2015. október 3., szombat

Egyre többen kedvelik a fügét.



                       Egyre többen kedvelik a fügét.





Az érett füge mézédes,puha,kellemes zamatú.Valódi házi kerti gyümölcs.Aki fogyasztja,jól jár vele.
A füge az egyik legősibb kultúrnövény.Gyakran esik szó róla az Ó szövetségben,amely a gabona,az olajbogyó,és a szőlő mellett az ,,ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja.
Később,a római történelemben fordul gyakran elő;Romulus és Remus,Róma két későbbi városalapítója egy fügefa árnyékában szopott a farkasanya tejéből.
A szárított füge a római légiók katonáinak fontos úti elemózsiája volt,mert kis helyen elfért,tápláló volt,és nem romlott.
Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs,ráncos és bőrszerű külsejével.Már az illata is csábító.Formája,mérete és színe is különböző lehet.
Létezik fehér,fekete és vörös színű,legnépszerűbb változatai a fekete,az adriai füge,a barna török füge,a calymirna és a kadota.
Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz-van benne A -vitamin,B1-és B2 vitamin,antioxidánsok és ómega-zsírsavak.

                                  Délről jött.
Az első termés az áttelelt vesszőkön érik be,és július végén szüretelhető.Napfényes,hosszú őszben a második termés is beérik.Ezeket a szemeket októberben,a szőlő szüretével egyidejűleg lehet betakarítani.A füge gyümölcse csak teljesen éretten élvezhető.Az éretlen vagy félérett gyümölcs tejnedvet ereszt,fanyar,kellemetlen ízű.A félig érett gyümölcs a fáról leszedve nem érik tovább,éretlen marad.
A füge a telepítése után harmadik évben fordul termőre.Ettől kezdve akár 15-20 kg gyümölcsöt érlel,3-4 méter magasra nő,mivel féltrópusi növény,igényli a meleg,napsütötte,szélvédett helyet.Eredeti hazája Kis-Ázsia,hazánkba a 14.században került.
Meghálálja a trágyázást,a gondoskodást.A fügéből készülhet,befőtt,eltartják cukrozva,de lehet bor és pálinka alapanyaga.Eredeti termővidékén 40-50 Celsius-fokon aszalják,koszorúba fűzik,vagy hordóba préselik.Az olaszok a szárított fügét pörkölik,őrlik és megfőzik,mint a kávét.De frissen borban párolva jó kísérője a vad ételeknek.

                                Fügebor.
Hozzávalók:1 kg füge,1 kg cukor,1 dkg borkősav,3 liter víz,1 dkg élesztő.
A fügéket félbevágjuk,egy nagy befőttes üvegbe rakjuk.Az élesztőt elmorzsoljuk és a borkősavval rászórjuk a fügére.A cukrot a vízzel felfőzzük,kihűtjük,ráöntjük.A fügét leszűrjük,a lét félretesszük.A fügét visszatesszük az üvegbe,és újabb adag felfőzött,élesztős,borkősavas cukros vizet öntünk rá.Két hétig érleljük benne,majd megismételjük az eljárást.Ha a 3 öntet elkészült,összeöntjük,és 3 hetet érleljük.Üvegekben sötét helyen tároljuk.

                            Citromos lekvár.
Hozzávalók:2,5 kg füge ( jó érett ),1,5 kg kristálycukor,2 csomag vaníliás cukor,2 db citrom leve és reszelt héja,2 teáskanál gyömbér ( őrölt ),őrölt fahéj.
A fügét feldaraboljuk,összekeverjük a hozzávalókkal,és hagyjuk egy órát állni.Feltesszük főni,majd kisebb lángon,kevergetés mellett körülbelül 1 óra alatt lekvársűrűségűre főzzük.Amikor besűrűsödött,belemerjük az előzőleg kimosott,és sterilizált üvegekbe.Száraz dunsztba tesszük,és hagyjuk teljesen kihűlni.Felhasználhatjuk süteményekhez,palacsintába,de elkanalazgatva is finom.

                                Finom pulykamell.
Hozzávalók: 1,2 kg pulykamell,20 dkg aszalt füge,20 dkg aszalt barack,szárnyas fűszer-keverék,3 evőkanál olaj;a körethez;90 dkg sütőtök,4 alma,6 evőkanál áfonya lekvár,gyömbér,erős paprika.
A pulykamellet felszúrjuk és a barackot,fügét feldarabolva beletöltjük és fűszerkeverékkel bedörzsöljük.A húst tepsibe tesszük,olajjal és 1,5 dl vízzel felöntve 40- 45 percig sütjük,néha locsolgatjuk.A felezett alma magházát kivágjuk,lekvárral megtöltjük és 10 percre a hús mellé rakjuk.A tököt vékonyra szeleteljük,megpároljuk,majd fűszerezzük.

Forrás: TVR Újság 2015.október 5.-11.        41. Hét.


http://www.nosalty.hu/alapanyag/fuge



http://napidoktor.hu/blog/formasan/bendo/a-fuge-10-aldasos-hatasa/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése