2017. augusztus 25., péntek

Őszi vitamingaléria.


                                  Őszi vitamingaléria.




Bogyók,zöldségek,gyümölcsök.

Itt a hűvös,esős időszak.A szervezetnek nagyobb szüksége van vitaminokra,ásványi anyagokra,minőségi kalóriákra,a jó emésztéshez pedig rostokra és sok vízre,mint máskor.Nézzünk körül hát az idénygyümölcsök és zöldségek között.

A táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák,hogy mindenki azt fogyassza,ami az adott idényben és az adott élőhelyen terem.Hazánk klímája,természeti adottsága,őshonos zöldség-és gyümölcsfajtái különösen jó minőségű alapanyagokkal szolgálnak az egészség megőrzéséhez.

Őszi tobzódás.
Az idényzöldségek és idénygyümölcsök a legjobbak,az örök verhetetlenek,állítja Henter Izabella dietetikus.Ezekben van a legtöbb hasznos alkotóelem,kedvünkre válogathatunk.A szakember szerint egyenlő arányban javasolt fogyasztani a sejtvédő,antioxidáns,a vitaminpótló és tisztító hatású,valamint a rostban gazdag növényi hormonokat is tartalmazó élelmiszereket.Aki ezekből kiegyensúlyozottan fogyaszt,az biztosítja a szervezete számára nélkülözhetetlen vitaminok,rostok mellett az ásványi anyagokat és a létfontosságú nyomelemeket is.

Sejtvédők.
A legkiválóbb sejtvédők:paradicsom,cékla,sárgarépa,sütőtök.Ezek a zöldségek nemcsak védik a sejteket,hanem szabályozzák is a normális működésüket.

Paradicsom.
Likopintartalma számtalan sejtműködési,megújulási,átalakulási folyamatot befolyásol,szív-,ér-és hámvédő,daganatmegelőző hatású.A vitaminokon kívül jelentős a kálium és a cinktartalma.

A cékla.
Folsavai segítik a hormonok,enzimek és ingerületátvivő anyagok termelését a vas hasznosulását.Folsav nélkül nincs boldogságérzet,tartják a neurobiológusok.A cékla lúgosít,szerepe van a vörösvérsejtképződésben,kiváló antioxidáns.

A sárgarépa.
Karotintartalma ismert,véd a szabad gyökök ellen,erősíti a nyálkahártyát,a szemet,hajat,körmöt,az immunrendszert,segíti a a sebgyógyulást.Magas a cinktartalma.

A sütőtök.
Összetételében hasonlít a sárgarépához,igazi vitaminraktárnak tartják a kutatók.

Tisztítók.
A szervezetnek folyamatos tisztításra,méregtelenítésre van szüksége.A máj,a vese,a bélrendszer és a bőr a legnagyobb méregtelenítők.E szervek támogatása elengedhetetlen.Kiváló tisztító,méregtelenítő hatású a szőlő,a káposztafélék.a zeller,a fehérrépa,alma.

A szőlő.
minden emésztési probléma hatásos ellenszere.Serkenti a szénhidrát-anyagcserét,belet,vesét,hólyagot tisztít.Vitaminjai mellett mangán-,magnézium-,kálium-és nátriumtartalma igen jelentős.

A káposzta.
Vértisztító,rostban gazdag,serkenti az agy,az idegek működését.Fogyasztó hatású,elősegíti a sejtlégzést és a sejtnövekedést,valamint fokozza a libidót.A savanyú káposzta természetes C-vitamin-forrás.

A zeller és a fehérrépa.
Értékes,aromás illóolajokban,B.vitaminokban gazdag gyökerek.Köpetoldó,epe-,vesekő-,vizelet-és hashajtó hatásúak.Fertőtlenítik a száj,a torok nyálkahártyáját.Jó hatásúak hólyaghurut esetén.

Az alma.
A kimerültség és a  depresszió ellenszere.Csökkenti a vérnyomást,a vérzsírszintet,és mivel sok benne a ballasztanyag,tisztítja a belet,erősíti a fogínyt.Kálium-és magnéziumforrás.

Rostban gazdagok.
A modern,gyorséttermekhez,szendvicshez szokott rohanó ember kevés rostot fogyaszt,márpedig a rostszegény táplálkozás számtalan betegség melegágya.Rost minden zöldségben,gyümölcsben,( gabonákban is ) található,de vannak,amelyek kiemelkedők,hiszen fehérje-és ásványianyag-tartalmuk is figyelemre méltók.Ilyenek a hüvelyesek termései,a bab,borsó,lencse,csicseriborsó és a szója.

A babok.
Sok országban népeledelnek számít.Ázsiában a bél-és a keringési betegségek megelőzésére használják.Dietetikusunk kiemeli,hogy gazdag ballasztanyagforrás,ami a belek tisztítójává teszi,ezenkívül sok benne a kalcium,a kálium és a vas.Kiváló vízhajtó,anyagcsere-serkentő,keringésjavító,vércukorszint-csökkentő.Méregtelenítő hatása támogatja a máj és a vese működését.

A lencse,a sárgaborsó és a csicseriborsó.
Ideális fehérjeforrások.A lencse magas cinktartalma hat az anyagcserére,a hormonegyensúlyra,javítja a libidót,megelőzi az impotenciát.A száraz hüvelyesek laktatnak,fehérjéik vitalizálnak,ballasztanyagaik kipucolják a belet.A hüvelyesekben sok hasznos növényi hormon található.

A szója.
Rostot,B-vitaminokat,fehérjét tartalmaz,és-mint minden pillangós virágúak-rengeteg benne a növényi hormon,a fitoösztrogén.A szoja egészséges,fehérjepótló táplálék.Fogyasztása jó hatású a klimax idején,fitoösztrogénjei óvnak a csontritkulástól,csökkentik vagy megelőzik a kellemetlen hőhullámokat.A szója jelentős lecitin-és E-vitamin-forrás.

Kamilla.
Fertőtleníti a szájüreget,a torkot,megszünteti az íny gyulladást,tisztítja az emésztőrendszert.Hasi görcsöket old,enyhíti a köhögést.

Olívaolaj.
Homérosz szerint az olívaolaj folyékony arany!Kiváló antioxidáns,esszenciális telítetlen zsírsavai szív-és érvédők.

Csili.
Hatóanyaga a kapszaicin.Fájdalomcsillapító,izomlazító,az aztékok hasmenés,görcsök,ellen ették.Védi a gyomor nyálkahártyáját,az alkohol károsító hatásától.

Kökény.
A hamvas,kékesfekete bogyó akkor a legízesebb,ha megcsípte a dér.Rengeteg vitamin,flavonoid van benne,enyhe hashajtó hatású.

Csipkebogyó.
Teája,szörpje,lekvárja-a hecsedli-C-vitamin-forrás,az ókori népek sorvadásos betegségek gyógyítására használták.A csipkebogyóból áztatással nyert tea minden mesterséges vitaminkészítménynél hasznosabb!

Homoktövis.
A növény lédús,narancssárga termése vitaminbomba,C-vitaminból több van benne minden más bokron termő gyümölcsnél.Az orosz űrhajósok a 60-as években ezzel őrizték kondíciójukat és erősítették immunrendszerüket.Kompótként,ivóléként,szörpként egyaránt hasznos.

Gránátalma.
Antioxidáns hatása ismert,csökkenti a koleszterinszintet,szerepe van a cukorbaj megelőzésében,és számtalan nőgyógyászati gyulladást is megelőz.

Formák és hasonlóságok.
Játszunk egy kicsit a formákkal!Sokak szerint nem véletlen,hogy bizonyos zöldségek alakja,szerkezete utal arra  a szervre,amelyet a benne lévő anyagok a legjobb hatással vannak.Íme néhány példa:
Paradicsom-szív.
A benne lévő antioxidáns,a likopin,a szívet és a vért táplálja,sejtvédő.Megfigyelhető a 4 kamra,piros fala erős.

Dió-agy.
A dió segíti az agy működését,és képe olyan,mint az agyé.Két félteke,barázdáltság,gyűrődések,mint az agy felszínén.

Avokádó-anyaméh.
Az avokádó,a padlizsán és a körte egyaránt hat az anyaméhre,formájukban hasonlítanak is rá.Kutatások bizonyítják:heti egy avokádó fogyasztása egyensúlyban tartja a nő hormonháztartását.Érdekesség,hogy a növény bimbóból terméssé érése is épp 9 hónapig tart.

Füge-here.
Segíti,gyorsítja a spermák mozgását,és növeli azok termelődését.Talán nem véletlen,hogy a fügék tele vannak magokkal,párosával nőnek a fán.

Olíva-petefészek.
Az olívabogyó segíti a petefészek egészséges működését,a peteérést.Az olívabogyó alakjában,mértében,hasonlít a petefészekre.

Hagyma,fokhagyma-emberi sejt.
A tudósok szerint gátolja a vírusok,baktériumok elszaporodását a szervezetben,kitakarítja a veszélyes mérgező anyagokat,erősíti,ellenállóvá teszi a sejteket.Az,hogy csípi a szemet,könnyeztet,szintén ezt a funkciót jelenti.A hagymák alakja bizonyos emberi sejtek formáját idézi.

A csipkebogyóban 10-szer több C-vitamin van,mint a citromban.A túl nagy mennyiségben bevett vitaminok egy része-a vízben oldódóak,mint a C-vitamin-a vizelettel kiürül.Viszont a zsírban oldódók-az A-,D-,E-,K-vitaminok-raktározódnak,túladagolásuk komoly tüneteket okozhat.
Aki sokat iszik,elkerülheti a vesekő és a vesehomok képződését.Fekélybetegségekre napi 1 deciliter nyers káposztalé ajánlott.

Forrás: Nők lapja 2010.Október 6.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése