2017. július 31., hétfő

Aki a csirkehúst szereti.


                                          Aki a csirkehúst szereti.



Figyeljen oda az elkészítésére!A csirkehús kedvelt,könnyű húsféle,de főzéskor,sütéskor különösen ajánlatos néhány alapvető élelmiszer-biztonsági szabály betartása.
A háziasszonyok körében már abban is megoszlanak a vélemények,hogy kell-e,szabad-e főzés-sütés előtt megmosni a csirkehúst,vagy általában bármilyen húsféleséget.
A nyers csirkehúson a szemmel látható-és mosással eltávolítható-szennyeződések ( bélsár,csomagoló anyag maradék,sár,el nem távolított toll ) mellett,gyakran előfordulhat egészségre ártalmas baktérium,akár szalmonella is.
Mosáskor a szét fröccsenő víz beszennyezheti a mosogatót,a környezetet,például a már száradó,tiszta edényeket.A szalmonella baktérium nagyon gyakori az élővilágban,az egészségesnek látszó élőlények ( rovarok,hüllők,madarak,emlősök és az ember ) bélrendszerében is előfordul.A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról,csirkéről,nyers tojásból-edények,eszközzel,kézzel-a fagyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák.Ha tehát megmossuk a húst,mindenképpen ügyeljünk rá,hogy ne spricceljük szét a vizet a környezetbe.A nyers húst,baromfit minden más élelmiszertől elkülönítve készítsük elő,és külön deszkán,külön késsel daraboljuk.A nyers hússal érintkezett eszközöket pedig azonnal mossuk el meleg,mosogatószeres vízben.A nyers húson kívül a nem eléggé átsütött hús és a tojásételek lehetnek a szalmonellabaktérium közvetítői.
A kórokozókat az alapos sütés-főzés tehát elpusztítja.
Honnan tudjuk,hogy ,,alaposak" voltunk-e?Ha az étel teljes egészében  felforrt,vagy-ételhőmérővel mérve-a belsejében is elérte a +72-75 Celsius fokot,biztonsággal fagyasztható..

                                       Tippek.
Minimum kettő vágódeszkánk legyen:egy a nyers húsoknak,egy minden másnak.
A fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot,alaposan sikáljuk és mossuk el,viszont ne tegyük mosogatógépbe,mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik.

                                Élelmiszer-biztonsági tanácsok.
Tiszta kéz,tiszta eszközök,tiszta környezet.
Figyeljünk az alapanyagok fogyaszthatósági idejére.
A lisztet mindig szitáljuk át felhasználás előtt.
A maradékot minél hamarabb tegyük hűtőbe,és egy napon belül fogyasszuk el!
A hűtve tárolt készételt fogyasztás előtt alaposan forrósítsuk át.

                                    Recept.

Csirketorta:
Hozzávalók: 4 db csirkemell filé,20 dkg trappista sajt,liszt,2 tojás,só,bors.
Elkészítése:
A sajtot lereszeljük,a tojásokat felverjük és külön tálba szórjuk a lisztet.A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk,sózzuk,borsozzuk,majd lisztbe és a tojásba mártjuk,reszelt sajtba forgatva bundázzuk.Egy hőálló tálba rétegezzük,jól lenyomkodjuk.Fóliával letakarva kb.45-50 percig sütjük,majd a fóliát levéve még ropogósra pirítjuk a tetejét.Kiborítva úgy szeleteljük mint egy tortát.

Forrás: Konyhasziget 2015/4.



http://humormagazin.com/hu/receptek/csirketorta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése