2020. július 18., szombat

Íme néhány dolog, amit talán nem tud a vérről.

Íme néhány dolog, amit talán nem tud a vérről.


A vér lenyűgöző. Sok ember megtanulja az iskolában, hogy feladata az oxigén és a tápanyagok szállítása a test körül és a hulladéktermékek eltávolítása.
A vérnek azonban még sok más funkciója van , ideértve a kórokozókkal szembeni védelmet, a hőmérséklet szabályozását és a fontos belső vegyi anyagok és tápanyagok egyensúlyának tartását.
Itt van néhány olyan dolog, amit esetleg nem tud a vérről.

1. A VÉR FOLYÉKONY ÉS SZILÁRD

A vér egy kötőszövet a testben. Többsejtű komponenssel rendelkezik (vörösvértestekből, fehérvérsejtekből és vérlemezkékből készül) és egy folyékony extracelluláris mátrixot tartalmaz .
A test többi kötőszövetétől eltérően a vér folyadék. Az extracelluláris mátrix, aplazma folyékony és szuszpendálja a sejteket a vérben. De amikor a szövetek megsérülnek, például egy vágással, a vér szilárd anyaggá válik, mint más kötőszövetek. Ezt alvadásnak nevezik .
A véralvadást a vérerek sima belső felületén kívüli másnak való kitettség váltja ki, ahol egy kaszkád elindítja a seb bedugását. A vérlemezkék tapadnak a nyitott sebhez, majd az oldódó fibrinogén, egyfajta plazmafehérje , oldhatatlan fibrinré alakul át, amely „hálót” képez a dugó körül, és megakadályozza a további vérveszteséget. Az idő múlásával, amint ez gyógyul, a háló és a dugó lebontásra kerül (vagy eltávolításra kerül, ha daganatokat választunk).
A legtöbb emberben a vér körülbelül 45% sejtből - elsősorban vörösvértestekből, csak 1% -a fehérvérsejtekből - és 55% -ból a plazmából áll.Ezek közül túl sok vagy túl kevés betegséget, például vérszegénységet okozhat.
A vérsejteket folyamatosan előállítják és újrahasznosítják. A testmásodpercenként körülbelül 2 millió vörösvértestet termel , de ez stressz idején jelentősen megnőhet, például nagy magasságokban, ahol kevesebb oxigén áll rendelkezésre.
A férfiak átlagosan 4,7–6,1 millió sejt / mikroliter, míg a nők 4,2–5,4 millió sejt / mikroliter. Milliliterenként 1000 mikroliter van.

2. A HANGERŐ MINDIG VÁLTOZIK

A vér térfogata az ember testében 24 órás időtartam alatt változik A test legnagyobb mennyisége ebéd előtt van, mivel folyadék kerül a testbe.
A terhes nő vérmennyisége terhesség alatt akár 50% -kal is növekedhet . Ennek célja a méh, amelyben a méhlepény és a fejlődő magzat található.
Ám átlagosan a férfiak általában öt-hat liter vért, a nők pedig négy-öt liter vért tartalmaznak .

3. TÖBB MINT NÉGY VÉRCSOPORT LÉTEZIK

A szüleinktől örököljük vércsoportunkat. Vagy van A, B, AB vagy Ovércsoportunk Ezek a csoportok meghatározzák, hogy milyen antigének vannak, ami azt jelenti, hogy a vércsoportjától függően az összeférhetetlen csoportba tartozó személy vére nem transzfundálható másik személyre.
De a másik fő vércsoport-tipizálás a Rhesus (Rh). Az emberek vagy Rh +, vagy Rh- - vagyis az a személy, aki Rh +, további antigénekkel rendelkezik, és nem adhatnak vért Rh-nek, mivel ez immunválaszt válthat ki.

4. MINDIG TÖBB VÉRSEJTET ÁLLÍTUNK ELŐ

Folyamatosan újrahasznosítjuk a vérsejteket, és több vérsejtet tudunk készíteni, ha a vér elveszik. Ez azt jelenti, hogy kb. 470 milliliter vért adhatunk egyszerre.A test körülbelül 12 hétig vesz igénybe a férfiakat, és 16 hétig a nőktől azadományozott vérsejtek teljes feltöltését .
Ha azonban a vérmennyiség több mint 40% -át elveszítjük (ezt egy eljárásnak nevezik, mint a túlzott vérzés ), akkor meghalunk. Ha a vér kb. 10-20% -át veszítjük, a test sokkba kerül. Sokk közben a test megpróbálja javítani a helyzetet a pulzusszám és a légzés növelésével, a test izzad és a bőr elveszíti színét.

5. A VÉR „FELHASZNÁLHATÓ” DÁTUMMAL RENDELKEZIK

Régen a „teljes” véradást egyszerre kellett felhasználni. Most azonban a vértkülönféle komponensekre osztják - vörösvértestekre, fehérvérsejtekre, vérlemezkékre és plazmára -, hogy a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni, mivel a betegnek csak egy vérkomponensre van szüksége.
Az elválasztás után a vérplazma sárga színű.

A vérnek, mint minden másnak, van felhasználhatósági ideje . Az, hogy milyen gyorsan kell alkalmazni, a vér részétől függ. A vörösvértestek kb. Hat hétig tárolhatók. De a vérlemezkék csak néhány napig tartanak, így állandóan szükségük van. Más alkatrészek, például a plazma , legfeljebb egy évig fagyaszthatók. A fehérvérsejteket általában kiszűrik az adományokból.

6. A VÉRVESZTÉS GYÓGYSZER VOLT

A „Vérleadás”, amely legalább 3000 évvel ezelőtt nyúlik vissza, sok általános betegség kezelésére volt népszerű kezelési módszer. A vérleadás sok esetben póréhagymát használt, amely egyszerre öt-tíz milliliter vért is elfogyaszthat - ez a testtömeg tízszerese.
A vérleadás a vörös-fehér oszlopok mögött található, amelyeket a fodrász üzletén kívül lát. A piros a vért, a fehér a kötszereket képviseli. A fodrászok szokásos orvosi eljárásokat végeztek, beleértve a vérlepítést.
A vérlefolyást még plasztikai vagy rekonstrukciós műtétek esetén is alkalmazzák, még a speciálisan tenyésztett piócákkal is. Segítik a véralvadt vér eltávolítását a szövet olyan területén, amely gyógyulást vagy rögzítést igényel.
A vérleadás egy másik formája a tű eltávolítja a vért és csökkenti a test vasmennyiségét a hemochromatosis kezelésére - ahol a testben túl sok a vas.

7. NEM MINDEN VÉR VÖRÖS

Az emberi vér vörös a hemoglobin jelenléte miatt . De nem minden állat vérzett vörösre.
A jéghalak tiszta vérrel rendelkeznek, és az egyik barlangfajnak (egy gyíkfajta)zöld vér van . A földimogyoró-férgek lila vérrel rendelkeznek, sok bogarak és bogarak sárga vérrel rendelkeznek.
A vér színe általában a vérben levő speciális fehérjék miatt. Ezeknek a fehérjéknek is lehet bizonyos túlélési előnyei attól függően, hogy a faj milyen környezetben él.
Az orvostudomány fejlõdése ellenére a tudósok előtt álló egyik kihívás az, hogy képes olyan mesterséges vért elõállítani , amely ugyanolyan magas minõségû és hatékony minden munkán, amelyet az emberi vér végez.
Ez a cikk eredetileg közzétett A beszélgetés által Adam Taylor a Lancaster University. Olvassa el az eredeti cikket itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése