2019. augusztus 14., szerda

Augusztus 13.a balkezesek nemzetközi világnapja.



Sokáig ügyetlen emberként gondoltak minden balkezesre,elutasította őket a társadalom.A balkezesek ,,átszoktatása" a jobb kézre teljesen felesleges,sőt,friss kutatások szerint a balkezesek nem gyengébbek a jobbkezeseknél,gyakran még intelligensebbek is.Szóval ebben az esetben nem igaz a mondás:nem tudja a bal kéz,mit csinál a jobb


1992 óta minden év Augusztus 13.-án ünnepeljük a Föld népességének 12 százalékát kitevő balkezeseket.A 20. század közepéig a balkezesek ,,átszoktatása" a jobb kézre elfogadott volt.Ennek sokszor depresszió,antiszociális viselkedés lett a vége,de kutatók azt is megállapították,hogy a balkézről a jobbra átkényszerítettek gyakrabban szenvednek tájékozódási zavartól és beszédhibától.Ma már elfogadottá vált,ha valaki balkezes.Szerencsére egyre több kifejezetten balkezesek számára készült használati tárgyat lehet vásárolni.Persze az rejtély,sokszor miért drágábbak...

Érdekes,hogy...
- a férfiak között egyébként több a balkezes,mint a nők körében.
- a balkezesek alacsonyabb rendűnek számítottak,a középkorban a bal kéz volt az,amihez a boszorkányságot,a mágiát kötötték.
- nem illett bal kézzel kezet fogni.
- a bal kéz gyűrűsujján hordott jegygyűrű divatja a görögöktől és a rómaiaktól származik,akik ezzel próbálták megszüntetni a bal kézhez fűződő negatív összefüggéseket.
- Rafael Nadal teniszbajnok jobbkezes volt,és tudatosan tanulta meg profin használni  a bal kezét,amivel a mentora szerint ez óriási előny a pályán.
- a politikai értelemben vett ,,baloldal" az 1790-es évek francia parlamentjéből származik,ahol a szocialisták a többségtől balra ültek.

Legkésőbb születéskor eldől.
A balkezesség nem megszokás,hanem biológiai alapokon nyugvó tény.A balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat a jobb agy félteke dominanciájával magyarázható.Ennélfogva művészek között sokkal gyakoribb.Egy elmélet szerint a magasabb tesztoszteronszint magzati korban a balkezesség kialakulásához vezet (a magzat 16 hetes korában már eldől,hogy  a bal vagy jobb kezét részesíti majd előnyben ),illetve a születéskor fellépő stressz is kiválthatja a balkezességet.A szülői balkezességnek van ugyan hatása a gyerekek kézhasználatára,de ez a tényező kisebb súllyal esik latba:ha mindkét szülő balkezes akkor is csak 46 százalék az esély rá,hogy gyerekük is az lesz születése után.

A magyar nyelv és a ,,balosság"
A magyarban több olyan kifejezés van,amelyben a bal szó szerepel,méghozzá valamilyen negatív értelemben.Általában rosszat,elégtelent,ügyetlent jelent:balsors,balsiker,ballépés,balfék,balfácán,kétbalkezes,baleset,baljós.

Forrás:Pingvin Magazin 2019.Augusztus 3.  IX. évfolyam 11.szám.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése