2018. szeptember 19., szerda

Megelőzhető és szűrhető:a neuropátia.


                Megelőzhető és szűrhető:a neuropátia.



A cukorbetegségre sokszor a szövődményei hívják fel a figyelmet,mert fenyegeti a látást,a veseműködést,a kis-és nagy ereket,növeli a szívinfarktus,a szélütés kockázatát.Az idegrostok károsodása,a diabéteszes neuropátia pedig elsősorban a lábat veszélyezteti.
A neuropátia két formája ellentmondásos tünetekkel jár:érzéskiesés esetén a beteg azt nem érzi,amit éreznie kellene,míg neuropátiás fájdalom esetén azt érzi,amit nem kellene éreznie.Az idegek játéka,a látszólag ok nélkül jelentkező fájdalom ugyanúgy figyelmet érdemel,mint az észrevétlenül maradó,könnyen elfertőződő lábsérülések,amelyek a rosszabb gyógyulási hajlam miatt gyakran a végtag elvesztéséhez vezetnek.
Kockázatok.
A cukorbetegek akár 40%-ánál fennállhat valamilyen neuropátiás probléma.Az idegkárosodás bármikor jelentkezhet,de a kockázat az életkor és a betegség időtartalmának növekedésével egyre nagyobb.A diabéteszes neuropátia azoknál a betegeknél is gyakoribb,akiknek a vércukorszintjük rendszeresen ingadozik,magas a vérzsírszintjük,emelkedett a vérnyomásuk,és túlsúlyosak.
Az idegrendszeri elváltozás elsősorban az alsó végtagot érinti,a beidegzés zavara mint a láb bőre,kötőszövete,a csontok is sérülékennyé válhatnak,és nehezen gyógyulnak.Mivel a neuropátiás beg kevésbé érzékeli a fájdalmat,nem észleli a végtagot érő sérüléseket,a lábon,a talp nyomásnak kitett részein kialakuló fekélyeket,a rosszul gyógyuló sebek következménye súlyos fertőzés lehet.Az úgynevezett diabéteszesláb-szindróma miatt évente Magyarországon mintegy 2-4 ezer amputációt végeznek,pedig az elveszített végtagok 80-85 százalékát meg lehetne menteni-állítják a szakemberek.
Megelőzés.
A vércukorszint beállításával,a szénhidrát-anyagcsere optimalizálásával,az oxidatív stressz csökkentésével lassítható a neuropátiás károsodás.A diéta fegyelmezett betartása mellett hasznos a rendszeres mozgás,mert segít karbantartani a vércukorszintet,csökkenti a vérnyomást és a testsúlyt.
Fontos a kímélő lábápolás.A neuropátia egyik jellemző tünete a verejtékezés normális mértékének csökkenése,ennek következtében a láb bőre kiszárad,berepedezik,így a fertőzések könnyebben eljutnak a mélyebben fekvő szövetekhez.Ezért hasznos a napi lábápoláshoz speciális hidratáló készítményeket használni,amelyek helyreállítják a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.Érdemes tükörben ellenőrizni a talpat,és jobb gyógypedikűrösre bízni a körömvágást,a bőrkeményedések eltávolítását.Nélkülözhetetlen a megfelelő méretű kényelmes lábbeli,ha indokolt,nyomást csökkentő gyógybetétekkel ellátni.
Szűrés.
Évente legalább egyszer ajánlott a neuropátiás szűrővizsgálat elvégzése.Az átfogó orvosi vizsgálat kiterjed a láb bőrére,izmaira,csontozatára,vérkeringésére és az érzékelésre.A vizsgálóeszközök sem sérülést,sem fájdalmat nem okoznak.
-Kalibrált hangvilla:a bokacsontra helyezve a vibráció érzését méri,az érzékelés gyengülése utal a neuropátiára.
-Monofilament:egyszerű vizsgálati eszköz,a protektív érzés vizsgálatára szolgál,alkalmas a talpi fekély kialakulásának előrejelzésére.
-Tip-Therm:a bőr hideg-meleg érzetének vizsgálatával a korai  szenzoros neuropátiás károsodást mutatja ki a  kétféle anyagból,fémből és műanyagból  készült eszköz.
-Neurotip:a fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas,steril,tompa tű.
-Neurometer:az áramérzet küszöbértékét lehet meghatározni vele.A  vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik.
-Neuroteszt:a Neuropátia Centrumokban alkalmazott teszt a bőr verejtékmirigyeinek működéséről ad információt,alkalmas a neuropátia előrejelzésére.

Forrás: Nők lapja 2016.Október 19.


  
https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/periferias_neuropatia/954?autorefreshed=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése