2018. május 24., csütörtök

A diétás étrendek is okozhatnak tápanyaghiányt.


               A diétás étrendek is okozhatnak tápanyaghiányt.



Tippek másként evőknek.
Vannak,akik a fogyás kedvéért,mások világnézetük vagy valamilyen allergia,intolerancia miatt követnek különleges étrendet.Bizonyos élelmiszerek elhagyása miatt azonban ez hosszú távon hiánybetegségekhez is vezethet.
Lássunk néhány példát.



Ovo-lakto vegetáriánusok.
Az ovo-lakto vegetáriánusok fogyasztanak tojást és tejterméket,ám a hús elhagyása vashiányhoz vezethet,ami vérszegénységet,és az immunrendszer gyengülése miatt akár fokozott fertőzéshajlamot is okozhat.
Vegánok.
Annak,aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket,sőt tejet és tejterméket sem,mindenképpen gondoskodnia kell a kalciumpótlásról.Ennek hiányában izomgörcsök jelentkezhetnek,jellemző tünet a szájzug és a szemkörnyéki izmok rángása is.Hosszan fennálló kalciumhiány következtében a csontok elvékonyodnak,és elkezdődik a csontritkulás.
Gluténérzékenyek.
Napjainkra egyre többeket érint a gluténintolerancia,közismertebb nevén a lisztérzékenység.Esetükben a belek nem tudják megfelelően felszívni a szükséges tápanyagokat,így vas-és folsavhiány léphet fel,csökken a vérükben a fehérje,a nátrium,kalcium,kálium szintje.
Laktózérzékenyek.
Latózintolerancia esetén,amikor a laktózérzékeny beteg kerüli a tejtermékek fogyasztását,gyakori a kalciumhiány kialakulása.Ennek pótlása mellett érdemes figyelni arra is,hogy a szervezet elegendő D-vitaminhoz jusson,amelynek a legfontosabb forrását szintén a tejtermékek adják.

Forrás: Kiskegyed 2017.Február 21.  26.évfolyam,8.szám.(1280)



http://www.nosalty.hu/receptek/vegetarianus/ovo-lakto-vega


http://www.nosalty.hu/receptek/vegetarianus/vega


http://www.nosalty.hu//receptek/dieta/glutenmentes


http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/14368/tejcukor-erzekeny-betegek-taplalkozasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése