2015. október 27., kedd

A tökéletes linzertészta titka.



                               A tökéletes linzertészta titka.



 

Az omlós tészta viszonylag olcsó,elkészítése gyors és egyszerű.
Fontosak az arányok:30 dkg liszthez ( vaj,margarin vagy zsír ) és 10 dkg porcukor szükséges.Ezt tovább gazdagíthatjuk,tejföllel,ezek segítenek abban,hogy összeálljon a tészta.
30 dkg lisztre számoljunk 1 tojássárgáját.Fehérjét nem tesszük bele,mert kemény lesz a linzerünk.
A sárgájától nemcsak a tészta íze és állaga lesz jobb,hanem a színe is vonzóbbá válik.Ízesítésként adhatunk hozzá darált diót,kakaóport,fahéjat,vaníliás cukrot,reszelt citrom-vagy narancs héját is.A tésztát gyorsan állítjuk össze hideg vajból,nehogy megpuhuljon a zsiradék a kezünk melegétől,mert ekkor a tészta nyújtáskor berepedezik,szét esik.Először a zsiradékot morzsoljuk el a liszttel,a felét helyettesíthetjük darált dióval,mandulával,majd dolgozzuk bele a többi hozzávalót.Egy órára a hűtőben pihentetjük.Pihentetés után kinyújtjuk és sütjük.Előmelegített sütőben 10 perc alatt megsül.

                            Orvosolható hibák.

Szétesik,morzsalékos,és kizsírosodik a tészta,ha megolvadt a zsiradék..Fontos,hogy ne gyúrjuk sokáig a tésztát,hűvös helyiségben dolgozzunk,és ne lisztezzük és nyújtsuk sokszor a tésztát.De ha már megtörtént,tegyük be a tésztát 15-20 percre a hűtőbe,majd utána gyors mozdulatokkal gyúrjunk hozzá 1-2 tojássárgáját,ez elősegíti,hogy újra összeálljon.Ha a tészta nyúlik,akkor valószínűleg túl sok tejfölt vagy tojást tettünk hozzá,ilyenkor adjunk hozzá még egy kis lisztet,hogy nyújtható legyen.Sütés után összehúzódik a tészta:olyankor fordul elő,ha kevés zsiradékot,sütőport és sok folyadékot használunk fel.A vaj és a porcukor összefut ( ikrás lesz ):ez a kevert omlós tészta készítésekor fordulhat elő.Oka,hogy a tojásokat nem egyenként adtuk hozzá,így a zsiradék nem tudta felvenni.,,Kisimítható ",ha vízgőz fölött,folyamatosan keverve,óvatosan felmelegítjük,majd kihűlésig tovább keverjük.A nyomózsákban megkeményedik a kevert omlós:több lisztet használtunk a kelleténél,az ilyen massza szétesik sütés után.

                                 Kakaós linzer.
Hozzávalók:55 dkg liszt,40 dkg margarin,20 dkg porcukor,1 citromból nyert reszelt citromhéj,5 dkg cukrozatlan kakaópor,1 csomag sütőpor,10 evőkanál meggylekvár ( a ragasztáshoz ).
A lisztet a sütőporral,kakaóporral és a cukorral összekeverjük.Hozzá adjuk a reszelt citromhéját,majd a kockákra vágott margarint.Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk,és legalább 15-30 percre hűtőbe tesszük.Fél centi vastagra kinyújtjuk,és formákra szaggatjuk.Előmelegített sütőben ( kb,9 perc ).A kihűlt linzereket összeragasztjuk.

                                         Csokis karika.
Hozzávalók:56 dkg liszt,25 dkg margarin,20 dkg porcukor,2 db tojás,1 csomag sütőpor,a krémhez:1 tábla étcsokoládé,10 dkg margarin.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk,fél órát a hűtőben pihentetjük,majd 3 mm vastagra kinyújtjuk.Pogácsa-vagy linzer szaggatóval kis korongokat szaggatunk belőle,és sütőpapírral bélelt tepsibe világosra sütjük.Ha kihűlt,összeragasztjuk a csokikrémmel,és porcukorral meghintjük.A csokikrémhez gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a vajjal együtt,majd hagyjuk kihűlni.

                             Lekváros linzer.
Hozzávalók:38 dkg liszt,25 dkg vaj,12 dkg porcukor,10 g vaníliás cukor,a tetejére:porcukor,1 tojás.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,majd hozzáadjuk a porcukrot,vaníliás cukrot,a tojássárgáját,belereszeljük a citrom héját,és gyorsan összegyúrjuk.A hűtőbe tesszük pihenni.A sütőt előmelegítjük,és előkészítjük a kiszúró formákat.A tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk,majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Az előmelegített sütően 15-20 perc alatt megsütjük.Hagyjuk kihűlni,majd lekvárral összeragasztjuk őket.


Forrás: TVR Újság 2015.október 19-25.   43. Hét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése