2015. október 30., péntek

Erdő,mező kincse-som és csipkebogyó.
                            Erdő,mező kincse-som és csipkebogyó.

Régi időkre emlékezve,mindenszentek körüli időben szedjük a természetben dércsípte bogyókat.Október végén és novemberben gyűjthetjük a somot,a fekete berkenyét,a kökényt,a galagonyát és a csipkebogyót.Valóban jót tesz ezeknek a vadon termő bogyóknak a hajnali deresedés.Édesebbek,kellően puhák lesznek.Ha a szabadban még nem csípte meg a dér az erdők,mezők kincsét,szedés után odahaza is kitehetjük őket az első fagyok hatásának.Ezekből az őszi bogyókból készíthetünk teát,szörpöt,lekvárt,mártást,köretet a vadhús vagy kacsa,illetve libamáj mellé.Itt van például a hazánkban is őshonos som ( Cornus mas ).Az erdei bogyósok közül a som érik legkorábban.Már augusztus közepétől szedhető.Több fajta megtalálható a Kárpát-medencében.Melegkedvelő növény.Európa déli és Ázsia nyugati felén terjedt el.Régóta ismerjük,neve a honfoglalás előtti időkből származik.Több ismert földrajzi név,például Somogy,Somlyó,Somos is a somra vezethető vissza.A somfa nagyon korán,közvetlenül a tél elmúltával virágzik.Gyümölcse ovális,piros,éretten szinte fekete.Napos helyen nyár végéig teljesen beérik-olyankor már le kell szedni,mert könnyen lepotyog.Erdőben,a nagyobb fák mellett később érik,ott érdemes megvárni a szürettel az első fagyokat,mivel akkor a fanyarsága is lekerekedik.A somból készült mártás vadhúsokhoz illik,ám a somlekvár vagy szörp önmagában is finom.


A csipkebogyó,vagyis a vadrózsa ( Rosa canina ) termése 10 szer annyi C-vitamint tartalmaz,mint a citrom.Érdemes kíméletesen aszalni,hogy vitaminja,valamint az értékes karotin tartalma megmaradjon.Teát hideg vízben való áztatással készítsünk a csipkebogyó húsából.

Forrás: TVR Újság 2015.október 26.-november 1.    44.Hét.


Húsos som - Cornus mas ismertetés


Húsos som - Cornus mas
Cornus mas - Húsos som termés
húsos som vad erdei gyümölcsfaj, amely már az ősidőktől fogva fontos szerepet töltött be az ember táplálkozásában.
Savanykás-édes, fanyar ízű termése sok vitamint, cukrokat (fruktózt és glükózt), valamint almasavat, pektint, illat- és festékanyagokat tartalmaz.
Hazánkban terméseit nemcsak gyüjtötték, hanem régi udvarházaink kertjeibe ültették. Számos földrajzi név (Csíksomlyó, Somló hegy, Szársomló stb.) utal a som előfordulására. Legnagyobb számban a Csallóközben, a szatmári, somogyi, zalai, baranyai és erdélyi területeken fordul elő.

húsos som cornus mas levél
Cornus mas - Húsos som levele

A Cornus nemzettség tagjainak nagy része főleg az északi féltekén él, de ritka növényként Kelet-Afrikában is előfordul.
A nemzettségen belül arasznyi tarackoló lágyszárúak, cserjék és akár 25 méter magas fák is léteznek.
A nemzettség legismertebb képviselője a húsos som Cornus mas, Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig elterjedt. Száraz cserjésekben, erdőszéleken gyakori. 3-5 méteres cserje vagy kisebb fa. Lassú növekedésű, rendkívül hosszú életű növény. Fája igen kemény, vesszői sárgás-zöldes szürkék, bordásak, rásimuló szőrözöttséggel. Levelei ép szélűek, csúcsuk kihegyesedő, tojásdad alakúak.
10-20 apró sárga virágból ernyői a rövid hajtások csúcsán, kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak. Csonthéjas termésű szeptemberben érő gyümölcse többnyire piros, tojásdad alakú, átlagosan 1,2 g súlyú.

húsos som cornus mas virág
Cornus mas - Húsos som virág

A húsos som meleg és fényigényes, szárazságtűrő növény. A természetben főként napos, meleg fekvésű helyeken található meg. A laza meszes talajokat kedveli. Növényvédelme nem okoz gondot, mert alig van kártevője.

A húsos som virágai kora tavasszal, lombfakadás elött nyílnak. A vadon élő som virágai kétivarúak, ritkán hímsterilek. A virágokban sok pollen és nektár található, így a rovarok szívesen látogatják. A tavasz kezdetén az első mézelő növény.

A húsos som gyümölcse túlérve nyersen is fogyasztható, de lekvár, kompót, szörp, gyümölcsíz, bor, pálinka is főzhető belőle. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás. Kemény, rugalmas fájából kitűnő szerszámnyelet lehet készíteni.
Igen korai virágáért, valamint jó várostűrése miatt parkokba is szívesen ültetik. Szárazságtűrése és jó regenerációs képessége alapján kiválóan használható talajvédelemre is (kopárokon, sekély talajú lejtőkön stb.)

Magvetéssel nehezen szaporítható, mert magja akár két évig is elfekszik.

Idézet: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet c. könyvéből.

Magánosan, csoportosan alkalmazzuk, de szép, virágos nyírott sövény is nevelhető belőle.
Madárvédő cserje.

Forrás: http://www.tuja.hu/husossom.htm

http://www.mindmegette.hu/csipkebogyo-hecsedli-46923
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése