2017. július 10., hétfő

Kellemes és kényelmes,de...


                     Kellemes és kényelmes,de...




A tampon igen kényelmes,és biztonságos a nehéz napokra.De csak,ha betartják használatának szabályait!
Merthogy vannak neki,és ezzel sokan nincsenek tisztában.Bármennyire hihetetlen is,sokan nincsenek tisztában például azzal,hogy felhelyezése előtt alaposan kezet kell mosni!
Vagy azzal,hogy egyszerre többet nem szabad felhelyezni.
Nyilván való:minél erősebb a vérzés,annál nagyobb nedvszívó képességű tamponra van szükség.Ha viszont kivételekor diszkomfort-érzése van,ha a tampon egy része még száraz,azaz,fehér rostok láthatók rajta,akkor az alacsonyabb nedvszívó képességű is elég.
Alapszabály:a tampont 4-6 óránál tovább semmi esetre sem szabad bent hagyni!

Forrás: Kiskegyed : 2016.December 6.


17 dolog, amit rosszul csinálhatunk tampon használatakor

A tampon használatába is bele kell jönni. Van, akinek egyszerűbben megy, másoknak idő kell hozzá és gyakorlat. Bizonyos bakikat azonban a mai napig képesek vagyunk elkövetni és észre se vesszük. Pedig veszélyt rejthet magában.
Természetesen, minden tamponhoz van használati utasítás, melyben arra is felhívják a figyelmet, mire kell fokozottan odafigyelnünk. Minden fontos tudnivalót azonban nem tartalmaznak – amelyekre mindenképp ügyelnünk kell, ha meg akarjuk óvni az egészségünket! Mit csinálunk rosszul sokan a tampon használatakor?
1.Csak a felhelyezés után mosunk kezet
Ne csak a tampon felrakása után mossunk kezet, hanem előtte is! Persze avagina sem steril, de semmi szükség rá, hogy azokat a baktériumokat, melyeket esetleg az ajtókilincs megfogásával felszedtünk, bejuttassuk a hüvelybe, nem igaz?
2.Nem helyezzük a tampont elég mélyre
Ezt onnan tudhatjuk, hogy még érezzük a jelenlétét: a túl alacsonyra helyezett tampon nagyon kényelmetlen, mintha csak egy vattapamacs okozna dugulást a hüvely bejáratánál. Ha jól van felhelyezve, nem érzünk semmit.
3.Csak egyfajta tampont használunk
Miközben a tampon használata magában hordozza a toxikus sokk szindróma (TSS) veszélyét, mely egy potenciálisan halálos betegség, a nagy nedvszívó képességű tamponok növelik ennek valószínűségét, tehát csak akkor alkalmazzuk ezt a fajtát, ha szükség van a valóban heves vérzés felfogására. A vérzés erőssége változik napról-napra, tehát a „super” típusok a menstruáció elején tökéletesek, de a vége felé mindenképp váltsunk kisebb, kisebb nedvszívóképességű tamponra.
4.Csak egyszer cserélünk napközben tampont
Még enyhe vérzésnél is szükség van arra, hogy 4-8 óránként kicseréljük a tampont. A nedves tampon meleg, ideális környezetet teremt ugyanis a baktériumok számára – és minél hosszabb ideig van a helyén, annál nagyobb a TSS veszélye.
shutterstock_15964027
5.Folyás ellen is tampont alkalmazunk
A ciklus közepén normális a folyás, ehhez nincs szükség tamponra. Tisztasági betét is elég – ne bontsuk meg a hüvely természetes savtartalmát, mert az fertőzést eredményezhet. Ha a folyás nagyobb mértékű, konzultáljunk orvosunkkal az ügyben.
6.A vérzés végén is használunk tampont (a biztonság kedvéért)
Erre sincs szükség, különösen, hogy a száraz hüvelybe tampont illeszteni több mint kihívás és még kényelmetlen is lesz.
7. Nem cserélünk tampont, miután rápisiltünk
Minden wc-re menés alkalmával nem kell tampont cserélni – de arra nem árt vigyázni, hogy a kilógó madzagra ne pisiljünk rá! Kiben kelt jó érzést egy vizes, vizelettel érintkezett tamponvéggel járkálni?
8. Nem cserélünk tampont székelés után
Amennyiben a tampon madzagja bármilyen baktériumot begyűjt a „hátsó fertályról” székletürítéskor, az könnyen megfertőzheti a húgycsövet. Székeléskor egyébként is előfordul, hogy a tampon meglazul a belek mozgása miatt, szóval sokkal érdemesebb kicserélni székletürítés után egy újra!
shutterstock_77048449 (2)
9.Elfelejtjük kivenni
Nos, ez valóban megtörténik néha. Hamar emlékeztethet azonban akellemetlen szag, ami megcsapja az orrunkat. Ujjunkkal könnyen kitapinthatjuk, hogy valóban benn maradt a tampon. Ha a kivételével valami gond adódik, sürgősen keressük fel orvosunkat!
10.Két tampont viselünk egyszerre
Miközben technikailag nem túl valószínű a két tampont „elveszíteni” a hüvelyben, a kettő darab használata növeli annak valószínűségét, hogy a madzagot nem találjuk meg a végén, vagy mindkettőt elfelejtjük. Ha úgy gondoljuk, két tamponra van szükségünk a heves vérzés kivédésére, inkább egy nagy nedvszívóképességű típust válasszunk! Amennyiben ilyet nem találunk, mindenképp konzultáljunk nőgyógyászunkkal, mi lehet a problémánk.
11.Nem cserélünk tampont úszás után
Vegyük figyelembe, hogy amikor az uszoda, a tó, a kád vagy a tenger vizébe merülünk, a tamponunk madzagja ugyanezt teszi. Telemegy klórral, sós vízzel, a tó vizével, amely bőrirritációt okozhat, ha nem cseréljük ki a tampont hamar.
12.Olyan tampont is használunk, amelynek sérült a csomagolása
A csomagolás arra szolgál, hogy megvédje a tampont – a portól, a piszoktól, amivel a szállítása során kapcsolatba kerülhet. Ha megsérült, nem biztonságos felhelyezni a hüvelybe – mert a szennyeződést is továbbíthatjuk oda. Tehát ne kockáztassuk használatát, ha csak nem vagyunk megszorulva!
13.Lehúzzuk a wc-n a tampont
Sose tegyünk ilyet, mert hamar eldugítjuk a rendszert – legyen az a saját otthonunk vagy egy kávézó, bár vécéje.
14.Újra használjuk a nem telítődött tampont
Ilyet se tegyünk soha! A tampon a felhelyezését követően már megszívta magát vérrel és testnedvekkel, nem szabad újra használni. Ha más megoldásra vágyunk, próbáljuk ki a modern menstruációs csészét.
shutterstock_45749818
15.Kidobjuk a tampont, mert nagyon régi
Nem szükséges kidobni, mert nem jár le. Csak azért, mert anyukánk vette évekkel ezelőtt, mielőtt még a menopauza időszakába lépett volna, az a tampon még használható. Míg a csomagolása sértetlen, megfelelő.
16.A tampont a zuhanyzó és a wc között tároljuk
Biztonságosabban megőrizzük a csomagolást, ha nem nedves helyen tároljuk a tampont, hanem szárazon, a szekrényben, fiókban például.
17.Illatosított tampont használunk
Nem mindenki bírja allergiás reakció nélkül az illatosított termékeket, ez igaz a tamponra is. Legrosszabb esetben irritációt, viszketést tapasztalunk. Jobb, ha normál, nem illatos terméket alkalmazunk!
Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése