2018. április 15., vasárnap

Krumpli;az ezerarcú köret.


               Krumpli;az ezerarcú köret.



A burgonyát méltatlanul igyekszünk száműzni az étrendünkből,pedig áldásos hatása felbecsülhetetlen.
A hasunk is szereti.
Nem véletlen,hogy ha hasmenésünk van,vagy rossz a gyomrunk,akkor az orvosunk a főtt burgonya-diétát javasolja.Emésztési zavarokra,gyomor-és bélbajukra kitűnő étel.A sótlan vagy mérsékelten sós főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat,így enyhíti a gyomorhurut,a gyomor fekély és a bélgyulladás tüneteit.Ha refluxban szenvedünk,akkor érdemes sok krumplit enni,mert a benne található nagy mennyiségű keményítő miatt lassan bomlik le,ezzel leköti a gyomorsavat.
Igyunk meg naponta 1 dl krumplilevet,legalább egy hétig.Ehhez a megmosott krumplit gyümölcscentrifugába tesszük.Más zöldségfélével is kipótolhatjuk,így az íze is finomabb lesz.

                                          Tudta?

A burgonyában található nagy mennyiségű C-vitamint megvédi a héj,akadályozza annak elbomlását,ezért tároláskor télen csak lassan csökken a vitamintartalma,és ezért érdemes héjastul megfőzni.Az újkrumpli fontos C-vitamin-forrás.

Méregpusztító.
A krumpli szerves keményítőtartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal.Megtisztítja testünket a nehézfémektől és más mérgektől.Évente egyszer-kétszer mindannyiunknak érdemes lenne tisztítókúrát tartani,főként,ha nagy városban élünk.Ehhez 3 napig,naponta háromszor igyunk meg 1 pohár zöldséglevet,amelynek legalább a fele krumpli legyen.
Külsőleg is hasznos!
A nyers reszelt krumplit használhatjuk a gyulladt sebekre,sérülésekre vagy ütés következtében megdagadt testrészünkre.Sikeresen alkalmazhatjuk reumára,köszvényre is.Ehhez használhatunk félbevágott,megmosott krumplit,vagy készíthetünk borogatást is:Krumpli lébe áztassunk gézlapot,ezt tegyük a sebre,majd kössük be,és hagyjuk rajta addig,amíg meg nem szárad a borogatás.Ismételjük az eljárást amíg a seb összehúzódik.

                                    Tudta?

A krumpli a kímélő étrend alapja,nem véletlen,hogy almával és répával a csecsemők első étele.


                                    Mit gyógyít?

- Epekőhajtó.
Alaposan mossuk meg a krumplit,hámozzuk meg,és csak a héját 1 órán át lassan forralva főzzük.Amikor kihűlt,a levét öntsük le,és naponta kétszer-háromszor igyunk meg 1 fél pohárral belőle.
- Rovarcsípésre.
A megmosott krumplit elvágjuk,és a levével bekenjük a csípés helyét.Borogatást is tehetünk a súlyosabb csípésre.
- Fáradt szemek.
A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja,tisztítja a bőrt.Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat,de kezelhetünk vele pattanásokat is.
- A csontok jótevője.
A krumpli számos összetevője,mint a foszfor,a kalcium,a magnézium,a cink különösen fontos a csontjaink számára.Nemcsak erősíti azokat,de segíti az ízületek körül található kollagén termelődését is.
- Úszógumi ellen.
Az elhízás egyik okozója lehet a rossz anyagcsere,ezért az emésztést segítő rostoknak fontos szerepe van az ideális testsúly megőrzésében vagy elérésében.A krumpliban lévő rostok biztosítják a teltségérzetet,csökkentve ezzel az étvágyunkat.

                               Tipp.

A középkorban népbetegség volt Európában a skorbut,amelynek végül a burgonyafogyasztás elterjedése tudott megálljt parancsolni.

                  Krumpli-ABC.

A- 9-12 % a keményítőtartalma,kemény húsú,szemcsés állagú,nem szétfőző fajták.Használhatjuk saláták és rakott krumpli készítéséhez.
B- 13-17 % a keményítőtartalma,nem szétfőző fajták.Levesekhez,főzelékekhez kiváló választás.
C - 18-22 % a keményítőtartalma,lisztes húsú,szétfőző fajták.Legjobb a krumplipüré,gombóc,nudli,gnocchi,hasábburgonya,,csipsz,,krumplilángos vagy héjában sült burgonya készítéséhez.

Forrás: Meglepetés 2015.December 10.    XX. évfolyam,50.szám







KRUMPLIS - RECEPTEK






                                 Mitől romlik a látásunk?



Magas vérnyomás-;A magas vérnyomás a szemfenéki érrendszert érinti,jellemző tünete a látás jelentős romlása,a látótér kiesése,illetve a vizenyős tekintet.
A-Vitamin-hiány-;Látásromlást és farkasvakságot okozhat az A-vitamin-hiány.Világszerte 250 millió iskoláskorúnál fiatalabb kisgyermeket érint ez a probléma.
Neurológiai zavar-;Ha hirtelen alakul ki a látászavar,akkor lehet,hogy neurológiai panaszok állnak a háttérben.Ilyenek lehetnek a látóideg vagy a központi idegrendszer kóros elváltozásai is,amelyek látótérkiesést is okozhatnak.
Monitorbetegség-;Irritált,megerőltetett,vörös szem,viszkető,égő érzés,szúrás,könnyezés.Ezek a tünetei a számítógép használata okozta szembetegségnek.A szemnek fárasztó,ha sokáig azonos irányba és változatlan távolságra néz,így rövidlátóvá válik,a távolabbi tárgyak képe elhomályosodik,szemszárazság alakul ki.Általában fejfájás,fáradság jelentkezik s a nézett tárgy a valódi helyénél távolabbinak és kisebbnek tűnik.
Cukorbetegség-;A cukorbetegség gyakran jár együtt súlyos szemészeti szövődményekkel,amelyek rövidlátást vagy akár a látás teljes elvesztését is okozhatják.Ez napjainkban a cukorbetegek egyharmadát érinti.
A látóideg gyulladása-;Komoly látásromlással jár a látóideg gyulladása.Hirtelen képes bekövetkezni,jellemzője,hogy az illető azt nem látja jól,amire közvetlenül ránéz,és hogy fájdalommal jár a szemgolyó mozgatása.
Korral járó látásromlás-; ,,A szemizmok gyengülése,valamint a látószerv vérereinek növekedése eredményezi azt,hogy az idő múlásával egyre inkább szükségessé válhat a szemüveg viselése a távollátás miatt.Mikor közelre próbál valaki nézni,olvasni szeretne,még jobban dolgoznia kell a szemnek,amire nagyjából 40 éves korig képes is mindenki.Ebben az esetben a pluszos szemüveg a megoldás,idősebb korban szintén gyakori a könnymirigyek sorvadása,ami szemszárazsághoz vezethet"-mondta Halmosi Edina optometrista-kontakttológus optikus.

                                         Tudta?

A látás romlását okozhatja pajzsmirigybetegség,autoimmun betegség,de akár örökletes is lehet.

Forrás:Meglepetés 2015.December 10.      XX. évfolyam 50.szám





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése