2020. július 20., hétfő

30 ötlet az öko háztartáshoz.


                  30 ötlet az öko háztartáshoz.



Ha odafigyelünk,arra,hogy háztartásunk környezet barát legyen,azzal nemcsak a környezetünket,hanem a saját egészségünket is óvjuk.Ráadásként pedig pénzt is spórolhatunk.

1.-Cseppentsünk egy kis festéket(például ételfestéket)a vécé víztartályába,majd pár perc múlva nézzünk bele a kagylóba.Ha színes vizet látunk,valahol szivárog a rendszer,ami éves szinten komolyan megterhelheti a vízszámlánkat.
2.-Mossunk a legalacsonyabb hőfokon,amin még kijönnek a foltok a ruháinkból,ezzel spórolhatunk az energián.A reszelt mosószappan pedig ugyanolyan jól mos,mint az ,,intelligens" mosóporok.
3.-Pár száz forintért vásárolhatunk olyan perlátorokat,amelyek a csapra szerelve máris sokkal kevesebb vizet használunk fel a mindennapi tevékenységekhez.

https://www.zoldpolc.hu/viztakarekos-perlator-varioduo-6595

4.-Aki egy perccel kevesebb ideig zuhanyozik,10 liter vizet takarít meg.
5.-Váltsunk biokozmetikumokra.Egy tégely sheavaj annyiba kerül,mint egy doboz nem túl márkás arckrém,és legalább olyan jó ránctalanító.Ráadásul sokoldalúan használható,és nagyon kevés kell belőle egyszerre.Egyetlen titka van:mindig a vizes bőrre kell felkenni.
6.-Vízkő oldó szerek helyett vessük be az ecetet.Öblítő helyett is használhatjuk,a ruháknak egyáltalán nem lesz tőle ecetszaguk,ám kellemes tapintásúvá válnak.
7.-A kertben ne nyírjuk nagyon rövidre a füvet-az 5-6 centiméteres gyep tartja legjobban a vizet,így ritkábban kell locsolni.
8.-Kapcsoljuk le a konyhai,illetve a fürdőszobai elszívókat legkésőbb negyedórával az után,hogy befejeztük a főzést vagy a fürdést..
9.-A fertőtlenítő hatású konyhai felület tisztítókat kiválthatjuk 2 csésze víz,3 evőkanál folyékony szappan és 20-30 csepp teafaolaj keverékével.
10.-Együnk kevesebb húst:fél kiló marhahús előállítása nagyjából 7000 liter vizet igényel,a szárnyas-és sertéshúsé valamivel kevesebbet.A legkisebb vízigényű tevékenység a zöldségek és gyümölcsök nevelése.
11.-Jegyzetlapok helyett vegyünk inkább letörölhető táblát,és ezen hagyjunk üzenetet a családtagoknak.
12.-Fedezzük fel a közelünkben működő termelői piacokat,a környékbeli falvak kistermelőit,akiktől garantáltan vegyszermentes élelmet szerezhetünk be,gyakran olcsóbban vagy legalábbis nem magasabb áron mint a hipermarketekben.
13.-Rendezzünk ruhacserét:remek barátnős program,ha mindenki bedobja régi ruháit a ,,közösbe",majd mindenki választ valami újat a dobozból.
14.-A vegyszeres rovarriasztó krémek és sprayk,valamint a rovarcsípésekre kent hűsítők helyett használjunk a háztartásban fellelhető alkoholt-a bárszekrény mélyén rejtőző vodka vagy pálinka tökéletesen megfelel.Ha szórófejes üvegből spriccelünk egy leheletnyit a bőrünkre,a szagát senki nem fogja érezni,a rovarok viszont elkerülnek.
15.-Az autóban,amíg csak lehet,kerüljük a légkondicionáló használatát,inkább autózzunk lehúzott ablakkal.
16.-A képernyő kímélők ,,sok kicsi sokra megy" alapon éves szinten rengeteg energiát fogyasztanak.Állítsuk be úgy a monitorunkat,hogy egy-két perc állásidő után automatikusan elsötétüljön,és amikor csak lehet,kapcsoljuk ki a gépet.
17.-Ha számítógépet vásárolunk,szavazzunk a laptopra.Nemcsak kevesebb helyet foglal,energiából is kevesebbet használ,mint az asztali gép.
18.-Nappal töltsük fel a mobiltelefonunkat-így hamarabb észrevesszük,amikor az akku feltöltődött,és nem fogyasztjuk egész éjszaka az áramot.
19.-Vásároljunk otthon mosható ruhákat.A vegytisztított ruhákkal ugyanis veszélyes kémiai anyagokat is hazaviszünk.Ha nincs más megoldás,mint a vegytisztítás,szabad levegőn szellőztessük ki a ruhát vagy kabátot,mielőtt betennénk a szekrénybe.
20.-A délre néző ablakokon télen minden reggel nyissuk szét a sötétítőfüggönyöket,hogy a nap segítsen felfűteni a lakást.Éjszakára húzzuk be őket,ne szökjön ki a meleg.(Nyáron épp fordítva:nappal sötétítsük be a szobát,hogy kevesebbet keljen használni a légkondicionálót.)
21.-A rézedények tisztításához vegyszerek helyett remekül beválik a ketchup.
22.-Ne dobja ki a régi harisnyákat:a lábfejüket töltsük meg portpourrival,kössünk rá csomót,és már mehet is a ruhásszekrénybe.

https://www.edenkert.hu/konyhakert/fuszernovenyek/otthon-illata-potpourri/1410/

23.-Ha ajándékot szeretnénk adni valakinek,csomagoló papír helyett használjunk textíliát.
24.-Maga az ajándékba adott tárgy is lehet környezet barát:fából készült dísztárgy,játék,újrahasznosított papírnapló,biokozmetikum,vagy ami még jobb,egy tepsi saját készítésű reformsüti.
25.-A fából készült bútorok és a bőrgarnitúrák tisztításához és kondicionálásához kiváló szer az olívaolaj.Csepegtessünk néhány cseppet egy vattapamacsra,dörzsöljük át a felületet,majd 30 perc múlva töröljük le a felesleget.
26.-Bevásárlás után rendezzük át a hűtőt,tegyük előre azt,ami hamarabb fog lejárni,így kevesebb élelmiszer megy veszendőbe.
27.-A hűtő hőmérséklete sem mellékes:a hűtve tárolandó élelmiszerek 1 és 5 Celsius-fok között őrzik meg a legtovább a frissességüket.Ennél hidegebbre állítani a hőmérsékletet energiapazarlás.
28.-Bolti gyurma helyett keverjünk össze kevés lisztet,sót,pici citromsavat,egy kanál étolajat,vizet,és színezzük ételfestékkel.Tegyük a tűzhelyre,és kevergetve várjuk meg,míg megfelelő állagúra szilárdul.Hagyjuk kihűlni,és már játszhatnak is vele a gyerekek.
29.-Egy tálka zabpehely a hűtőben megszünteti a kellemetlen szagokat.
30.-Mesterséges ízesítők,fűszerkeverékek helyett ízesítsük ételeinket saját nevelésű zöld fűszerekkel,amelyek nemcsak finomak,hanem jól is mutatnak a konyhaablakban.

Forrás: Meglepetés 2012.Október 4.   XVII. évfolyam,40.szám.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése