2016. november 30., szerda

Pótolható a zöldségek számára fontos molibdén.


               Pótolható a zöldségek számára fontos molibdén.




Homokos talajon gyakran lép fel a molibdén mikroelem hiánya.Kiskertekben szükséges tápelem már az enyhén savanyú talajokból is nehezen szívódik fel.
A molibdén hiánya különösen a káposztafélék,leginkább a karfiol,a brokkoli,de ugyanígy a fejes káposzta,a kelkáposzta,a bimbós kel és kínai kel esetében is halványodást,kékülést,szürkülést okoz.A káposztaféléknél már fiatal korban jól látszik a molibdén elégtelen felszívódása.Rendszerint  a legkorábban kizöldülő,illetve a legrégebbi levelek érközi szövetein figyelhető meg,hogy elszíneződnek a rostos szövetek.Gyakorlatilag lassú elhalás folyamatának leszünk tanúi,ha nem avatkozunk közbe.Ezek az elváltozások fokozatosan elhalnak,ami kezdetben úgy látunk,mintha eltorzulnának a levelek,hólyagosakká alakul a szerkezetük,mivel nem az egész káposzta pusztul el,hiszen az egészséges szövetek tovább növekednek.Csak akkor észleljük a kárt betegségként,amikor például a karfiol termése ( rózsája ) eltorzul,barnás fekete vagy barnás rózsaszín foltok képződnek.
Ha semlegesítjük a savas kémhatást ( meszezéssel vagy még eredményesebb hamuzással ),akkor ideiglenesen javulás,gyógyulás következik be.A hamuzás megelőző hatású lehet.Ha korábban műtrágyázással kellő mennyiségű molibdént vittünk be,de a növény képtelen azt felvenni,akkor érdemes fahamut szórni ősszel a megüresedett ágyásokba.Növényekre soha ne szórjunk hamut,mert perzsel!
Vizsgáljuk meg a talajt!A karfiol és a brokkoli,de a többi káposztafélék is egészen kevés molibdént igényel ( hektáronként 0,5,kiló nátrium-molibdént,például Damisol elegendő ),ami két-háromszori lombtrágyázással érhető el.
Király László írása.

Forrás: TVR Újság 2016.November 21-27.       47. Hét.




Miért nem komposztálható a diófa levele?



Minden ősszel visszatérő téma a diófa lombjának komposztálása.Bűn volna elégetni,mert szennyezi a levegőt.Ha a diófa lehullott,illetve a tetőkről,a csapadékelvezető csatornákból ki bányászott levelet zsákba szedjük,csak plusz költséggel viszik el a szemétszállítók.Hogy mit tesznek vele a hulladéklerakóban?Komposztálják!Most akkor komposztálható vagy nem?Oldjuk fel ezt az ellentmondást!
Ami a diófa lombjának komposztálása ellen szól,az egy vegyület. Juglon a neve.Ez az anyag védi meg sérüléskor a dióféléket a betegségektől.Akinek van diófája,megfigyelhette,hogy amint májusban kizöldül a dió,a fa alól eltűnik a fű,a legtöbb gyomnővény,az árnyékliliom és a gyöngyvirág.A dió lombja ugyanis tartalmaz egy növekedést csökkentő vegyületet.A frissen lehullott diólevél tartalmazza a legtöbb ilyen növekedést gátló anyagot.Tény az is,hogy a dió lombhulladéka a lassabban komposztálódik,mint a gyümölcsfák lombja.
A dió lombja mellett szól az,hogy értékes szerves anyag.A diófa levelét külön kell összegyűjteni és legalább 9 hónapig,még jobb 1-3 évig komposztálni.Csak ennyi idő elteltével érdemes bedolgozni a talajba,felhasználni takaró-,illetve mulcsrétegként.A novemberben a különálló komposztozóba berakott diólomb a következő év őszén,egy rostálással ugyanolyan kedvező hatással lesz a dísznövényekre és a gyümölcsfákra,mint bármelyik másik lombkomposzt.Konyhakerti vetemények és palántázásra szánt zöldségfélék ágyásaiba azonban csak a 3 évig komposztálódott diófa lombját merik ajánlani a szakemberek.A dió egyéves komposztja lassíthatja a magvak csírázását és a palánták növekedését. Más szóval,a diófa levele vegyesen nem komposztálható.
Király László írása.

Forrás:TVR Újság 2016.November 28.-December 4.  48.Hét.





Hogyan teleltessük otthon a leandereket?

Még nem késő behordani a díszkertből a kiültetett leandereket.A hazánkban megedződött leanderek zöme könnyedén elviseli a mínusz 5 Celsius-fokos léghőmérsékletet.Ha azonban elfagy a gyökér zónája,akkor fagykárt szenved a növény is
A leander a mediterrán térségből származik.Nem igaz,hogy létezik fagytűrő leander!Olyan van,hogy bátrabb kísérletező társaink kint hagyják télen és a leander átvészelte a fagyokat.Enyhébb teleken ez lehetséges,ha a növényt a gyökerével együtt kiemeljük a dézsából,mely gödröt ásunk neki,amit kibélelünk szalmával és friss marhatrágyával.majd a gyökértövek fölé felkupacoljuk a földet,és korhadó lombot rakunk a tetejére.A kemény fagyokat azonban nemképes átvészelni.
Átmenetileg a mediterrán térségben is előfordul mínusz 2-6 fokos hidegek,amit a leanderek elviselnek.


Egyébként kifejezetten meleg és vízigényes,napot,télen is fényt kedvelő dísznövényről van szó.Óvni kell a huzattól,a metsző északi széltől.Akkor érdemes kiültetni,amikor elmúltak a fagyosszentek.Addig a teleltetőben ( védett,fagymentes lépcsőház,üvegház,fűtött fóliasátor ) tároljuk lehetőleg világos helyen.Érdemes még a teleltetés elején letörölgetni a leveleit.Ha kerek foltokat látunk,ami a pajzstetű jele,akkor fogkefével távolítsuk el a szívogató rovart,mert a párás teleltetőben gyorsan elszaporodhat.
Télen kéthetente locsoljuk.Öntözzük meg teleltetés előtt és szórjuk meg a földjét szárított marhatrágyával,amit majd tavasszal vesz fel a gyökérzete.Márciusban indítsuk meg a vesszők fejlődését káliumban gazdag nitrogénben szegény tápoldaltattal hiszen a dús virágzás a célunk.Ilyenkor már nem szabad metszeni.

Forrás: TVR Újság 2016.December 5-11.       49.Hét.



A leander sikeres teleltetésének titka!

http://www.szepzold.hu/a_leander_sikeres_teleltetesenek_titka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése