2019. május 21., kedd

3+1 kihagyhatatlan diétás tavaszi étel, amit májusban mindenképpen készíts el.

3+1 kihagyhatatlan diétás tavaszi étel, amit májusban mindenképpen készíts el.

Zöldségekkel töltött karalábé

Hozzávalók 4 személyre:
4 db karalábé, 20 dkg vargánya gomba, 10 dkg sajt, 2 db sárgarépa, 1 db vöröshagyma, 1 db fehérrépa, 4 szál petrezselyem, 2 szál zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, szerecsendió, Himalája só, bors, kókuszolaj
Elkészítés:
A karalábékat pucold meg, vágd ketté, a közepüket vájd ki. Rakd öt percre forrásban lévő vízbe, majd óvatosan vedd ki, és csepegtesd le. Tedd a karalábékat egy kevés zsiradékkal kikent tepsibe, és szórd meg sóval. A vöröshagymát aprítsd fel, a répákat és a gombát vágd kis darabokra. Dobd a zöldségeket a kivájt karalábéval együtt egy lábosba, fűszerezd meg sóval, borssal, szerecsendióval, zúzott fokhagymával, és kevés olívaolajon párold öt percig. Töltsd a zöldséges keveréket a karalábékba, a tetejére tehetsz kevés reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Tálaláskor szórd meg petrezselyemmel és zöldhagymával.

Zöldségtócsni recept

Hozzávalók 4 személyre: 1 db kisebb cukkini, 1 db fehérrépa, 1 db sárgarépa, 10 dkg sajt, 10 dkg zabpehely, 2 db tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál Himalája só, bors, 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés: A zöldségeket pucold meg, mosd meg alaposan, majd reszeld le egy tálba nagyobb lyukú reszelőn. Keverd össze az apróra vágott zabpehellyel, a sóval, a  borssal, rakd hozzá a tojásokat, az aprított petrezselymet és a reszelt sajtot. Jól dolgozd össze a masszát.  Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és spricceld meg kevés olajjal. Kanalazz bele a masszából kis kupacokat, egymástól nagyobb távolságra, és kicsit nyomkodd is meg, majd told előmelegített sütőbe. Süsd meg 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt, félidőben forgasd át, hogy mindkét fele szépen piruljon. Öntettel tálald!

Sült fűszeres retek

2 csokor hónapos retek, 2 ek olaj, Himalája só, bors, kakukkfű vagy őrölt római kömény (ízlés szerint), 2-3 ek balzsamecet
A retket apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a feldarabolt retket. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, majd meglocsoljuk 2 evőkanál balzsamecettel. Alaposan összeforgatjuk, majd félig lefedve 10-15 percig pároljuk, közben többször összeforgatjuk, és ha szükséges, még ízesítjük. Amikor a retek már kellően megpárolódott, levesszük a fedőt, majd nagyobbra vesszük a hőfokot, és pár perc alatt pirosra, ropogósra pirítjuk. A sült fűszeres reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sós kalácsok, húsok, pástétomok mellé.

Okroska

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 csokor hónapos retek, 2 szál újhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 dl kefir (vagy joghurt), 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Elkészítés: A megmosott uborkát felkockázzuk, a retket félszeletekre vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, majd mindezeket tálba tesszük. A kefirbe keverjük a zúzott fokhagymát, a finomra vágott kaprot és petrezselymet, sózzuk és borsozzuk, majd a zöldségekre öntjük, elkeverjük. 15-20 percet érdemes pihentetni tálalás előtt, hogy az ízek kissé összeérjenek.


Teafa és a tavasszal és nyáron

A teafaolaj az egyik legcsodálatosabb természetes, több mint 80 szerves alkotóelemből álló, tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat. Használd Te is lakásod minden pontján, betegségek kezelésére.
  • szúnyogcsípés (kend közvetlenül a csípés helyére, rögtön csillapítja a viszketést),
  • napégés (csepegtesd testápolóba)
  • bőrviszketés, napallergia, bőrkiütés ((csepegtesd testápolóba)
  • herpesz (közvetlenül ecseteld)
  • gomba (hüvely, bőr, köröm)
  • intim fertőzések megelőzése (tisztasági betétre/fehérneműre cseppentesd, öblítőrekeszbe adagold)

Szódabikarbóna tavasszal és nyáron

  • mindenféle rovarcsípésre (A szódabikarbónát kevés vízzel keverd pasztává és kend az érintett területre. Hatásos viszketés, fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.)
  • kerti grillfelszerelés súrolására
  • vászoncipők szagtalanítása (szórd a cipőbe éjszakára, reggel porszívózd ki)
  • izzadsággátlás (szórd zuhanyzás után az érintett testrészre)
  • lábáztatás (szép lábak, bőrkeményedés nélkül, felkészítés a nyitott szandálok időszakára)

Szódabikarbóna és mosás

Fehér és világos színű ruhák(fehérnemű, atléták, tornaruhák) fehérítéseA fehér és világos színű ruhákhoz kötelező adalék valamilyen fehérítő használata, hogy ne szürküljenek le a ruhák.

A szódabikarbónával eléred a fehér ruhák természetes ragyogását. Használhatod bármely mosópor mellé.

Adagolás: Szórd közvetlenül a mosódobba, a szennyes ruhák közé. A szennyeződés mértékétől függően 1-6 evőkanállal.

Fontos! Előzőleg nem szabad meleg vízben feloldani, azaz por alakban használd. 
Tiszta babaruha bio módonA kisbabák ruháinak mosásához, senki nem akar vegyszeres mosószert használni és nem is kell! A babák bőréhez gyengéd mosószert érdemes használni, mint a mosódió vagy szódabikarbóna.
Szórj 1/2 csésze szódabikarbónát a fehér és világos babaruhákra, a mosódobba (plusz babamosószert vagy a bőrbarát mosódiót), és indítsd el a mosást. Tiszta textil pelus: oldj fel ½ csésze szódabikarbónát, 2 liter vízben, és áztasd benne a pelenkákat egy éjszakán át. 
Világos színű edző és sportruha tisztításaA fehér sport zokni, fehér edzőpóló bizony hajlamos leszürkülni… Ezért használj szódabikarbóna oldatot (4 evőkanál szódabikarbóna, 1 liter meleg víz), amiben egy éjszakán át áztasd a sportfelszereléseket. Utána a szokásos módon mosd ki. 
Általános folteltávolításHa véletlenül magadra öntöd a kávét (vagy a szőnyegre), vagy lecsöpögteted kedvenc pólód fagylalttal, gyorsan végy egy kis szódabikarbónát, és szórd meg vele a foltos részt! Kicsit vizezd meg és hagyd hatni, majd utána dörzsöld ki belőle a foltot és indíthatod a szokásos módon a mosást! 

Izzadságfolt
Nem kell izzadságfoltos pólóval, atlétával szégyenkezned!
Naná, hogy a szódabikarbóna eltünteti. Langyos ecetes, szódabikarbónás vízben áztasd az izzadságfoltos ruhát! Dörzsöld meg kicsit a foltot, majd mosd ki a szokásos módon.


(Extra tipp izzadság megelőzése: használd úgy a szódát a hónaljra, lábra, mint egy hintőport.)

Ecet tavasszal és nyáron

ProblémaÍgy csináldEredmény
A mosószer hatékonyságának fokozásaHa egy pohár ecetet (+illóolaj) öntesz a mosógépbe az öblítőprogram előtt, akkor fokozhatod a mosószer hatékonyságát, fehérebbé varázsolhatod a ruháidat, melyek ráadásul puhábbak is lesznek. Az ecet egyben fertőtlenít is.A ruhák puhábbak. Fertőtleníti a ruhát. Megelőzi a vízkő megjelenését. Színfogó. Tovább megmarad az eredeti színe és formája a ruháidnak. Szagtalanító.
Hónaljrész szagtalanításaIzzadságfoltos ruhánál szórj ecetes vizet (üres szórófejes flakonba 1:1 arányban ecet víz keveréke) hónaljrészre, mosás előtt.Mosás után nem marad izzadságszagú a ruha.
Fehér zoknik titkaEgy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet másfél liter vízzel! Az ecetes vizet forrald fel, majd öntsd át egy áztató lavórba, és áztasd benne a zoknikat egy éjszakán át! Másnap mosd ki őket! Láthatóan fehérebb zoknik.
Régi, lesárgult ruhákA régi, megsárgult ruhák is könnyen visszanyerik fehérségüket, ha 12 rész víz és egy rész ecet keverékében áztatod őket egy éjszakán át. Látványosan fehéredik a lesárgult ruha.
Koszos inggallérRégi koszcsíkok eltüntetése is gyerekjáték az inggallérról és mandzsettáról. Csak dörzsöld be a koszos területet két rész ecet és három rész szódabikarbóna keverékével. Fél óra után mosd ki a ruhát.Szép fehér inggallér és mandzsetta.
Az esetleges penészfoltok eltüntetése ruhárólCsak dörzsöld be a penészes területet két rész ecet és három rész szódabikarbóna keverékével. Fél óra után mosd ki a ruhát.Eltünteti a penészfoltot.
Mosógép vízkőtlenítése 
Célszerű időnként ecetes átmosást végezni a mosógépeden, mivel a dobból az ott lerakódó vízkő- és mosószermaradványok kioldódhatnak, ami barnás foltot hagyhat a ruhákon.

Üres állapotban 60 (vagy 90) fokon egy kímélő programot kell indítanod. Önts 2 liter 20%-os ecetet a gépbe Indíts el egy kímélő programot 60 vagy 90 fokon Amikor a gép felmelegítette a vizet, állítsd le a programot és hagyd állni egész éjszakára Néha forgasd meg a dobot Reggel melegítsd fel a vizet még egyszer, és hagyd végigfutni a mosóprogramot. 
Mosógépeden ha ezt elvégzed, sokkal szebbek lesznek a mosott ruhák. És tovább marad működőképes a gép.
Makacs foltok
( tinta, vörösbor, gyümölcslé )
Tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. 
Kedvenc ruhádról eltűnik a folt.

Piros, fekete és egyéb színes ruhák mély színének megtartásához

Színes ruhák mosása Színes asztalterítők mosásaA színes ruháknál mindig nézd meg az első mosás előtt, hogy nem engedi-e a színét. Hideg vízbe áztasd be a ruhát. Ha a víz színes lesz, cseréld ki, és tegyél bele két pohár ecetet. Az ecet stabilizálja a ruha színét és nem fogja engedni a színét.
Farmer mosásaA farmer könnyen ereszti színét. Ezért vásárlás után, áztasd a farmert ecetes vízben legalább fél napig, csak ezután mosd ki. Nem fogja ereszteni a színét, sokáig megmarad eredeti állapotában.
Fekete,
élénk színű ruhák
A fekete, élénk színű ruhadarabokat mosás előtt áztasd körülbelül fél órára hideg vízbe (egy löttyintés ecettel), így tovább megőrzik mély, egyenletes,  fekete színüket. A kezelés előtt érdemes tesztelni, egy nem látható részen ellenőrizze, hogy az ecet milyen hatással van a ruhára.


Forrás: https://andio.biz/tavaszi-etrend/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése