2019. augusztus 2., péntek

Egyszerű finomság.


          Egyszerű finomság;a püspök kenyér.

Olyan könnyű elkészíteni,hogy még a kezdők is szívesen nekilátnak.Csak össze kell keverni a megadott mennyiségű alapanyagokat,és kényelmesen várni,amíg megsül a sütőben.

                                 A püspök kenyere.

Sokan nevezik püspök kenyérnek a gyümölcs kenyeret,de vajon miért?Régen hagyományos karácsonyi édesség volt,szoros rokonságban a német Stollennel.Története szerint 1329 - ben egy püspök Naumburg városában gyümölcsökkel töltött tésztát osztogatott a híveknek a böjt idején,és a hosszúkás tésztát cukorbevonat fedte,ami a bepólyázott Krisztusra emlékeztetett.Aztán a gyümölcs kenyér önálló életre kelt,és ma már télen-nyáron népszerű.Az aszalt gyümölcsöket pedig sokszor friss gyümölcsök helyettesítik.

                                    Tippek.

-A hagyományos gyümölcs kenyér felvert tojásfehérjével készül.Ezért a maradék tojásfehérjék legjobb felhasználási módja is gyümölcs kenyeret sütni belőlük.
-Miután ,,kenyér",a gyümölcs kenyeret hosszúkás formában vagy őzgerinc formában süthetjük.
-Előmelegített sütőbe tegyük,három negyedig töltsük a formát,mert a tészta sütés közben megemelkedik.


                                        Aszalt értékek.
Gyümölcs kenyerünket tölthetjük dióval,mandulával,pekándióval,darabolt csokoládéval,kandírozott gyümölccsel,mazsolával,aszalt szilvával,aszalt sárgabarackkal,datolyával,vanília aromával,reszelt narancs héjjal.Ha aszalt gyümölcsöt veszünk,nézzük meg nincs-e benne sok adalékanyag vagy tartósító szer.Az aszalt szilva,meggy,sárgabarack vagy dinnye fenséges csemege önmagában vagy süteményekben,.Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások.A szilva A-vitamin-tartalma a bőr,a haj és köröm állapotára jó hatással van.A sárgabarack is gazdag A-vitaminban,de sok ként is tartalmaz,ami szintén szépíti a bőrt,erősíti a hajat,körmöt.

https://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/edes-suti/puspokkenyer



Forrás: Meglepetés 2016.Szeptember 1. XXI. évfolyam,35.szám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése