2018. május 6., vasárnap

Muskátli:A futótól a parasztig.


                                      Muskátli:A futótól a parasztig.

Ne kongjanak üresen balkonládáink,ültessük tele őket muskátlival! De vásárlás előtt vegyük számba,melyik fajta szeret a napon élni,és melyik virít inkább félárnyékban.
Speciális muskátliföldbe,vagy virágföldbe ültessük a töveket.A láda vagy a cserép alján mindig legyen vízelvezető nyílás.Lágy vízzel,sőt ha lehet,esővízzel öntözzünk.A sárguló leveleket és az elszáradt virágokat mindig törjük le.A betegségeket is megelőzzük és a dús virágzást is elősegítjük ezzel.Nyáron hetente táp oldatozzuk a virágzó muskátlikat.
Futó és félfutó muskátli.
Mély cseréppbe,kissé ferdén ültessük,így biztosan nem dől ki a hatalmasra fejlődő muskátlink.Májustól az őszi fagyokig is virágzik,ha délelőtt napfényes,délután árnyékos az élőhelye.A nyári forróságban hajnalban és késő este is öntözzük.

http://novenytar.krp.hu/novenytar/muskatli-allo-futo-felfuto-angol/25


Angol muskátli.
Félárnyékos,szélvédett helyre kerüljön ez az érzékeny,legyezőformában virágzó muskátli.Tilos túlöntözni! Ne lepődjünk meg,de ez a növény tavasztól a nyár közepéig virágzik csupán.

https://balkonada.hu/angol-muskatli-gondozasa-teleltetese/


Citromillatú muskátli.
Sok-sok napfényt igényel az apró virágú muskátli.Tálkájában,és ne a tőhöz öntsük az éltető vizet.Kissé száradjon ki talaja két locsolás közt.Egyedi tulajdonsága,hogy a kerti földben is vígan megél.Bódító citromos illata a szúnyogokat is  elűzi.

http://www.botanikaland.hu/pelargonium-crispum/citromillatu-muskatli/


Paraszt-( más néven:álló,közönséges ) muskátli.
Napos helyen akár novemberig is ontja virágait.Langyos tavaszon kétnaponta,kánikulában naponta kétszer,kora reggel és este locsoljuk.


http://www.botanikaland.hu/pelargonium-zonale/kozonseges-muskatli/                                         De mi lesz  télen?

Kint egyik muskátli sem maradhat!Az álló muskátli sötét,hűvös,de nem fagyos környezetben vészeli át jól a telet. A futó és az  angol muskátli melegebb és napfényesebb helyen,akár a szobában is teleltethető.

Forrás: Kiskegyed 2017.Április 11.  26. évfolyam  15. szám  (1287)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése