2017. augusztus 27., vasárnap

Szomszédok.


                                              Szomszédok.



Ha biokertre vágyik,arra is ügyelnie kell,hogy melyik zöldségének ki,vagyis mi lesz a szomszédja.Nem gondolnánk,de a növények kedvező hatással lehetnek egymásra.

                                  Cékla.

Céklából korai és másodvetésre a sötétvörös,henger alakú fajtát válasszuk,ez ugyanis zsenge húsú,jól szeletelhető.Nagyon jó szomszédja a bokorbab.
Mikor vessük?Sárga és zöld hüvelyű bokorbabból nagy a választék,április végétől.A céklát már lehet március végén vetni.

                                    Paradicsom.

A fürtös,kis bogyójú termések folyamatosan érnek,az őszi fagyokig szedhetők.Jó szomszédja a petrezselyem vagy a kapor.Vagy ültessük bazsalikommal,bársonyvirággal,fokhagymával!E társnövények mindegyike segít távol tartani a paradicsom kártevőit és kórokozóit.Semmiképpen ne ültessünk mellé babot,borsót,káposztaféléket!
Mikor vessük?A korai érésű lugasparadicsom palántáit a  májusi fagyok után lehet kiültetni.

                                       Hagyma.

Egész évben szedhető és át is telel a téli sarjadékhagyma.Szomszédja lehet a sóska,amely nyár végi magvetéssel kora tavasszal,és késő ősszel adja a legdúsabb termést.A hagyma mellé ültessünk sárgarépát!Az egyik illata a másik kártevőjét zavarja meg,így sem a répalegyek,sem a hagymalegyek nem találnak oda táplálékukhoz.A tavaszi vetésű hagymatövekről 3-4 évig szedhetők az újhagyma nagyságú sarjak.
Mikor ültessük?Márciusban már duggathatjuk a hagymákat.

                                            Retek.

Salátástálak vitamindús dísze a piros retek.Nemcsak a tálon,hanem a kertben is jól tűri a rukola és az aranybarna,fodros levelű tépősaláta szomszédságát.
Mikor vessük?Tavasztól késő nyárig vethető a szabadban.


                                  Színtiszta vitamin.

A céklát gyümölcscentrifugán kicsavarva finom levet kapunk,amit hígíthatunk vízzel,uborkalével vagy sárgarépalével.Nagyon egészséges!

Egy jól kezelt biokert zárt egységet alkot:a gyümölcsfák,a vetemények ehető termést kínálnak,hulladékukat komposztáljuk,a gyógynövények,díszkerti virágok hasznos madarakat,rovarokat csalogatnak a kertbe segítve a méregmentes természetes növényvédelmet.

Szabó Ildikó
táj-és kertépítész.

Forrás: Nők lapja 2010.Március 24.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése