2017. október 19., csütörtök

A 10 legfontosabb tanács vesebetegeknek.


A 10 legfontosabb tanács vesebetegeknek.



A vesekövesség gyakorisága nagy eltérést mutat a világ különböző részein a klimatikus viszonyok,genetikai tényezők,táplálkozási szokások függvényében.Általában 2-20%-os az előfordulása,de egyes területeken ez akár a 37%-ot is elérheti.Élesen külön kell választani azokat a betegeket,akik nagyon gyakran,akár évente több alkalommal is termelnek követ,azoktól,akiknek egész életükben csupán csak egy alkalommal volt kövük.A megelőzés szempontjából azonban mindkét csoportnak érdemes néhány fontos dologra figyelmet fordítania,hogy meggátolja az újabb kövek kialakulását.
1-,Naponta 2,5-3 liter folyadék bevitele egyenletesen elosztva,mert a bőséges folyadékfogyasztás bizonyítottan csökkenti a kő kialakulását.
2-,A napi vizeletmennyiség haladja meg a 2,5 litert,mert a ,,hígabb" vizeletben alacsonyabb a kőalkotó anyagok koncentrációja.
3-,Lehetőleg semleges vegyhatású,cukormentes folyadékot fogyasszunk,mert a bevitel folyadék hatással van a vizelet savasságára,illetve lúgosságára,így ezzel csökkenthetjük a különböző ásványi anyagok kicsapódását.
4-,Szélsőségektől mentes,vegyes táplálkozás,mert az egyoldalú táplálkozás következtében bizonyos,a kőképződés szempontjából kedvezőtlen anyagok koncentrációja a vizeletben.
5-,Zöldségekben gazdag,rostdús ételek fogyasztása,mert ezzel megkötjük és felgyorsítjuk egyes kedvezőtlen kőképző anyagok távozását.
6-,A kalcium-oxalát-kövesek kerüljék a C-vitamin túlzott gyógyszeres bevitelét,mert a szervezet a C-vitamint oxaláttá alakítja át.
7-,Ne sózzuk az ételeket ( 3-5 gramm/testsúlykilogramm/nap ),mert a konyhasó fokozza a kalciumkiválasztást a vesékben,és csökkenti azok visszaszívódását.
8-,Kevesebb húst együnk ( 10 gramm/testsúlykilogramm/nap ),mert a fehérjelebontás végtermékei számos ponton befolyásolják a kőképződést.
9-,Törekedjünk a normál testsúlyra,mozogjunk sokat,mert ez kedvező hatással van a vérnyomásra,a testsúlyra.és csökkenti a kőképződést is.
10-,Akinek gyakran van veseköve,rendszeresen szedjen terpénkombinációt,mert ennek vizelethajtó,fertőtlenítő és kőhajtó hatása van.

Ezeket a tanácsokat nem csak vesekőbetegeknek érdemes megfogadniuk,hiszen ahogy látjuk,minden pontja az egészséges életmódot szolgálja,így mindenki számára hasznos lehet egészsége megőrzése érdekében.

Forrás:Pingvin magazin 2017.Szeptember 23.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése