2018. május 19., szombat

Minden napra 1 tojás-legalább!


                      Minden napra 1 tojás-legalább!


Képtalálat a következőre: „tojás”

Aprócska mérete ellenére az egyik leghasznosabb tápanyagforrásunk,ráadásul változatosan elkészíthetjük,így nem ununk rá egyhamar.
Vitaminbomba:
A tojást már csak a tőkehalmáj tudja lekőrözni D-vitamin tartalomban.Emellett a bőrünk védelméért és szépségéért felelős A-vitaminban is igen gazdag,az ásványi anyagok közül pedig a kalcium,magnézium,cink,kálium,nátrium és foszfortartalma is jelentős.Az újabb kutatások szerint nem káros a szívre magas koleszterintartalma,de kimondottan jótékony hatással van rá,ugyanis kevés telített zsírsav van benne,viszont annál több omega-3,ami nem csak a szívünket óvja,de az idegrendszerünket,a szemünket és az agyunkat is.
A fehérje királya:
A fehérje nélkülözhetetlen az izmaink,a bőrünk,az idegszöveteink felépítéséhez,mint ahogy az energiaellátásunkhoz is.Bár a fehérjetartalom nagyobb része a tojásfehérjében van,de ne becsüljük alá a sárgáját se,hiszen 40 % fehérje abban található,mint ahogy a vitaminok és ásványi anyagok többsége is.Egyetlen tojás a napi  fehérjeszükségletünk 20 %-át fedezi.
Ettől értékes!
Számtalanszor halljuk,hogy egy ételre azt mondják,hogy magas a biológiai értéke.De az vajon mit jelent?Azt,hogy a benne található tápanyagok milyen arányban képesek hasznosulni a szervezetünkben.Míg a növények,mint a hüvelyesek,magvak vagy gabonák alacsonyabb biológiai érékkel bírnak,addig a hús,a sajt,a joghurt magas biológia értékű fehérjéket rejtenek magukban.A tojás az egyetlen-az anyatejen kívül-,ami 100 %-os biológiai értékkel büszkélkedhet.
Diétában is társunk lehet:
A tojásnak van egy olyan rendkívül hasznos tulajdonsága,hogy gyorsan és hosszú időre eltelít.Ezért,ha szeretnénk leadni pár kilót,vagy megtartani jelenlegi súlyunkat,mindenképpen illesszük be a napi étrendünkbe!
6 ok,amiért érdemes minden nap tojást ennünk!
1-,Ha vizsgára,fontos megbeszélésre vagy bármilyen megmérettetésre készülünk,akkor mindenképpen tojást reggelizzünk,mert az abban található kolin javítja az agyműködést,serkenti az emlékezőtehetséget.
2-,Idősebb korban előfordulhat,hogy az izmaink már nem úgy teljesítenek,ahogy azt elvárjuk tőlük,ilyenkor nagy hasznunkra válhat,ha tojásból készült ételt eszünk.Fehérjetartalma ugyan is lassítja az izomcsökkenés folyamatát,sőt,még erősít is.
3-,A tojásban fellelhető antioxidánsok segítenek megakadályozni a látásunk romlását,azaz a makuladegenerációt,ami akár vaksághoz is vezethet.
4-,Ha kell egy kis energia,akkor is számíthatunk a tojás jótékony hatására,ugyanis foszfortartalma elősegíti az energiatermelést.
5-,Babavárás ideje alatt mindenképpen javasolt a tojásos ételek fogyasztása,mert élettani hatásának köszönhetően csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.
6-,Pantoténsav-tartalma igen magas,ami elősegíti az anyagcsere folyamatokat,így nem csak a ló közérzetünket biztosítja,de a fogyókúránkat is elősegíti.
Ne dobjuk ki a héját se!
A tojásnak nemcsak a sárgája és a fehérje értékes a szervezetünk számára,de a héja is rengeteg hasznos tápanyagot rejt.Rendkívül magas a kalcium-és fluor tartalma,így segítségünkre lehet,ha fogszuvasodásban vagy csontritkulásban szenvedünk.A tojás héját ezért ne dobjuk ki,hanem mossuk meg,fertőtlenítsük akár forró víz segítségével,majd szárítsuk meg alaposan,és zúzzuk finom porrá.Erre a célra tökéletesen megfelel kávédaráló is.Ezt az őrleményt belekeverhetjük gyümölcslébe,vagy akár a süteménykészítéskor,főzéskor a liszthez keverhetünk egy kávéskanálnyit belőle.

                               Igaz vagy hasmis?

A tojás nem egészséges,mert növeli a koleszterinszintünket.
-Hamis!A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára,az ételekből kinyerve azt,képesek vagyunk lebontani,ami szükséges,azt pedig beépíteni.Ha egészségesek vagyunk,akkor az élelmiszerrel felvett koleszterin nem emeli meg a vérzsírszintünket.
A tojást pótolhatjuk ezer más termékkel is.
-Ha csak 1 szempontnak akarunk megfelelni,például,hogy besűrűsödjön az ételünk,akkor igen.Ha azonban a tojást több jó tulajdonságát szeretnénk egyetlen anyaggal pótolni,akkor nehéz feladatunk lesz!
A tojásevéssel könnyebben kapunk ételmérgezést.
-A megfőzött vagy-sütött tojást már a legnagyobb biztonsággal ehetjük.Emellett hazánkban szigorú szabályokhoz kötött a tojástermelés,ezért a gazdák nemcsak rendszeresen ellenőriztetik az állományt,de védekeznek is a szalmonella ellen.

                                 Tudta?

A  XVI. században Rettegett Iván,az  orosz cár udvarában az orvos a tojást ajánlotta az impotencia ellenszereként,egy kevés hagymával és fehérrépával megbolondítva.

Forrás: Meglepetés 2017.Január 19.  XXII. évfolyam,3.számhttp://www.mindmegette.hu/valogatas/tojasos-finomsagok-380/
          Szemünk fénye!


Nem a monitor árt a szemnek!
A számítógépen való munka NEM ÁRT a szemnek.Ha azonban valaki sokáig mered a képernyőre,ELFELEJT PISLOGNI.Ettől a szeme KISZÁRAD,és így érzékenyebb,fáradékonyabb lesz.Ezért kell GYAKRAN szünetet tartani számítógépezés közben.

Nem mindegy mit eszünk!
Együnk rendszeresen leveles zöldséget,citrusféléket,paprikát,halat,mert ezek bőséggel tartalmaznak omega-3 zsírsavakat és antioxidánsokat,így elkerülhetjük a látásromlást.Kutatók kiderítették,hogy a szemünk állapotát,a látásunkat erősen befolyásolja az elfogyasztott ételek minősége és mennyisége.A 40 évesek szinte mindegyike találkozik a látásromlással,ugyanis nagyjából ez az az életkor,amikorra a szervezet elkezd telítődni a mérgekkel,salakanyagokkal.Először a közeli látás romlását lehet tapasztalni,majd követhetik a komolyabb betegségek,mint a szürke hályog vagy a szemfenéki meszesedés.

Kire ütött ez a gyerek?
A hiedelemmel ellentétben két kék szemű embernek is születhet barna szemű gyermeke,bár ez meglehetősen ritka.Ugyanígy fordítva is igaz.

Örökölhető a gyors látásromlás?
Sajnos,ha valakinek szemüvegre van szüksége,vagy például hályog van a szemén,azt a legtöbb esetben a gyermeke örökölheti.Ennek esélyét tovább fokozza,ha mindkét szülőnek baj van a szemével.A rosszul látó szülők gyermekeit nem csak egyéves korban,de később is rendszeresen kell látásvizsgálatra vinni,ugyanis ezek a problémák van,hogy csak 10 éves korban jelentkeznek.

Gyógyító füvek.
Éjszakai látás javítására együnk minél több áfonyát,málnát,vagy ezekből készült teákat kortyolgassunk.
A nappali látást segíti a petrezselyem,vagy a szemvidító fűből készült főzet.
Távoli látás javítására a pitypang virágából készült tea a legjobb,míg a közeli látást a pitypanglevéltea erősíti.

                                 Tudta?

A szemünket télen is óvni kell a nap káros sugaraitól,így a hideg hónapokban is viseljünk napszemüveget,főleg síeléshez,havas tájakon,ugyanis a fehér hó visszaveri a nap vakító sugarait.

Forrás: Meglepetés 2014.Október 21.  XIX. évfolyam,43.szám
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése