2015. október 8., csütörtök

Szőlő:a gazdag ősz ajándéka.


                                                  Szőlő:a gazdag ősz ajándéka.




szőlőfürt minden szeme igazi természetes gyógykapszula a szervezetnek,köszönhetően a gyümölcs bioaktív hatóanyagainak.A szőlő év milliók óta jelen van a Földön,kaukázusi népek kezdték el termeszteni mintegy  8 ezer évvel ezelőtt.
Európával a rómaiak ismertették meg.Jelen van az őszi tisztítókúrában.Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő.
A béltisztító hatóanyagai segítenek elűzni a testi fáradtságot és a levertséget.A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is megújulnak.
A szőlő nem csupán frissen,borként,de aszalt formában,mazsolaként is régóta kedvelt csemege.
A meleg éghajlatú vidéken termő,mag nélküli szőlőfajtákból aszalással,szárítással nyert sokféle mazsola nedvességtartalmát 15-18 százalékra redukálják,így a gyümölcs cukortartalma elérheti a 33-35 százalékot is.A színben,méretben egyaránt nagy változatosságot mutató mazsola fajtákat számos nyelvben külön névvel is illetik.

                             Vegye és egye!
A szőlő nem után érő gyümölcs:ha savanyúan szedik le,olyan is marad.Minél sötétebb árnyalatú,annál értékesebb a szervezet számára,a színes szőlő ugyanis értékes festékanyagot,antioxidánsokat tartalmaz.
A nagy szemű,ropogós,gyakran mag nélküli,édes csemege szőlők frissen fogyasztva a legízletesebbek.A vékonyabb héjjal és magasabb cukortartalommal rendelkező borszőlők sokféle fajtájából pedig remek borok,sherryk,bor párlatok,pálinkák készülnek.Nem is szólva a szőlőből nyert különböző gyümölcs levekről,lekvárokról,zselékről,a süteményeket gazdagító mazsoláról.A szőlő magjából jótékony hatású olajat sajtolnak,a szőlő az alapja a salátákat ízesítő boreceteknek.
Szőlőből készülhet gyümölcssaláta,-leves,-mártás,de fehérborban párolva köretként is kerülhet mellé.
A friss csemege szőlő dióval,rokfolttal és jókora maréknyi vegyes salátával előétel vagy könnyű ebéd,vacsora is lehet.Borecettel és szőlőmagolajjal locsolva tökéletes őszi harapni való.

                                   Mustos karaj.
Hozzávalók:8 szelet rövidkaraj,2 fürt szőlő ( piros és fehér vegyesen ),2 dl must,1 dl olaj,grill fűszerkeverék,vagy só,bors,fokhagyma,kömény,kariander,paprika keveréke,szerecsen dió.
A megmosott,leszárított hússzeleteket megfűszerezzük,és meghintjük őrölt szerecsen dióval.Kevés olajon elősütjük.Felöntjük a musttal,és lassú tűzön rövid ideig pároljuk.Az utolsó percekben leszemezett,megmosott szőlőszemeket adunk hozzá,és együtt készre pároljuk.Rizs vagy krumplipüré illik hozzá.

                                   Szőlős metélt.
Hozzávalók:25 dkg széles metélt,25 dkg szőlő,10 dkg mazsola,2 dl tejföl,4 tojás,4 evőkanál cukor,2 dl desszertbor.
A mazsolát előző este beáztatjuk a borba.A metéltet kifőzzük.A tojásokat szétválasztjuk,a sárgájukhoz hozzáadjuk a cukor felét,és habosra keverjük,majd ehhez adjuk a tejfölt.A fehérjéket a maradék cukorral habbá verjük,és összeforgatjuk a tejfölös krémmel.Hozzáadjuk a lecsöpögtetett mazsolát és a szőlőszemeket,végezetül az egészet összekeverjük a tésztával.Vajjal kikent,zsemlemorzsával kiszórt tepsiben megsütjük.

                                   Szőlős sütemény.
Hozzávalók:25 dkg  mascarpone,30 dkg szőlő,4 evőkanál cukor,4 tojás,10 dkg babapiskóta,1 dl fehérbor,1 dl tejszín.
A tojásokat kettéválasztjuk,a sárgáját 3 evőkanál cukorral kikeverjük,hozzáadjuk a mascaponét.
A szőlőt félbevágjuk.A tejszínt és a bort lábosban meglangyosítjuk.A babapiskótákat belemártogatjuk,egy tálba letakarjuk.A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval,hozzáadunk 1 evőkanál cukrot,majd a mascaponés krémhez öntjük,beletesszük a szőlőszemeket is,a krémet a piskótára öntjük.5-6 órát pihentetjük.

Forrás: TVR Újság 2015.október 12.-18.     42.Hét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése