2020. június 24., szerda

Ananász fejjel lefelé torta

Ananász fejjel lefelé torta


összetevőjét a grúz társadalomban nagyon nagy tiszteletben tartották. Az Új Világból behozva ezt a értékes gyümölcsöt hírhedten nehézkes volt a hideg brit éghajlatban. Csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak a kertészeknek, hogy képesek legyenek finom ananász előállítására, valamint egész évben fűszereket építsenek és fűthessenek.Természetesen ritkasága azonnal kívánatosá tette, és ez lett a végső grúz státusszimbólum. Azok azonban, akik nem tudták megnövelni magukat, bérelhetnek egyet bulira, hogy meghátrálják vendégeiket. Ananászmania az 1800-as évek végén elviselte magát, és a Gyümölcse királya megjelent műalkotásokban, építészetben és még a férfiak kislemez-kupa tetején is a Wimbledonban.




  1. oldalakat. Ügyeljen arra, hogy ne legyen rés, így a szirup nem szivároghat, és elronthatja a sütemény kinézetét
  2. A fordított ananásztorta hozzávalói:
    • kb. 430 gr ananászkarika
    • 100 gr méz (vagy cukorszirup)
    • 325 gr sótlan, puha vaj
    • 1 lime héja
    • 275 gr barna cukor
    • 5 db tojás
    • 275 gr sütőporral kevert liszt (3 gr sütőporral és pár csipet sóval)
    Díszítéshez: - az ananászkarikák számával megegyező mennyiségű cseresznye
    Elkészítése:
    1. Egy 25-30 cm átmérőjű tortaformát béleljünk körbe sütőpapírral, és kezdjük el melegíteni a sütőt 180 fokosra.
    2. Egy serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjen el, melegítsük össze a vajból 20 grammot, a mézet és lime reszelt héját. Ezt kell a tortaforma aljába öntenünk, és minimum 1 percig állni hagyni.
    3. 7-8 ananászkarikát nyomkodjunk bele a szirupba. Ha van maradék ananász, azt vágjuk kis darabokra, és tegyük félre.
    4. A többi vajat kavarjuk ki a cukorral, míg könnyű és habos nem lesz; ezután egyenként adjuk hozzá az összes tojást. Végül 3 részletben mehet hozzá a lisztkeverék is!
    5. Ezt a tésztát kell belekanalaznunk a tortaformába a szirupos ananászok tetejére. Igyekezzünk, hogy szép, egyenletes tortát kapjunk.
    6. Kezdjük el sütni a süteményt, de úgy 35 perc után már végezzünk tűpróbát. Amikor a tűre már nem tapad hozzá a tészta, kivehetjük a tortát a sütőből. (Ne ijedjünk meg, ha 50 percet kell sütni!)
    7. 15 percig hagyjuk hűlni a tortát, majd fordítsuk ki a formából. A sütőpapír eltávolítása után az ananászkarikák közepébe rakhatunk egy-egy szem friss cseresznyét díszítésként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése