2016. szeptember 27., kedd

Passzióból mánia,mániából függőség.


                 Passzióból mánia,mániából függőség.Mindannyiunknak van valami mániája.Nevezhetjük még-,illetve rászokásnak is:ki a reggeli kávéja,ki a finom csokik nélkül-úgymond-élni sem bír.Persze,szokták mondani,ki lehet bírni,de akkor minek élni?

                     Nem csak a gyógyszerhez,kábítószerhez lehet hozzászokni! 
Hosszan lehet sorolni,mi mindentől lehetünk függésben.Egészen a tévésorozatokig.Ha valaki semmi pénzért se hagyna ki egyetlen Szulejmán-epizódot sem,az bizony már-már függő.A kábítószer-gyógyszer-alkohol ,,halálos hármasán" kívül az enyhébb addikciók is veszélyesek.

Nem tehet róla?
Korábban a különböző függőségeket teljesen pszichés alapúnak gondolták,ám újabban egyes kutatók úgy vélik,talán mégis csak van ( vagy lehet ) valamilyen biológiai ok-valamilyen agyi rendellenesség-a háttérben.

Van rá hajlam.
A kutatók közül sokan sejtették,hogy a függőségek mögött lehet valamiféle genetikai tényező.De inkább a függőségre való hajlam örökölhető,noha egyes környezeti hatások is közrejátszanak abban,hogy a függőség ténylegesen kialakuljon.A genetikai tényezőt bizonyítják azok a génváltozatok,amelyeket csakis a függő emberekben találtak meg.

Beleég az ideghálózatba.
A különféle függőségek kialakulása valójában rémesen egyszerű.Alapja az úgynevezett jutalmazó rendszere.Ha kellemes élmény éri az agyat,dopamin ( boldogsághormon ) szabadul fel.Nem csoda,hogy az egyén igyekszik újra és újra megismételni azt a cselekedetét,amely az agy jutalmazó rendszerét már többször is aktiválta.Egy idő után az agyban ez szinte beidegződik,mintegy ,,beleégődik" az ideghálózatba.

Lehet pótszer is.
Mind amellett a különféle függőségek kialakulásának van egy másik oldala is,amikor egyfajta pótszer a valamivel való mániás foglalatosság.Feltehetően így próbál elmenekülni a valós élet,az  azzal járó problémák és megrázkódtatások elől.Így a függő egyre jobban elszigeteli magát a társadalomtól,és szinte biztos,hogy előbb-utóbb ebből is pszichés problémái támadnak,például teljesen képtelenné válik valós párkapcsolatra.

             Mindent a tökéletes testért.
Tanorexia/csokibarna  testet!
A test lebarnításának folyamatos vágyát a kutatók szerint nem is elsősorban a média által folyamatosan sugallt,ideálisan szép csokibarna testek látványa váltja ki.Felteszik,hogy a napozás,az UV-sugárzás kiváltotta endorfin-felszabadulás is lehet a háttérben.A napozás ugyanis bizonyítottan képes az endorfin,azaz az örömhormon felszabadítására.

Plasztikai műtétek/éljen a szike.
Vannak olyanok ( főleg hölgyek ),akik mániákusan hajszolják a tökéletes testet.Szinte folyamatosan a plasztikai sebész kése alá kívánkoznak.Ha túl vannak egy műtéten,jöhet a következő.Masszív testképzavar az oka,pedig a folyamatos ,,testfarigcsálás" korántsem fájdalommentes.

      Addig gyerek amíg játszik?

Szerencsejáték-függés.Mindig megnyerni az e hetit.
A játék izgalma,a győzelem utáni folyamatos  vágyakozás hajtja azokat,akik szenvedélyesen vetik bele magukat a szerencsejátékokba.Lottóznak,kaszinóznak,játék gépeznek.Náluk is endorfin-és adrenalin-termelődés indul be az izgalom hatására.
Szélsőséges (megtörtént!) esetekben néhányan egész vagyonukat elvesztették.


Játék függőség,éjjel-nappal.A képernyő előtt.
A számítógépes játékokra nagyon rá lehet gyógyulni-nem csak gyerekeknek!.Családi életek mennek tönkre,gyerekek esetében tanulmányok maradhatnak félbe.Netes  szerepjátékok esetében az is előfordulhat,hogy valaki teljesen azonosul egy-egy szereplővel és ebből komoly pszichés zavarai támadhatnak.

Internet függőség/a háló csapdájában.
Folyamatosan a közösségi oldalakon lóg,posztol,hozzászól-ez bizony függőség,és valószínűleg nem csak azért teszi,mert örömét leli a tevékenységben.Sokan alighanem így igyekeznek elmenekülni a valóságos problémák elől.

               Sokszor pótszer.


Vásárlás függőség/bolt kórosság.
A vásárlás függők,szinte megállás nélkül vásárolnak.Általában ruhákat,táskákat,cipőket,kiegészítőket,ékszereket,de gyakran lakberendezési tárgyakat is.Számukra minden egyes vásárlás örömforrást,jókedvet,illetve gyakran a feszültségüket is ily módon vezetik le.


Munka függőség/csakis a munka.
Csakis a munkának él,otthon sem képes lazítani,családját is elhanyagolja.Munkájára hivatkozva utasítja el a társaság életét.Másfelől-a szingli létnek is tulajdoníthatóan-gyakran a magánélet s a kapcsolatok hiányát pótolja,ha valaki ,,beleveszejti" magát a munkába.

Szex függőség/csak arra tud gondolni.
Életének sarokpontjává,kényszeres cselekedetté válik a szex.Egész életét arra teszi fel,hogy minél több emberrel minél többet szexeljen.Az eredetileg alapvetően érzelmi kapcsolatok egyre inkább testi,fizikai tornagyakorlattá válnak.Érthető,ha teljes kiüresedéshez vezet.

Edzés függő/hamar a konditerembe.
Többnél nem is az izmos test vagy a fizikai fittség a cél,hanem egyfajta kábító hatást hajszolnak.A rendszeres,intenzív testedzés ugyanis az ópiáthoz hasonló hatású anyagokat szabadít fel az agyban,ezzel nyújtva egyfajta euforikus érzést.

Sorozat függőség/egy se maradhat ki.
Az kizárt,hogy ne nézze meg kedvence soron következő részét.Mindent alárendel ennek.Ha kihagy egy részt,elvonási tünetei lesznek:haragot érez az iránt,aki ezt meggátolta.A baj az,hogy beszűkül az élete a sorozatnézésben.

Hatalom függőség/páviánok és politikusok.
Különösen vélekedik Dr.lan Robertson a politikusok hatalom függőségéről.A tudós szerint a hatalom egyfajta kábítószerként működik:jó érzést okoz.Ezért mindenki igyekszik minél tovább megtartani és élvezni a hatalmat.Amikor páviánokat vizsgált,úgy találta,hogy a hierarchiában magasabb egyedek szervezetében magasabb volt a dopamin,azaz az öröm-és elégedettség hormon szintje.Amikor egy állat lejjebb csúszott a rangsorban,azonnal csökkent a dopaminszintje is.

Forrás: TVR Újság 2016.szeptember 19-25.       38.Hét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése