2016. szeptember 28., szerda

Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.



                                              Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.




Homérosz az istenek ajándékának nevezte a körtét.A mitológiai történet szerint Zeusz egyik fiát,Tantaloszt büntetésből az alvilágba száműzték gonosz tettei miatt,és egy körtefa alatt kellett meggyónnia a gaztetteit.
Az első nemesített fajtákat a görögök termesztették körülbelül 3 ezer évvel ezelőtt.A kínai hagyományokban a körtefa a szomorúságot és az elválást,a keresztény kultúrkörben viszont csoportos,hófehér  virágaival Szűz Máriát jelképezi.Európában a gyümölcstermesztés a szerzetesek feladata volt.A középkorban a körtét mindig megfőzték,mert a nyers körtét rossznak,sőt mérgezőnek tartották.Ám  XIV. Lajos ,a Napkirály korában a gyümölcs már uralkodói ínyencségnek számított.
Ha sok körtét eszünk,megelőzhetjük a reumát,az ízületi gyulladást,a vérszegénységet,a szív-és érrendszeri problémákat,a tuberkulózist.Állítólag a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják,alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják.

                             Csodafegyver.
A gyomorbajosoknak,és a vesebajosoknak a körte kicentrifugázott levét ajánlják.A benne lévő pektin segíti az emésztést,jó hatással van a belek működésére,tehát méregtelenítéshez,salaktalanításhoz is ideális.Kúraszerű fogyasztását is ajánlják:10 napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét.A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején,gyomorkímélő diétákhoz,pozitívan hat a vese működésére,csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.Mindennek a tetejébe depresszió ellen is kiváló.
A körte télen könnyen beszerezhető,tárolható,mégsem kedvelik annyira,mint az almát,évente csak átlagosan 6 kilót eszünk meg belőle.Pedig levesként,köretként,mártásnak és desszertként is fogyasztható.Jól illik a kék sajtokhoz,érdemes kipróbálni rokforttal és gorgonzolával akár salátában,de rizottóban,tésztamártásban is nagyon izgalmas párost alkotnak.Egész csirke mellé sütve is finom,de más húsokkal is jól kombinálható.Vörösborban párolva mutatós desszert.

https://www.receptmuhely.hu/receptek/kereses/kortes/

Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 26.-október 2.      39.Hét.





                             Miért késik idén a füge másodérése?


Csapadékos volt a nyár,így a júliusi füge ( Ficus carica ) hazánk területén késve  érlelte be gyümölcseit.A lassan érlelődő fügét gyorsan megtámadják a mohó darazsak és a feketerigók.Belecsípnek a termésbe,ott,ahol a legédesebb,így a kánikulai meleg,párás időjárásban a gyümölcsöt megtámadja a penészgomba.
Szerencsére a füge gyökérzete mélyre hatol,és ha a töveket novemberben gondosan be is takargatjuk ( kukorica szárral,szalmával tehát meleget adó lombhulladékkal ),akkor a bokor nem pusztul el.Tavasszal a füge mindig újra kihajt.Akkor tud fává nőni és bőségesen teremni ha előző egy-két tél enyhe volt.A hosszú távú időjárás-előrejelzés szerint még van rá esély,hogy idén október derekáig néhány alkalommal friss fügét fogyasszunk a kertből,esetleg még pálinkát is főzhetünk belőle.Valódi biogyümölcs nálunk a füge,hiszen nem kell,nem is szokás permetezni.Vesszőpusztulást okozó gombabetegsége enyhén szokta károsítani.A kór terjedése könnyen megállítható a beteg ágvégek lemetszésével.
Jellemzően 3 fügefajta terem nálunk:A zöld óriás ( nem utóérő ) szeptemberben terem másodszor,frissen,befőttként és bornak kiváló,zamatos.A györöki lapos füge ( termése lila színű ),júliustól több hullámban érik,apróbbak a termései ám a töve a mínusz 18 fokot is kibírja.A Babits füge Szekszárdról,az író Babits Mihály kertjéből terjedt el országszerte,többször termő vörösesbarna gyümölcse nagy,kellemes ízű,jól alkalmazkodik a termőhelyhez.Talán a legelterjedtebb a Keszthelyi barna füge,bár gyorsan fejlődő gyümölcse éréskor alulról szétpattan és hajlamossá válik a penészedésre.Aszalásra egyik hazánkban termő füge sem alkalmas.

Király László írása.

https://www.receptmuhely.hu/receptek/kereses/fuges/

Forrás: TVR Újság  2016.szeptember 26.-október 2.     39. Hét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése