2018. május 29., kedd

Fizetnek utánunk a munkahelyünkön?


                         Fizetnek utánunk a munkahelyünkön?




Önnél van a tajkártya,a bejelentkezésnél azonban kiderül,hogy nem érvényes?Mi történt?Akinek van munkahelye,ott is előfordulhat,hogy a munkáltató nem fizette be a tb-járulékokat,és ezért nem érvényes a tajkártya.Szúrópróba-szerűen érdemes időnként ellenőrzést tartani!
Ne az orvosi rendelőben érje meglepetés!
A tb fizetése mindenkinek kötelező!2017.Január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7110 Ft (2018.-ban 7320 Ft ).Ha nincs munkánk,akkor ezt az összeget nekünk kell rendeznünk,méghozzá minden hónapban,különben felhalmozódik.Ez alól akkor sincs kibúvó,ha betegek lettünk,vagy ha évek óta nem volt semmi bajunk.Egyedül az iskolásoknak és a diákoknak nem kell izgulni ezen,hiszen utánuk az állam fizeti be a tb-t.Gyakori probléma azonban,hogy a munkáltatónk akinek szintén rendeznie kellene,valami miatt elfelejti megfizetni az utánunk járó összeget,vagy nemes egyszerűséggel ezen akar spórolni.Így jó,ha előrelátók vagyunk,és nem a rendelőben vagy netán egy műtét előtt ér minket hideg zuhanyként a hír:nincs érvényes tajkártyánk!Szerencsére magunk is ellenőrizhetjük,hogy van-e valami simli ez ügyben.
Biztos,hogy érvényes a tajkártyája?
Két utat választhatunk,annak érdekében,hogy megtudjuk,fizetnek-e utánunk a munkahelyünkön?
Első körben célszerű a munkahelytől kérni erre vonatkozóan egy igazolást,hogy megbizonyosodhassunk róla:be vagyunk jelentve,nyilvántartásba vettek a társadalombiztosítási nyilvántartásba,és rendesen fizetik utánunk a járulékot.
Persze,ha ez kellemetlen (vagy félünk a főnökünk haragjától a bizalmatlanságunk miatt ),akkor létezik másik lehetőség is.
Ellenőrizhetjük az interneten,az Ügyfélkapun keresztül is,hogy érvényes-e a tajkártyánk.
Itt minden hivatalos információt megtalálunk arról,hogy melyik munkáltató,mikor és milyen összegben vallott járulékokat ránk vonatkozóan.Ehhez mindössze a társadalombiztosítási azonosító jelünkre (azaz a tajszámunkra )van szükség.Ezt készítsük elő!
Az ügyintézés lépései:
1.Indítsuk el a szolgáltatást az alábbi internetes oldalon:https://ugyitezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html
2.Jelentkezzünk be az Ügyfélkapun!
3.Válasszuk ki az alábbi szolgáltatást!
    -,,Biztosított jogviszony lekérdezés"
tajszám érvényességének ellenőrzéséhez bár milyen tajszámot (akár a hozzátartozónkét is megadhatunk-ám ebben az esetben csak azt mutatja a rendszer,hogy rendben van-e a biztosítás;a kortörténet,az esetleges kezelések,és az ezekre felírt receptek (a honlapon Betegéletút és Biztosítási jogviszony adatok menüpont alatt futnak )listája nem lesz látható.Ezeket a lehetőségeket csak akkor kínálja fel a rendszer,ha saját Ügyfélkapu-regisztrációnkkal léptünk be.
Természetesen ha saját magunk után kutakodunk,még azt is csekkolhatjuk,hogy írt-e fel valami olyat a háziorvosunk az évek alatt,amire másnak volt szüksége...
Nincs kivétel!
Azok,akik két munkahely között vagy munkahelyváltás alatt vannak;álláskeresők vagy épp lejárt a diákigazolványuk-fokozottan figyeljenek a megváltozott helyzetre!
De járulékfizetési kötelezettség terheli például azokat a levelezős hallgatókat is,akiknek nincsen egyéb biztosítási (például munkavállalói) jogviszonyuk.
Magánszemélyt a NAV is figyelmeztet.
Amennyiben a NAV állapítja meg,hogy fizetnünk kell,akkor először felszólít minket jogosultságunk igazolására,illetve azt is megállapítja visszamenőleg,hogy mekkora az elmaradásunk.
Mi történik,ha nincs fizetve a Tb-nk?
Ne kapjunk egyből a szívünkhöz;az orvosi ellátást így is meg fogjuk kapni-a szakrendelésen,a kórházban,sőt,még a műtétet sem fogják elnapolni.Persze mindenhol jelezni fogja a rendszer (a nevünk mellett egy piros lámpa villog a nyilván tartásukban),hogy rendezetlen a jogi viszonyunk,és erre az orvos is figyelmeztetni fog bennünket.Ezt nekünk vagy a munkáltatónknak,akár visszamenőleg rendeznie kell!

                                 Jó tudni!

A rendszerben csak azokat a biztosítási jogviszonyokat tudjuk lekérdezni,amelyek már 1998.Január 31.-én fennálltak,vagy ezt követően jöttek létre.Miért fontos ez?Ha egy konkrét esetben-jellemzően nyugdíjba vonulás előtt szeretnénk kutakodni azután,hogy folyamatosan fizettek-e utánunk a munkahelyünkön,jó tudni,hogy csakis eddig az időpontig utazhatunk vissza az időben.

                                Tajszámunk érvényességét naponta háromszor.Betegéletút és Biztosítási jogviszony adatainkat viszont korlátlan alkalommal ellenőrizhetjük az Ügyfélkapun.

                                 Fontos!
Mivel a Tb is ugyanolyan adó,mint a többi,így adók módjára behajtható is!Persze átmeneti fizetési nehézség esetén ugyanúgy kérhetünk részletfizetést,vagy halasztást!

Forrás:Meglepetés 2017.Május 11.  XXII. évfolyam,19.szám



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése