2017. augusztus 1., kedd

Táplálkozás az évszakok szerint.                                Táplálkozás az évszakok szerint.


A tudatos vásárlási szokások kialakításával étkezési szokásainkat is tudatosabbá tehetjük,ha átgondoljuk,hogyan,melyik évszakban mit miért eszünk,és hol vásároljuk meg.
A globális kereskedelem egyik következménye,hogy ma már minden évszakban szinte mindenféle termény,élelmiszer kapható a hazai üzletekben.
Ha nem is mindenhol,de kis utánajárással beszerezhetjük a tőlünk távoli kontinenseken termő zöldséget,gyümölcsöt,akár húsféleségeket is.A magyar vásárlók közül azonban egyre többen választják a helyi termelők áruit. Magyarországon termesztett vagy készített élelmiszer fogyasztása több ok miatt is kedvező hatású lehet.
Ezzel csökkentjük a környezet terhelését,amit a szállítás,a csomagolás,a tartósítás stb. jelent a messziről jövő áruk esetében.
A helyi termelők,gazdák a vásárlók körének bővülésével erősödnek,és mi,vásárlók minőségi termékeket kaphatunk,amelyek a ,,szomszédban" teremnek,tehát frissek,szezonálisak,akár még olcsóbbak is,mint azok az élelmiszerek,amelyek messziről érkeznek hozzánk.
A helyi termékek vásárlásával továbbá visszaszokhatunk az évszak szerinti táplálkozásra is,amelyet több népszerű étrend vagy étkezési kultúra javasol.Ha a paradicsomot,paprikát,almát,szilvát stb. megbízható helyi termelőtől szerezzük be,és elégedettek voltunk az árujával nyáron,december közepén feltehetően őt fogjuk keresni,hogy megkóstoljuk a házi szilvalekvárját,vagy vásároljunk a dióból,amelyet kínál.Ősszel,amikor a meleg napokat hűvösebb időszak váltja fel,szervezetünk fokozatosan ,,melegebb" ételeket kíván,például kevesebb nyers és több párolt zöldséget.Ilyenkor több fűszert is használhatunk,mint nyáron,amikor szervezetünket jólesett hűteni a sok nyers gyümölccsel,dinnyével,őszibarackkal,beértük salátákkal,és nagyon sok folyadékot fogyasztottunk.
Télen sokkal jobban vágyunk a forró húslevesre,a gazdag bablevesre,az eltett befőttre,lekvárra,sült tökre,sült gesztenyére,kalóriadúsabb ételekre,mint a kánikulában.
A hidegben a ragulevesek,a főtt és sült tészták,a rakott,párolt zöldségek is jobban esnek.Ha nem vagyunk rá allergiásak,nassolnivalónak ajánljuk az olajos magvakat.A dió mellett a mandula,a mogyoró is igazi csemege,és azok az ( akár házilag ) aszalt gyümölcsök,például szilva,alma,sárgabarack,amelyeknek tartósítására a gondos háziasszony már idejében,a szezonban gondolt.

Forrás: Konyhasziget 2015/4.http://tudatosvasarlo.hu/regi12pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése