept szerint is hatékony,ha lereszelve mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük:kiváló gyógyszer impotencia ellen.
Természetes aromaolaja nyugtató hatású,influenzás időszakban erősíti az immunrendszert,mérsékli a lázat,pusztítja az influenzavírusokat.Idős korban a fájó ízületet az aromaolajával kenik be.A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják megfázásra,koleszterinszint és magas vérnyomás csökkentésére,vérrögképződés megelőzésére,mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.

                                  Frissen és szárítva.

A gyömbér illata és íze sajátságos és intenzíven aromás.A távol-keleti konyhák elengedhetetlen fűszere.A kínai konyha gyakran fokhagymával együtt,az indiai konyha szárítva és frissen is használja.Fontos alkotórésze a currynek.Alkalmazási területe,nagyon széles körű;pikáns ételek,levesek,húsok,mártások,sütemények ízesítésén túl a likőripar és a sörgyártás is használja.Legaromásabb a friss,nyers változata,amelyet hámozva,reszelve,szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.Ha nem talál a boltban friss gyömbért,viszont a recept ezt írja elő,egy kis csalással hamisíthat is:az őrölt gyömbért kevés citromlével keverje el.
Süteményekhez inkább szárított formában,míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb.Frissen reszelve a wokban készült keleti ízvilágú ételek alapja.Tealevéllel összeforralva frissítő hatású.És ne feledjük a mézes,fűszeres,ünnepi süteményeket:ezekből egyszerűen kihagyhatatlan!Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiséggel.

http://www.nosalty.hu/alapanyag/gyomber

Forrás: TVR Ujság 2016.október 17-23.       42.Hét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése