2018. április 18., szerda

Zsírok,olajok.



                              Zsírok,olajok.Melyik mire jó?


Nem csoda,ha elveszünk a különböző zsírok és olajok útvesztőjében,nem tudjuk melyik mire,vagy melyik szolgálja az egészségünket.Íme egy kis segítség!

Zsír vagy olaj?
,,A zsírok és olajok különbségét a zsírsavak jellemzői adják.Többnyire telített zsírsavakat tartalmaznak a zsírok,és szobahőmérsékleten szilárdak.Ilyen a sertészsír,libazsír,vaj,kókuszzsír és pálmazsír.Az olajok viszont főleg telítetlen zsírsavakat tartalmaznak,szobahőn folyékonyak,és általában növényi eredetűek,mint a napraforgó olaj,repce olaj,olíva olaj,szója olaj,kukoricacsíra-olaj"-mondta Dr Keresztes Margit egyetemi adjunktus,orvos-biokémikus.

Nélkülözhetetlen!
,,Vannak olyan zsírsavak,amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani,pedig nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez.Ezek az esszenciális zsírsavak.Az úgynevezett omega-6-származékok főleg a gyulladásos reakciókban,a véralvadás elősegítésében vesznek részt.Ezzel szemben az omega - 3-zsírsav és egyes származékai gátolják a véralvadást,a trombózist,a gyulladást,és védik az ereket az érelmeszesedéssel és egyes szívritmuszavarokkal szemben.Az omega-3- zsírsavszármazékok alapvetően az agy és a szemben levő ideghártya,a retina fejlődése során,ezért a magzatnak és a csecsemőnek nagy szüksége van rá.Ahhoz,hogy ez megfelelő mennyiségben jusson a szervezetünkbe,együnk hetente legalább egyszer,de inkább kétszer hideg tengerekben élő vagy növényevő halat,mint a lazac,makréla,szardínia,hering,tonhal,busa.Aki irtózik a haltól,annak a halkapszula ajánlható.A kapszulák általában tartalmazzák a megelőzéshez szükséges napi adagot"

Főzéshez.
A mindennapos főzéshez használjunk a hazai,jó zsírsav-összetételű növényi olajokat,de ne túl magas hőmérsékleten.A legkiválóbb az olíva olaj,mert ennek kiemelkedően magas az olajsavtartalma.Régóta ismert,hogy mediterrán étrend koszorúér-meszesedést gátló hatással bír.Hagyományos zsírok közül válasszuk a liba zsírt.

Sütéshez.
Egy tanulmány szerint károsabb napraforgó-vagy kukorica olajban sütni,mint zsírban.Ezt azzal magyarázzák,hogy a növényi olajak hosszas hevítésnél aldehidek szabadulnak fel,amelyek komoly betegségek kialakulását segíthetik elő,mint a szívroham,az időskori elbutulás vagy a rák.Javasolt kókusz olajat,vajat vagy zsírt használni a sütéshez.A leicesteri De Montfort University kutatói azt állítják,hogy a növényi olajban sült fish and chips 100-200-szor annyi aldehidet tartalmaz,mint az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi határérték.A hidegen sajtolt extra szűz olíva olaj nem hőálló,nem alkalmas sütésre.

Salátákhoz.
A hidegen préselt olajok,az extra szűz olíva olajok sok E-vitamint,antioxidánst tartalmaznak,ezeket salátákhoz érdemes használnunk.Még többet teszünk az egészségünkért,ha megszórjuk mindenféle magokkal,mint a napraforgó vagy tökmag.Próbáljuk ki a pirítóst olíva olajjal és reszelt paradicsommal!

Nem vagyunk egyformák.
,,Az,hogy milyen és mennyi zsiradékot használjunk,függ attól,hogy milyen az életmódunk.Elsősorban meghatározó a testmozgás,hiszen az több oldalról is védi egészségünket,és közömbösítheti a túlzott zsírfogyasztást.Általánosságban viszont mindenkire igaz,hogy bármilyen zsír vagy olaj fogyasztása kalóriabevitelt is jelent,továbbá,a főleg telített zsírsavakat tartalmazó zsírok nehezebben emésztődnek és szívódnak fel,mint a döntően telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok"

                                     Tudta?

Távol-keleti sütési módszer a keverve sütés,mely kevesebb olajat igényel.Ilyenkor az olajhoz egy kevés vizet kell adni,így csak minimális zsiradékot szív magába az étel.

                                 Tipp.

A növényi olajokat ne vagy csak rövid ideig használjuk magas hőmérsékleten,és soha ne süssünk többször egy olajban!



Forrás: Meglepetés.2016.Január 7.    XXI. évfolyam 1.szám










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése