2018. április 11., szerda

Indul az M 44 - es újabb szakaszának építése.


Gyorsforgalmi út a megyeszékhelynek 2021 - re.
Indul az M 44 - es újabb szakaszának építése.
Hamarosan kezdődik az M 44 - es gyorsforgalmi út Békéscsaba-Kondoros szakaszának kivitelezése.A 17,6 km - es szakasz 41,4 milliárd forintnyi hazai forrásból épül meg a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében.


Három szakaszra bontva építik meg:Kondorosnál lesz egy külön 1 km - es szakasz,amely 2019 negyedik negyedévre készül el;egy 16,6 km - es szakasz ( amely mellett párhuzamosan 12 kilométernyi földutat is megépítenek )2020 közepére készül el,Békéscsabánál pedig a Fürjesi-úti csomópont 2021 első negyedévére lesz kész.
Az M 44 - es Magyarország kelet-nyugati gyorsforgalmi úthálózatának részét képezi majd,az M5- ösön keresztül az M7 - est és az M6 - ost összekötő M8 - as autópálya-hálózatba kapcsolódik majd be.A ( Békéscsaba és Kecskemét között megépülő ) M 44 - es 110 km hosszú lesz,54,6 kilométernyi fejlesztés megyénkben valósul meg,megépítésével mintegy 45 perccel rövidül az út idő Budapest és Békéscsaba között.
Fontos hír a közlekedők számára az is,hogy Március 22. - én átadták a forgalomnak a 47 - es  út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszát A 13,4 km - es útszakasz 38 milliárd forintból uniós és hazai források felhasználásával épült meg.

Forrás: Csorvási Híradó 2018.Április.


                              Virágzik a hérics.


Hazánk egyik legritkább és legveszélyeztetettebb növénye a volgamenti hérics ( Adonis Volgensis ),mely Magyarországon egyedül a Körös-Maros Nemzeti Park területén,Csorvás határában található meg,ezért is szerepel városunk címerében.
A faj az 1970 - es években a kipusztulás szélére került,ekkor 91 tövet tartottak számon.A féltő gondoskodásnak köszönhetően mára mintegy 3000 tő hérics van a település határában.Március végén ( az elhúzódó télies időjárás miatt ) hozzávetőleg 500 tő volgamenti hérics virágzott,Április első felében ennél jóval több hérics pompázik majd teljes díszében,de nem az összes,hiszen a fiatal héricsek az első időkben nem virágoznak.Az aprócska,élénksárga virágú növény természetvédelmi értéke tövenként 250 ezer forint,a növény károsítása,vagy töves növény eltulajdonítása bűncselekmény.

Forrás: Csorvási Híradó 2018.Április.


                       Végre-megjöttek a gólyák.


Sok ezer kilométert vonultak,és bizonyára kimerülve,de az elmúlt hetekben sorra érkeznek meg hazánkba a gólyák afrikai pihenőhelyükről.
Március 26. - án végre a csorvásiak is örülhettek:elfoglalta Kossuth utcai fészkét a gólyapár hím tagja,napokon belül várható párja is.
A magyar néplélek kedves madarának nagy számú tavaszi érkezése Március 15. környékére esik,őszi vonulásukat pedig Augusztus 20. - ára időzítik.A hímek jönnek először,első dolguk az út fáradalmainak kipihenése és a fészek tatarozása,ide várják a kicsit később érkező párjukat.A fehér gólyák akár évtizedeket is megélnek,s az évek alatt megszerzett tapasztalatokat átadják az ifjaknak.Ezért van az,hogy csapatokban vonulnak:az  öregek mennek elől,a fiatalok hátul,és rendre megtanulják a vonulás fő csapásirányát,de  azt is,hol tudnak útjuk közben megpihenni,táplálkozni.Az út rendkívüli hosszú és nem veszélytelen,ezért is nagy öröm az évről évre Csorvást otthonául választó gólyák érkezése.
Másik kedves vándormadarunk a fecske,védelmi időszaka elkezdődött,fészkeit leverni tilos!És nem is célszerű,hiszen a fecske a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek,társ-és haszonállataink egészségvédelme szempontjából:óriási a szerepük a kártevő szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben ( ahogy a denevéreknek is ).Épp ezért aggasztó,hogy e hasznos kis madár állománya az elmúlt közel két évtizedben legalább megfeleződött:nagyjából 1 millió fecske tűnt el az ezredfordulót követően hazánk területéről.

Forrás: Csorvási Híradó 2018. Április



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése