2016. szeptember 29., csütörtök

Eggyel többen lettünk!



                      Eggyel többen lettünk!



Hatalmas boldogság,mindenkinek öröm,ugyanakkor rettenetes izgalom:megszületett a kisbaba.Pláne akkor óriási a bizonytalanság,ha a családban ő az első.Persze a második,harmadik gyermek esetében sem egyszerű,de lényegesen könnyebb...
A babák úgy önmagukban nem változnak,a csecsemőápolás mikéntje annál inkább.A hetvenes évek bibliáját,a nagy Spockot ma már teljességgel elavultnak tekinti az új generáció,az internet,a szociális média ezen a területen is mindent megváltoztatott:a vastag könyvek és lexikonok helyét  átvették a karcsú okostelefonok és a kismama-fórumok,amelyeken minden felmerülő kérdésre ,,száz százalékos biztonságú" válaszok kaphatók szinte azonnal-noha ami a válaszok szakmai kompetenciáját illeti,az korántsem százszázalékos.De hiába,a mai,mindent elöntő kommentvilágban ez már csak így megy.

                Sebesre kaparja az arcát.
Míg a legtöbb szerv már a terhesség első felében kialakul,a bőr szinte mind a 9 hónap alatt folyamatosan fejlődik.Születéskor általában a bőr tökéletesen hibátlan,ám előfordul,hogy már az első hónapban apró pörsenések jelennek meg rajta.Az úgynevezett újszülött akne hátterében legtöbbször az anyai hormonok állnak,melyek belekerülnek a pici szervezetébe.Így az apró pörsenésekkel nincs semmilyen teendő,nem igényel speciális gondozást.A gyerek bőrét tartsa tisztán,és eszébe ne jusson a pattanásokat kinyomni,vagy felnőtteknek szánt pattanásellenes készítménnyel kezelni!Néhány hét alatt eltűnnek a pici piros pöttyök.Ha esetleg három hónap után sem,vagy ha egyre több jelenik meg belőlük,és viszketnek,keressék fel a gyermekorvost.

Mi van a fejbőrén?
A kicsik feje gyakran koszmós,ez a hajas fejbőrön egyfajta zsíros lerakódás.Előfordul az is,hogy hámlik a bőr.Ilyenkor fürdetés előtt masszírozzon kevés olíva-vagy babaolajat a fejbőrbe.Fürdetés után puha kefével vagy frottírkendővel finoman  törölgesse át a baba fejét,hogy eltávolítsa a koszmót.Ha az elváltozás nem javul,illetve ha terjedni kezd az arc s a nyak felé,keressék fel a gyerekorvost.

Gyorsan nő a körme.
A kisbabák kezén a köröm szokatlanul gyorsan nő,amellyel aztán könnyen felsérti az arcbőrét.Ezért gyakran kell vágni a körmeit-babaollóval.De sose vágja túlságosan rövidre,és nem szabad felsérteni a körömágyat.A lábujjkörmök sokkal lassabban nőnek.

Miért csúnya a popsijuk?
A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul,hogy a kicsi pelenkai kiütést kap.A pelenkában felgyülemlő vizelet miatt a felázott bőr sérülékennyé válik,és a legkisebb sérülés is utat nyithat a baktériumok előtt.Emiatt jelenhetnek meg piros foltok a csöppség popsiján.Patikában tudnak erre krémet ajánlani.De sokszor magától is elmúlik,ha a pici bőrét minél szárazabban tudja tartani.
Minden pelenkacserénél törölje tisztára érzékeny bőrre kifejlesztett törlőkendővel.Hagyja,hogy a bőr megszáradjon,mielőtt rátenné a friss pelenkát.Egyébként is:minél tovább,de legalább 5-10 percig legyen a kisbaba pelenka nélkül ,,szellőztetés"céljából.

Napozni nem szabad,de a napfény szükséges.
A kicsiknek is szükségük van napfényre,de legyen óvatos a napozással.A baba féléves koráig inkább ne használjon napvédő krémet vagy tejet.A szabadban mindig árnyékban legyen.
Később már természetesen napvédőt kell használni,lehetőleg széles spektrumú készítményeket,amelyek mind az UVA,mind az UVB sugaraktól is védnek.A cinloxid és a titánium-dioxid tartalmú készítmények általában nem allergizálnak,és hatásos védelmet nyújtanak.

                                     Legyen elég anyatej!
Az anyatej táplálásban is jelentős a változás az egy-két generációval korábbihoz képest.A '60-as években igen nagy divatja lett a tápszernek.Persze,a modern tápszerek megjelenése nyomán a nők nem akartak szoptatni ( elcsúfítja a mellet-ez volt a szólás akkoriban).Manapság-a gyerekorvosok nagy örömére-reneszánszát éli a babák természetes táplálása.Alapos kutatások világítanak rá,hogy az anyatejes babák gyakran egészségesebbek,jobban fejlődnek,mint tápszeres társaik.
Anyatejes táplálásnál előfordul,hogy apró kiütések,aknék jelennek meg a pici pofiján.Ezek azonban maguktól elmúlnak.Nem érdemes semmivel sem kezelni!Ha begyulladna,elfertőződne,orvosnak vagy védőnőnek mutassa meg.
Sok nő viszont tanácstalan a szoptatás kérdésében.Főleg először szült anyák számára okozhat nehézséget.Gyakran pusztán azért,mert egymásnak ellentmondó tanácsokat hallanak a szoptatással kapcsolatban.Sajnos sok tévhit mindmáig tartja magát,sokszor a nagyik rég meghaladott nézetekkel győzködik a tanácstalan kismamát.
Még mindig kevesen tudják:
szakszerű és részletes információt,sok-sok gyakorlati tanácsot kaphat a bizonytalan kismama a laktációs,azaz szoptatási tanácsadóktól.Ők vizsgázott,legtöbbször egészségügyi végzettségű szakemberek ( védőnők,orvosok,pszichológusok,szakápolók,szülésznők),akik magán-vagy OEP által finanszírozott praxisban adnak tanácsot a szoptatás,a kisbaba táplálásának minden részletét illetően.
A laktációs tanácsadás 
Történhet lakáson vagy intézményben,de egyes egyszerűbb eseteket emailben vagy telefonon is meg lehet beszélni a szakemberrel.
A szoptatási tanácsadó a szoptatás bármely időszakában fellépő nehézségeknél segíteni tud,azaz:nemcsak ,,kezdők" számára hasznos a tudománya.

                       Megfürdetni mindennap?
A pici hamvas,bársonyos bőre ellenállhatatlan vágyat ébreszt a szülőben,hogy csemetéjét minél gyakrabban simogassa,puszilgassa.Ahhoz,hogy a pici bőre megőrizze ezt a csodálatos rugalmasságát,finomságát és puhaságát,fontos,hogy megfelelően ápolják.
A mindennapos fürdetéssel
Kapcsolatos nézetek megváltoztak.Korábban a kisbaba napi fürdetése általános volt-legalábbis miután leesett a köldökcsont ( addig nem érhet víz hozzá).Aztán német nyelvterületről kiindulva tért nyert az a nézet,hogy elegendő a heti egyszeri ,,nagy" fürdetés,mondván hogy a napi ,,áztatás" nem szükséges,sőt árthat a baba finom bőrének.Természetesen naponta meg kell tisztogatni,de csecsemőkorban elegendő a mindennapi ,,cicamosdás".
A kisbaba bőre igen érzékeny:
ötször vékonyabb,mint a felnőtteké.Ezért nem ajánlható a szappan,és sokan még a kifejezetten babáknak való fürdősamponokat sem használják.Nem akarják semmiféle vegyszernek kitenni a baba bőrét.Vannak e vélekedésnek:picikorban könnyen allergiássá válhat a csecsemő,és a különféle fertőzésekkel szemben is kevésbé ellenálló.Felesleges bőrének olajozása is,mert ezzel a faggyúmirigyek természetes működését akadályozhatja.Annál fontosabb a testhajlatokat szárazra törölni,különben a nedves bőr bepállhat.

http://www.szuloklapja.hu/kereses.html?q=GY%C3%81S

Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 26.-október 2.   39.Hét.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése