2017. július 11., kedd

Idegeinkre mennek!


                                 Idegeinkre mennek!



Az érzékszervek bonyolult működéséhez,a gondolkozáshoz,a helyváltoztatáshoz,vagyis az életben mindenhez egészséges idegrendszerre van szükség.Működése ( működésünk ) szinte felfoghatatlanul bonyolult.
A nagy és egész testünket behálózó idegrendszer két fő része a központi és a környéki idegrendszer.A központi idegrendszer részei-ezekről hallunk gyakrabban-az agy és a gerincvelő.A környéki idegrendszer pedig az egész testet behálózó idegek szövedéke,amelyek vagy az aggyal,vagy a gerincvelővel állnak közvetlen összeköttetésben.Idegrendszerünk vezérli egyrészt tudatos cselekedeteinket ( mint amilyen például a járás ),ez a szomatikus rendszer.Életünk nagy részét azonban  a nem akaratlagos és nem tudatos "programok" szabályozzák.A vegetatív idegrendszer vezérli belső szerveinket.Amikor futunk,szívünk szaporábban ver,és ez akaratunktól függetlenül bekövetkezik.Az idegrendszer legkisebb egysége a neuron,amely egyetlen sejt,egy idegsejt,hosszú nyúlványokkal.Az érző neuronok közvetítik a külvilág ingereit az agy és a gerincvelő felé,majd az ott megszülető választ már a végrehajtó neuronok juttatják el a szervekhez,izmokhoz.Ha például a bőrben lévő érzőidegek forrót regisztrálnak,ahogy megérintjük a lábast a tűzhelyen,akkor az agyban megszülető választ a végrehajtó neuronok közvetítik:rántsd el a kezed a  forró edénytől.

                               Korababák veszélyben
Magyarországon nagyon magas a koraszülöttek aránya,akik agyuk fejlődése szempontjából veszélyeztetettek.
Az idegrendszeri sérüléssel született babák fejlesztése annál több sikerrel kecsegtet,minél korábban veszik észre a bajt.A szülőknek is figyelni kell bizonyos csecsemőkori sajátosságokra ( hiányos mozgás,etetési nehézségek,aluszékonyság,elmaradó gőgicsélés ).Az idegrendszeri sérült és mozgásszervi zavarokkal küzdő 0-6 éves korosztály holisztikus szemléletű gyógyításáért hozta létre 1990-ben  Dr Schultheisz Judit a gézengúz alapítványt,ahol olyan csecsemőkkel és kisgyerekekkel foglalkoznak,akiknek 
idegrendszeri fejlődése veszélyeztetett ( koraszülöttek ),illetve a méhen belül vagy a születés körül szenvedtek  el idegrendszeri károsodást (  oxigénhiány,agyvérzés ),esetleg veleszületett,genetikai eredetű rendellenesség nehezíti a fejlődésüket.Fordulhatnak hozzájuk ortopédiai problémákkal is ( dongaláb,mellkas-deformitás,gerincferdülés,végtaghiány ).
-Egy helyen biztosítjuk az érintett családok részére a diagnosztikát,a terápiás-fejlesztő ellátást,a tanácsadást-mondja dr Schultheisz Judit.
-Országos hálózatunknak 5 központja van ( Budakalász,Budapest,Győr,Salgótarján,Budafok ).A szülők ( háziorvosi beutalóval ) bárhonnan felkereshetnek bennünket,ha bizonytalanok gyermekük fejlődését tekintve.A személyre szabott ellátás összetett diagnosztika nyomán indul,hiszen 1-1 látható tünetnek  ( például a gyenge izomtónusnak ) sokféle oka lehet,és annak megfelelően más és más beavatkozást igényel.Összetett terápiás modellünkben minden családnak egyéni programokat alakítunk ki.Újszülött kortól egyénileg foglalkozunk a kicsikkel aktív mozgásterápiás módszerekkel,manuálterápiával-masszázzsal,pedagógiai-gyógypedagógiai tanácsadással.

http://gezenguz.hu/

                               Velünk születik,velünk pusztul

Születés előtt,után A méhben fejlődő embriónak percenként ( ! ) 250 ezer neuronja képződik.Egy újszülött agya kb: háromszorosára nő az első életévben.
200 gramm a rekord Egy felnőtt férfi  agya átlag 1375 gramm,míg egy felnőtt nőé kb: 1275 gramm.
Turgenyev orosz író agyát találták eddig a legsúlyosabbnak:200 grammot nyomott,és ezzel övé a világrekord.
Öregedés A hogy öregszünk,agyunk évente kb: 1 grammot veszít súlyából.

                                Nagyon sok mindennek
                                 az oka
Napjainkban alighanem legijesztőbben hangzó betegségeit rendre az idegrendszer valamely hibája okozza.
Valójában nem csak rosszul hangzanak,hanem nagyon súlyosnak is.Talán nem is gondoljuk/tudjuk: mindegyik neurológiai eredetű!
Szklerózis multiplex A központi idegrendszer gócos gyulladásával járó autoimmun betegség.A szervezet tévedésből ellenanyagokat küld az agy és a gerincvelői idegeket körülvevő "szigetelőhüvelyek" ellen.Ezek begyulladnak,hegesednek,és emiatt romlik az ingerülettovábbító képesség.A folyamatosan rosszabbodó,előrehaladó betegség rokkantsághoz,teljes bénuláshoz vezethet.
Epilepszia Ismétlődő rohamokkal jelentkező betegség.A nagyon régóta ismert kórról ma már tudható,hogy a rohamokat az agyban található idegsejtek nagy erejű elektromos kisülései okozzák,és erre az időszakra a normális agyi működés megszakad.Bármely életkorban előfordulhat a betegség,de leggyakrabban gyermek-és idős korban jelentkezik először.



Katasztrófa az agyban.Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok;és az a betegség,amely leggyakrabban jár együtt maradandó ( idegrendszeri ) károsodással.Így aztán még érthetőbb,miért olyan rettegett a STOKE.
A népnyelven szélütésnek,gutaütésnek titulált baj oka lehet a teljes népességben erősen elterjedt magas vérnyomás-,cukor és magas koleszterinszint betegség is!Esélyét növeli a meglévő szívbetegség,az öröklött trombózishajlam és a dohányzás.

Az agyvérzés,a stroke másik elterjedt neve miatt sokan gondolják,hogy az egyfajta vérzés az agyban,valamely agyi ér  sérülése nyomán lép fel.A vérzéses stroke azonban csak az összes esetnek 15-20 százalékát jelenti!
Az agyi infarktus,ami vérzéssel nem jár,jóval gyakoribb!Ez tulajdonképpen az agy infarktusa,egy elzáródás.Az érfalról leváló plakk,vagy az agyi érben képződött vérrög "dugaszolja"el az eret,ezáltal nem jut oxigén (-ben gazdag vér )az elzárt területre.
Átmeneti agyi vérhiányt okoznak az úgynevezett TIÁ-k.Ezek átmeneti és múló tüneteket (szédülést és egyebeket ) okoznak,de gyakran előzik meg (esetleg előre jelezhetik )a később bekövetkező igazi stroke-ot.

Forrás: Kiskegyed 2017.Február 7.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése