2015. október 29., csütörtök

Sütőtök:a november slágere.


                       
                                                    Sütőtök:a november slágere.




Messziről virítanak a piaci standokon a narancssárga színben pompázó,különféle formájú és nagyságú sütőtök.Kisebb rokonai dekorációs kellékek,a nagyobb példányok konyhai alapanyagok.
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart.Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket,de leveseket,köreteket is készíthetünk.Ha darabban vásároljuk a sütőtököt,vigyázzunk arra,hogy a felülete hibátlan legyen,lédús legyen.Ha egészben vesszük a piacon,akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.
Akárcsak a paprika és a paradicsom,a sütőtök is az Újvilágból indult útjára,pontosabban Közép-és Dél-Amerikából:az indiánok kedvelt eledele volt.Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség.Hazánkban is régóta termelik,általában a kukoricásban volt a helye.A második világháború után néptápláléknak számított.A legjobb ízű sütőtök Nagydoboson és környékén terem,ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.

Miért jó?
A sütőtök húsa igen gazdag karotinoidokban;a színe is a sok béta-karotinról árulkodik,ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul.Ezenkívül C-és E-vitamin-forrásuk,a magja pedig magnéziumot,káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetnek.Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló.Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán  336 KJ(  80 kcal ),ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.Előnye,hogy jól eltartható ( de csak nyersen! ),és az sem árt neki,ha megcsípi a dér,sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.
A népi gyógyászatban máj-és vesebetegségek elmulasztására alkalmazták,kiváló hashajtó és béltisztító,égési sérüléseknél borogatásként használták,a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti.A megfázásos betegségek hatékony ellenszere:tüdőgyulladás,felfázás,légúti megbetegedések,köhögés esetén hasznos.Erősíti az immunrendszert,rákmegelőző hatású.Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.

Mézes sütőtök.
Hozzávalók:egy közepes méretű sonkatök,méz.
A sonkatököt alaposan megmossuk,kikanalazzuk a magját,és feldaraboljuk úgy,hogy a héját rajta hagyjuk.A tepsibe alufóliát vagy sütőpapírt teszünk,hogy a tökről lecsurgó méz ne égjen bele a tepsibe.Elhelyezzük a sütőlapon a sonkatökdarabokat,és egyesével lecsurgatjuk őket mézzel.180 fokra ( légkeveréses álláson ) előmelegített sütőben addig sütjük,míg a tökdarabkák megpuhulnak,illetve a méz szépen karamellizálódik. rajtuk.

Fogyókúrás leves.
Hozzávalók:80 dkg csirkemell,1 kg sütőtök,40 dkg paradicsom,35 dkg sárgarépa,50 dkg brokkoli,2 cukkini,1 csomó újhagyma,1 fokhagyma,1 evőkanál olívaolaj,1,5 liter zöldséges erőleves ( kockából ),1 babérlevél,só,bors.
A sütőtök húsát és a csirkemellet daraboljuk,ahogy a cukkinit,az újhagymát,a sárgarépát és a fokhagymát is.Olajon az új-és a fokhagymát megpirítjuk,erőlevessel felöntjük.Hozzáadjuk a húst,a tököt és a babérlevelet,a zöldségeket.Sóval,borssal fűszerezzük,petrezselyem zölddel díszítjük.

Sütőtök torta.
Hozzávalók:10 dkg háztartási keksz,3 tojásfehérjét,10 dkg dió,12 dkg cukor.A töltelékhez:1 kg sütőtök,2 evőkanál tej,2 tojás,15 dkg cukor,só,őrölt bors,szerecsendió,fahéj,szegfűszeg,3 cl whisky.
A sütőtököt megsütjük.A kekszet és a diót ledaráljuk.A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral.A kekszet és a diót beleszórjuk,majd egy 20-30 cm átmérőjű,kikent formába öntjük.Sütőben 15 percig sütjük.A sütőtököt áttörjük,hozzáadjuk a tejet,a cukrot,a kissé felvert tojásokat,a whiskyt,és fűszerezzük.A masszát a tésztára öntjük,majd megsütjük.

Forrás: TVR Újság 2015.október 26.-november 1. 44.Hét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése