2017. május 19., péntek

Rozmaringos raguleves körtével és citromos túrógombóccal

Rozmaringos raguleves körtével és citromos túrógombóccal


Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csirkemellfilé, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db zeller, 10 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 db nagyobb burgonya, friss rozmaring, ételízesítő, fehérbors, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 5 dkg liszt, olivaolaj, 1 darab nagyobb körte (kemény).
A túrógombóchoz: 25 dkg túró, 2 evőkanál búzadara, 1 db tojás, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.
Egy kevés olivaolajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és hozzátesszük az apróra vágott rozmaring felét. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, a felkockázott csirkemellfilét és a zöldborsót.
Rozmaring: mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére használják, valamint különleges növényi ecetek készítésére. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni!
Ételízesítővel, fehérborssal és a maradék rozmaringgal ízesítjük, 1 liter alaplével vagy forró vízzel felengedjük, beletesszük a kockára vágott burgonyát, majd megfőzzük. Tejfölös-tejszínes habarással besűrítjük, jól kiforraljuk, majd a hámozott és kockára vágott körtét belerakjuk, végül újra felforraljuk. Ez a levesalap bármely húsból készült raguleves alapja lehet.
Habarás: Az egy evőkanálnyi lisztet keverjük el 2 dl tejjel vagy tejföllel, csomómentesre, így folyékony állagú, palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk. Az ételből egy kicsit merjünk a habarásba és keverjük el, így a habarás átveszi az étel hőmérsékletét és könnyebben elkerülhetjük a csomósodást. Tipp: ha nincs kéznél habverő, az alapanyagokat tegyük befőttesüvegbe és jól rázzuk össze.
A túrógombóc alapanyagait összekeverjük, majd 15 percig hűtőben pihentetjük. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle és forró, gyöngyöző sós vízben pár perc alatt készre főzzük. A túrógombóc egészséges köret, pl. bakonyi szelethez, halpaprikáshoz, szaftos húsokhoz is kiváló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése