2015. szeptember 29., kedd

Túró-ha elegünk van a friss tejből.








                                  Túró-ha elegünk van a friss tejből.

Már az egyiptomiak idejében készítettek túróhoz hasonló alvadékot,s ezt követően a görögök és a rómaiak konyhájában is megtalálható volt,illetve a friss sajt,ami idővel egész Közép-Európában igen kedvelt alapanyaggá vált.Később a bevándorlókkal Amerikában is meghonosodott. Nixon elnöknek kedvenc étke volt:állítólag borssal vagy ananásszal fogyasztotta.
A túrót az egész világon szeretik sokszor  friss sajt formájában fogyasztják.Nem csak tehéntejből készítik.Indiában bivalytejet használnak,Szlovákiában a karakteresebb juhtejből készítik a bryndzát.
A túró nagyon egyszerű módon jön létre:a megaludt tejet felmelegítik ( de nem forralják. ),majd egy gézkendőbe kötik,fellógatják,és hagyják,amíg a savó kifolyik a kendőből.A fennmaradt,még össze nem állt anyag a túró.A túró elkészítése az évszázadok folyamán csupán annyiban változott,hogy a tejhez valamilyen oltóanyagot adnak.Az oltóanyagok sokszínűsége is befolyással van a különféle régiók,országok által készített túrókra.

                                Édesen és sósan is szeretjük.
Friss,semleges íze igen alkalmassá teszi a túrót,hogy alapul szolgáljon a különféle zöldséges krémekhez,de készíthető a felhasználásával levesbetét is.Az angol cottage cheese kifejezetten jó szendvicskrém.Ha a magyar túrót kevés tejföllel vagy sűrű,nem savanyú joghurttal kikeverjük,nagyjából hasonló állagú krémhez jutunk.A cottage cheese önmagában is finom,de kevés friss fűszerrel még ízletesebb.A kelt tésztáknak is kiváló tölteléke lehet a túró,mind az édes,mind a sós tészták esetében.Az édes kelt tésztákat tölthetjük is túrókrémmel ,de a palacsinta számára is remek választás a túrókrém.
Túróból készíthetünk túrótortát sütéssel vagy sütés nélkül.Különféle tortákba,süteményekbe  való töltelék alapja is lehet.Ilyenkor a túrót célszerű szitán áttörni,hogy homogénebb,krémesebb legyen az állaga.A túró főszerephez jut a Rákóczi túrósban,és klasszikus tölteléknek számít a barátfüle esetében is.


                             Almás-túrós fánk.
Hozzávalók:3 alma,25 dkg túró,4-5 evőkanál liszt,3-4 evőkanál zabpehely,3 tojás,4 evőkanál cukor,1 csomag vaníliás cukor,1 teáskanál sütőpor,1 csipet só,fahéj,citromhéj,egy fél citrom leve,1 marék dió.
A tojásokat szétválasztjuk,a sárgáját kikeverjük a cukorral,túróval,liszttel,zabpehellyel,sütőporral,sóval a fűszerek és a citromlével.Az almát belereszeljük a tésztába.A diót mozsárban darabokra törjük,a tésztához keverjük.A tojásfehérjéket habbá verjük,és a tésztába forgatjuk.Olajat hevítünk,és kanállal szaggatunk bele a tésztából.Porcukorral megszórjuk.

                      Egyszerű rétes.
Hozzávalók:30 dkg liszt,1 tojás,só,1 habtejszín;besamel;a töltelékhez:70 dkg túró,20 dkg kristálycukor,3 csomag vaníliás cukor,40 g étkezési keményítő,1 tojás,1/2 tej.
A tészta alapanyagait összegyúrjuk.Megkenjük besamel mártással,száradni hagyjuk 10-15 percig,majd feltekerjük,és négy darabra vágjuk.Mindegyiket vékonyra nyújtjuk,majd befedjük a túrós töltelékkel.A tölteléket előző nap keverjük össze ( mazsolát adunk hozzá ).A feltekert réteseket sütés előtt megkenjük tojással

                                Könnyű tejszínes túrókrém.
Hozzávalók:50 dkg tehéntúró,25 dkg eper,4 evőkanál cukor ( méz-vagy bármilyen cukorpótló ),1 csomag vaníliás cukor,2 dl habtejszín.
A túrót és az epret ( lehet más idénygyümölcs is ),habverővel vagy turmixgéppel alaposan összedolgozzuk.Ezután felverjük a tejszínhabot,és belőle két evőkanálnyit hozzákeverünk.A túrókrémet négy mutatós kehelybe töltjük,majd tejszínhabot ültetünk a tetejére.Néhány félretett eperrel díszítjük.

Forrás: TVR Újság 2015.szeptember 28.-október 4.  40.Hét.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése