2017. június 30., péntek

Hogyan vegyem rá,hogy megegye?


                         Hogyan vegyem rá,hogy megegye?

Nem egyszerű feladat eltéríteni egy gyereket a pizza-sült krumpli-paradicsomos tészta tengelyéről.Viszont nem reménytele.



Ez tipikusan az a probléma,amit nem lehet fegyelmezéssel megoldani.Nem  nyerő sem "az eszed nem eszed,nem kapsz mást",sem az "addig innen fel nem állsz,amíg meg nem eszed" stratégia.De akkor mit tehet a szülő,aki szeretné,ha gyermeke egészséges ételeket fogyasztana-ahelyett,amit enni hajlandó?
A legfontosabb ( legalábbis hosszú távon ),hogy mi magunk is egészségesen étkezzünk.A jó példa ez esetben is hatékonyabb a papolásnál.
-Ha nem tartunk otthon kólát,csipszet,édességet,akkor biztosan csökkentjük azon alkalmak számát,amikor a gyerek felesleges kalóriákkal tömi magát.Éppen nagy kihívás az iskolai büfé és a rokonlátogatás...Itt jegyezzük meg,hogy édességgel ne jutalmazzunk!
-Jó módszer bevonni a gyereket a főzésbe,persze életkorának megfelelő mértékben.Ha segít felvágni a zöldséget,talán szívesebben meg is kóstolja,hiszen már "ismerős".
-Kísérletezzünk!Ha nem eszi meg nyersen a zöldséget,próbálkozzunk krémlevessel vagy egyéb étellel,amibe belecsempésztük az egészséges hozzávalókat-persze,ha valamit utál a gyerek,akkor ne verjük át,ne erőltessük belé trükkökkel,talán 1-2 év múlva,ha újra kínáljuk,már elfogadja,az ízlés változik.
-A játékosság sokszor bejön:a gusztán tálalt étel nekik is vonzó,a gyümölcsökből kirakott vigyorgó arcocska pedig sokszor kívánatosabb a gyereknek,mint egy egész darab gyümölcs héjastul.
A lényeg:ne adjuk fel,ne nyugodjunk bele abba,hogy mivel "rossz evő a gyerek ", " mindegy,mit,csak egyen ".

Forrás: Kiskegyed 2016.November 22.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése