2015. október 4., vasárnap

Mángold:a spárga és a spenót vetélytársa.


                                     Mángold:a spárga és a spenót vetélytársa.





Aki már járt Horvátországban vagy Boszniában,annak nem kerülhette el a figyelmét a mángold.Sült hal mellé,köretként adják főtt burgonyával.Az érett túróval töltött burek ( sós rétes ) egyik változata a zeljanica ( zöldséges burek ) szintén forrázott mángold levelet tartalmaz.Mi is ez a spenóthoz és spárgához egyszerre hasonló zöldség?
Mángoldnak nevezzük azt a répanövényt ( Beta vulgaris ) amelyet a mediterrán és az Atlanti-óceán térségében őshonos.Nálunk régen termesztették ,mert hideg tűrő.A spenótnál is igénytelenebb.Két fajtája ismert:a levél mángold és a levélnyél mángold.Kedveli az árnyékos helyet,a tápanyagokban dús kerti földet.Ugyanúgy gondozzuk és szedjük,mint a spenótot.A nyeles mángold íze a spárgához és a rebarbarához hasonló.Kétéves növény.Csak a másodikban magzik fel.Már januárban vethető fedett helyre.Szabad földben március-áprilisban dughassuk.Ez június elején lesz szedhető.Mindig a külső,zsenge leveleket tépjük le,mert helyükbe új levelek fejlődnek egészen az első fagyig.
Vethetjük folyamatosan márciustól,ahogyan megüresednek a vetőágyak.Vegyük figyelembe,hogy nitrogén-gyűjtő növény.Levelei nitráttárolóvá válnak ( ld:spenót ),tehát soha ne melegítsük fel újra a belőle készült ételt.Ugyanakkor az elnitrátosodott kerti ágyásokat mentesíti.Lombbal,szárral,rőzsével takarva valamennyi mángold jól áttelel.Magvai már 8-9 fokon csíráznak,növekedésükhöz elegendő a 15-20 Celsius -fok meleg.Nyáron bőségesen öntözzük! Kálium igénye nagy,így 10 négyzetméterenként 60-65 dkg kálisót,30-35 dkg pétisót és 20-30 dkg szuperfoszfátot adjunk alá.A mángold íze és tápanyagértéke a spárgához hasonló,azonos módon készítsük el.Értékesebb,mint a spenót.

                                                        Király László írása.

Forrás: TVR Újság 2015.október 5.-11.     41. Hét.


http://www.nosalty.hu/alapanyag/mangold





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése