2017. július 4., kedd

Isteni magvak!


                                             Isteni magvak!

Amikor ránk tör a nassolhatnék;akkor bátran csemegézzünk a különféle ínycsiklandó magvakból,mert ezzel nem csak az érzékeinknek,de az egészségünknek is kedvezünk.




Dió:A féregölő.A dió jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz.Féreg-és parazita ölő,csökkenti a koleszterinszintet,gátolja az érelmeszesedést.Magas fehérjetartalma miatt húspótló is lehet.Leveléből főzetet is készíthetünk,ami segíti az emésztést,vízhajtó,vértisztító tulajdonságokkal bír.Fürdőként alkalmazva gyulladáscsökkentő,jót tesz a bőrnek,az ízületeknek és a csontoknak.





Tökmag:A férfiak csodaszere.Az egyik legfinomabb és a legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle.A belőle készült tökmagolaj nagyon ismert,és kitűnő csemege.Finom és különleges íze miatt rendkívül közkedvelt.Hatékony a prosztatamegbetegedések esetén,illetve megelőzésre is.Gazdag a linolsav-tartalma.Ízületi gyulladásunk is hamarabb elmúlik,ha rendszeresen eszünk tökmagot.





Paradió:A máj betegeknek.A paradió,más néven brazil dió sok olajat és fehérjét tartalmaz,az íze emlékeztet minket a manduláéra és a kókuszra.Májbetegségek ellen hatásos.Kiemelkedő a szelén tartalma,ami nagyon erős antioxidáns tulajdonságokat biztosít.Fokozza ezt még a rendkívüli magas E-vitamin-tartalma is,ezért daganatos,rákos megbetegedések esetében különösen fontos a fogyasztása.Fokozza a szellemi teljesítményt,olyan ásványi anyagokban bővelkedik,mint a kalcium,a kálium,a magnézium,a vas vagy a foszfor.



Mogyoró:A növekedéshez.A kalóriatartalma ugyan nagy,de a rendkívül magas rosttartalma miatt a gyomorban megduzzadva hamar teltségérzetet okoz,így fogyókúra alatt is érdemes falatoznunk belőle.Minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz,ami elengedhetetlen a növekedéshez és a fejlődéshez,a vörös-és,fehér sejtek fejlődéséhez,a vas szállításhoz,a szív és az izmok összehúzódásához,a csontok szilárdságához is.Székrekedés ellen hatásos gyógymód.





Pekándió:A kismamáknak.A pekándiónak nagyon magas a folsavtartalma,ezért kismamáknak kifejezetten hasznos táplálék.Vitamintartalma kiemelkedő,található benne A-,B1-,B2-,B3-,B6-,C-és E-vitamin,valamint ásványi anyagok közül a kalcium,a foszfor,a cink,a vas és a kálium.A diók közül az egyik legkevesebb koleszterint tartalmazza.




Kesudió:Az erős csontokért.Rákmegelőző hatása mellett a sejt megújító hatása miatt különleges csemege.Erősíti a csontokat a kiemelkedően magas kalcium tartalma révén,jót tesz a hajnak,és a bőrnek is.Magas keményítő és zsírtartalma okán fogyókúra esetén csak keveset együnk belőle.Nem csak az agyműködésünket serkenti,de a sebeink gyógyulásában is segít,és még a fertőzésekkel szemben is sokkal ellenállóbbak leszünk.



Pisztácia:A szíverősítő.A pisztácia rendkívül gazdag eszenciális zsírsavakban,omega-3 és omega -6 zsírsav tartalma jelentős,ezért segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.Jótékonyan hat az egész szervezet működésére.B-vitamin-,folsav-,és E-vitamin-forrásként sem elhanyagolható.



Szezámmag:Az örök fiatalság titka.A szezámmag nagyon könnyen emészthető,emellett lassítja az  öregedés folyamatát,ami a magas B1-és az E-vitamin tartalmának is köszönhető.Ásványi anyagokban bővelkedik,a mangán-,réz-,magnézium-,foszfor-és cinktartalma jelentős.




Mandula:A méregtelenítő.Bőségesen tartalmaz E-vitamint,méregtelenítő hatású,és fokozza az ellenálló képességünket.A mandulából gyakran készítenek krémeket is,ami jót tesz a bőrnek.Magas fehérjetartalma miatt kitűnő húspótló,élelmi rostjai pedig növelik a teltségérzetet.Kedvezően hat vércukorszintre is.

                                     Tudta?

Az olajos magvak nagyobb mennyiségű többszörösen telített zsírsavakat tartalmaznak,ezért könnyebben megromlanak,avasodnak.A belőlük készülő olajokat,mint a dióolaj,tökmag olaj,szazámolaj vagy mogyoróolaj éppen ezért célszerű mindig rövid ideig és sötét helyen tárolni.

                                  Tipp.


A magvakat általában pucolás után rögvest bekapkodjuk,pedig érdemes előtte 1-2 órára beáztatni,így könnyebben emészthetőek,mivel a bennük lévő enzimgátló anyagok kiáznak.

Hús helyett.Az olajos magvak nagyon magas fehérjetartalommal bírnak,a mandula,és a dió még a hússal is versenyre kel.Szí-és érrendszeri védőhatásuk vitathatatlan,emellett a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásár is jelentősen csökkentheti,ha rendszeresen ezeket rágcsáljuk.Az olajos magvakban található illóolajok gazdag antioxidánsok,így lassítják az öregedésti folyamatokat.

Nyugibogyó:Amikor stresszesebbek,idegesebbek vagyunk,pár szem olajos mag gazdag B-vitamin-és magnézium tartalmának köszönhetően gyógyír lehet feszült,fáradt idegeinkre,energiát,lendületet ad a szervezetnek 1-1 fárasztó napon.

Az olajos magvak hatékony segítséget jelenthetnek a dohányzásról való leszokásban.Az első időkben jelentkező feszült idegállapotban nyugtatóan hatnak ránk az olajos magvak B5-vitamin tartalma.A B1-vitamin pedig csökkenti a szorongást.


Az olajos magvakból akár tejet is készíthetünk.Ezek a növényi tejek tejfehérje allergia vagy  tejcukor érzékenység esetén tejpótlóként szolgálhatnak,de diétázók,sportolók,vegetáriánusok számára is hasznos nedű.

Forrás: Meglepetés 2015.Október 1.



Képtalálat a következőre: „meglepetés 2015”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése