2017. június 1., csütörtök

Konyha.


                               Konyha.




Ehető egészség;Az ismert,hagyományos búzalisztek helyett ma nár többféle különleges lisztet vásárolhatunk sütéshez,főzéshez.
Gluténmentes lisztek:
Mandulaliszt;fehérjékben és vitaminokban gazdag.Helyettesíthetjük vele a búzalisztet süteményekben és kenyerekben is.Vigyázat,van,aki allergiás lehet rá.
Hajdinaliszt;enyhén barnás színű,a francia galette nevű palacsinta,az orosz blini és a japán soba tészta alapanyaga.Tele van vitaminokkal.Jól használható kukorica-vagy rizs liszttel keverve is.
Kölesliszt;rengeteg ásványi anyag van benne,csonterősítő.Kenyeret,pogácsát,pizzát süthetünk belőle,és fasírtba is keverhetjük.Használhatjuk főzelékek,levesek sűrítésére,keverhetjük joghurtba,müzlibe.
Csicseriborsóliszt;a humuszkrém fő alapanyaga.Beletehetjük krémlevesekbe,pástétomokba,ha vízzel keverjük,bundázhatunk vele húsokat,zöldségeket is.
Rizsliszt;selymes állagú,készíthetünk belőle galuskát,palacsintát,kekszet,használhatjuk főzelékek,levesek sűrítéséhez.

                                Természetesen édesek.

Stevia;használhatjuk pudingokhoz,krémekhez,sütemény tésztájához,fagylalthoz.Folyadék és por formában is kapható.Sokkal édesebb a cukornál,ezért 1 teáskanál cukrot 3/4 teáskanál steviával helyettesíthetünk.
Xilit;nyírfacukor,édesítő hatása ugyanannyi,mint a cukoré,vagyis nagyjából azonos mennyiség kell belőle,de fele annyi kalóriát tartalmaz.Jól bírja a főzést,a vércukorszintet nem terheli.Kávé,tea édesítésére használható.Vigyázat,eleinte hasmenést okozhat!
Agávészirup;jóval édesebb a cukornál,de lassabban emeli a vércukorszintet.Turmixokba,pudingokba keverhetjük,a kalóriája majdnem ugyanannyi mint a cukoré,de kevesebb kell belőle.
Kókuszvirágcukor;kókuszpálmából készül,aranybarna színű,leginkább a barna cukor helyettesíthető vele,mert az íze is hasonló.Egy teáskanálnyi kókuszvirágcukor mindössze 15 kalóriát tartalmaz.

                             Tippek.

Ha steviával sütünk,laposabb lesz a sütemény,ezért a steviát érdemes egy kevés keményítővel elkeverve felhasználni,hogy a megfelelő állagot elérjük.
Vigyázzunk,a barna cukornak nem kevesebb a cukortartalma,csak a gyártási folyamat végén színezőanyaggal keverik.

Forrás: Meglepetés 2017.március 9.   10.szám





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése